Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Nu exista in lumea aceasta, vreo tara bogata sau saraca, pe ale carei mese sa nu gasim vreo forma de paine, fie ca este dospita sau nu, preparata din faina de grau sau din alte cereale asemanatoare.
O hrana aparent simpla, alcatuita din cateva elemente de baza care astazi, din pacate vine desconsiderata de catre cei tineri in multe tari din lume, datorita abundantei de produse de tip “junk food”. Dar timp de milenii si pana acum cateva decenii, painea a fost hrana de baza fundamentala si indispensabila pentru supravietuirea popoarelor.
Haideti sa vedem ce paine va invit sa preparam astazi!
Ingrediente pentru paine:
500 gr faina cu 13% proteine
½ cescuta faina integrala (aceasta faina nu o asezam in planetara cand lucram aluatul!)
7 gr drojdie uscata activa Pakmaya
350 ml apa
10 gr sare
1 lingurita zahar tos
½ lingura de untura
Ingrediente pentru umplutura:
300 gr ceapa rosie calita intr-o lingura de untura
1 lingura untura
1 lingura seminte de chimion
Sare dupa gust
Preparare:
Primul lucru pe care il preparam, este ceapa rosie, ca sa aiba timp sa se raceasca. Ca sa obtinem cele 300 de grame de ceapa calita, trebuie sa utilizam circa 400 grame ceapa rosie cantarita inainte de a o caliCuratam si spalam ceapa rosie, apoi o taiem Julienne, o asezam intr-o tigaie cu 1 lingura de untura si o calim. Dupa ce am calit-o, o asezam intr-o strecuratoare ca sa piarda grasimea in exces si o lasam sa se raceasca.
Aluatul acestei paini il putem prepara atat manual, cat si cu ajutorul planetarei. Eu am utilizat planetara, ca sa castig putin timp. Din cantitatea totala de apa, luam 100 ml apa (apa calduta) si o amestecam cu drojdia uscata, 1 lingurita de zahar tos si o lasam sa se activeze, adica pana cand se umfla.
Pana cand se activeaza drojdia, asezam faina in planetara cu apa calduta, apoi adaugam si drojdia activate si pornim planetara, la viteza a 3-a, timp de 5-6 minute, dupa care adaugam sarea si untura, ridicam viteza la a 4-a si lucram inca 10 minute. Vom obtine un aluat catifelat si fin, pe care il asezam intr-un bol mare presarat cu putina faina integrala. Acoperim cu un stergar curat si punem bolul la sursa de cald, pana cand volumul aluatului se dubleaza.
Cand aluatul se va fi dublat, il asezam pe masa de lucru, presarata in precedenta cu putina faina integrala. Il intindem manual intr-un dreptunghiuri.
Ungem dreptunghiul de aluat cu untura, il presaram cu semintele de chimion, asezam deasupra ceapa calita, inchidem aluatul si ii dam cu ajutorul mainilor, forma painii.
Cu ajutorul unui cutit foarte bun, facem incizii transversal pe paine. Asezam painea pe o tava tapetata cu hartie de copt si o acoperim cu un stergar umed, pana cand isi va dubla volumul.
Preincalzim cuptorul la 240 grade static si dam painea la cuptor pentru 6 minute, apoi setam cuptorul la 200 grade static si o coacem, timp de alte 6 minute si ulterior, setam cuptorul la 180 grade static si coacem painea, timp de 18 minute.
In prima faza a coacerii, putem sa stropim painea cu putina apa calduta. Aceasta operatiune va face ca crusta sa fie usor crocanta.