Focaccia rasucita este o reteta simpla de realizat daca respectati pasii retetei si in acelasi timp ingredientele. Trebuie sa aveti putina rabdare intrucat va fi gata in circa 4 ore, dar va asigur ca merita pe deplin. Astazi, i-am dat o forma “scenografica”, in sensul in care in loc sa o prepar la tava, am rasucit-o si am adaugat masline, rosii cherry si arome mediteraneene. Evident ca o puteti personaliza si cu alte ingrediente mediteraneene.

De gust nu mai spun, este pe putin spus delicioasa si o puteti asocia cu branzeturi, mezeluri sau o puteti consuma ca atare. Este perfecta pentru a va intampina oaspetii, pentru un bufet, pentru pachetelul celor mici si pentru picnic-uri, ca tot a sosit vremea frumoasa.

Dar haideti sa o preparam impreuna!
Ingrediente pentru o forma de 26 cm diametru
250 gr faina Manitoba
250 gr faina cu 10,3-10,5 % proteine
320 gr apa calduta
40 gr ulei extravirgin de masline
10 gr drojdie proaspata
1 lingurita zahar tos
2 lingurite sare
Alte ingrediente:
Rosii Cherry
Masline verzi gigant. Eu le-am folosit pe cele de la Mazza, sunt foarte, foarte bune! Fulgi de sare mediteraneana
Piper negru macinat mare
Mix din ierburi aromatice: oregan, rozmarin, cimbru si maiorana, toate proaspete! Rozmarinul il scoatem de pe crenguta si il tocam, restul aromelor scoatem frunzulitele de pe crengute.
Ulei extravirgin de masline pentru uns
Preparare:
- Amestecam apa calduta cu drojdia faramitata si zaharul si le amestecam bine cu ajutorul unui tel.
- Montam planetarei, accesoriul in forma de “frunza”. Asezam in vasul acesteia, faina, uleiul extravirgin de masline, sarea si o pornim la viteza mica. Fara sa oprim planetara, adaugam putin cate putin drojdia diluata si lucram astfel aluatul, timp de circa 5 minute. Schimbam accesoriul planetarei si utilizam acum carligul pentru aluaturi si lucram tot la viteza mica, timp de alte 5 minute, pana cand obtinem un aluat omogen. Acest aluat va fi usor lipicios, nu va speriati, este normal sa fie asa. Scoatem carligul planetarei, ne trecem mainile pe sub apa rece si mutam aluatul intr-un bol pe care l-am uns in prealabil cu putin ulei extravirgin de masline.
- Acoperim cu un stergar curat si lasam sa dospeasca timp de 2 ore si 30. Dupa ce a dospit, presaram faina pe masa de lucru, asezam aluatul dospit pe aceasta si formam cu ajutorul mainilor, un cilindru lung si subtire, asa cum vedeti in imagine. Apoi facem din acest cilindru un “melc”.
- In forma rotunda detasabila, punem o coala de hartie de copt si asezam “melcul” in forma. Acoperim cu folie alimentara si lasam sa mai dospeasca 1 ora, la sursa de caldura.
- Cu ajutorul unei pensule alimentare, ungem cu grija focaccia cu ulei extravirgin de masline. Asezam rosiile Cherry si maslinele verzi deasupra, apasand foarte, foarte putin, astfel incat sa ramana in aluat. Ungem apoi si rosiile si maslinele cu un strop de ulei. Presaram cu fulgi de sare, piper negru macinat mare si presaram cu ierburile mentionate mai sus.
- Coacem focaccia in cuptor preincalzit la 200 de grade static, timp de 40 de minute.
- Inainte de consum, lasam focaccia sa se raceasca complet.




Este un preparat extraordinar de bun, il putem prepara duminicile, de sarbatori, cand avem musafiri, chiar si pentru un bufet suedez, fiind si un preparat aratos.
Se poate conserva in stergar, asezat intr-o punga de plastic inchisa bine, dar eu va sfatuiesc sa il consumati in aceeasi zi, proaspat.

Daca doriti, il puteti congela dupa racirea completa pentru o perioada de 2 saptamani. La scoaterea din congelator, il puneti in cuptorul cu microunde timp de 2 minute si focaccia va fi ca proaspat scoasa din cuptor.