Multi dintre voi mi-ati scris, intrebandu-ma ce are atat de special faina din gris de grau remacinat pe care o folosesc atat de des in retetele mele.

Faina din grau dur “Triticum durum” este produsul obtinut prin remacinarea grisului, un produs granulat, obtinut prin macinarea graului dur, care se prezinta sub forma unor micro granule de culoare galben-chihlimbar.
Din macinarea graului dur, se obtin mai multe tipuri de gris, si-anume:
- Faina clasica din grau dur
- Faina integrala din gris dur
- Faina remacinata din gris dur
Ca si caracteristici, aceasta faina este granulata cu o textura care ne aminteste de nisip si de culoare galbuie care se datoreaza cantitatii mari de carotenoizi si antioxidanti pe care ii contine.
Este cea mai potrivita faina in prepararea pizzei, a diferitelor tipologii de focaccia, paine si alte dospituri, fiind cea mai utilizata faina in Italia.
Are un continut ridicat de proteine, ceea ce face sa fie indicata pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana. Contine multe fibre alimentare foarte utile pentru bunastarea intestinului. Foarte bogat in antioxidanti puternici, foarte importanti pentru prevenirea imbatranirii celulare si prevenirea anumitor tipuri de tumori.
Bogata in saruri minerale, vitamina B, are indice glicemic scazut. Rezista foarte bine la procedeele de preparare datorita capacitatii sale de a retine amidonul in interior.
Printre nenumaratele sale beneficii, voi aminti: furnizeaza proteine, ajuta in caz de constipatie, reduce valorile colesterolului, mentine glicemia scazuta.
Va veti intreba daca are si contraindicatii aceasta faina: evident! Avand un continut foarte mare de gluten, faina din grau dur nu este potrivita persoanelor care au intoleranta la gluten sau sufera de boala celiaca.
Asadar este o faina din care putem prepara paste fainoase, paine, pizza, dulciuri, biscuiti, paine sardineza, samd.
De gustul preparatelor, nu mai spun: va las sa descoperiti singuri!
Astazi va aduc o reteta tare draga mie, o paine delicioasa si simpla. Dar daca doriti o paine mai bogata in gusturi, o puteti imbogati cu bucatele de jambon (prosciutto crudo) sau bucatele mici de salam. Daca optati pentru aceasta varianta, bucatelele de mezel se adauga aluatului, inainte de cea de a doua dospitura!

Si haideti sa preparam impreuna painea aceasta delicioasa!
Ingrediente pentru 10 persoane:
1 kg gris de grau remacinat La Molisana
600 ml apa calduta
50 ml ulei extravirgin de masline
2 lingurite sare fina (lingurite ceai)
1 lingurita zahar tos
14 gr drojdie uscata activa
Alte ingrediente:
1 galbenus de ou
1 lingurita lapte
Seminte de dovleac, floarea soarelui si susan
Din aceste cantitati, am obtinut o paine de 1750 gr circa.
Preparare:
- Aceasta paine are o preparare mai simpla decat alte paini din gris de grau dur remacinat.
- Asezam in planetara faina, zaharul si drojdia uscata activa si le amestecam bine. Actionam planetara si adaugam uleiul extravirgin de masline si apa, fara sa oprim planetara. Treapta de viteza a planetarei o potrivim pentru 5 minute, la 3 si apoi pentru alte 10 minute, la 4.
- Scoatem aluatul din planetara si il asezam intr-un bol incapator. Putem sa il dospim in cuptorul stins cu lumina aprinsa sau putem acoperi bolul cu un stergar curat de bucatarie, la sursa de caldura directa.( langa o soba sau langa calorifer). Trebuie sa dospeasca cel putin 2 ore, pana cand aluatul se va dubla.
- Dupa ce aluatul nostru s-a dublat, il scoatem din bol si il lucram putin cu mainile. Il taiem in 5 bucati egale, dam o forma rotunda fiecarei bucati.
- Vom utiliza o forma rotunda cu diametrul de 22 cm sau cel mult 24 cm. Udam o coala de hartie de copt, o stoarcem cu grija si o asezam in forma de copt.
- Asezam o bucata de aluat la mijloc si celelalte 4 bucati, de jur imprejur, la distante egale intre ele. Acoperim cu un stergar si lasam sa mai dospeasca 30-40 de minute.
- Dupa ce a trecut timpul celei de a doua dospituri, batem oul cu laptele si ungem painea cu ajutorul unei pensule alimentare. Presaram painea cu seminte de dovleac, floarea soarelui si susan.
- Coacem painea in cuptor preincalzit la 180 de grade static, timp de 45 de minute. Daca veti rezista parfumului pe care il emana aceasta paine, lasati-o sa se raceasca inainte de consum.
