Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Italia este recunoscuta ca fiind tara care are cele mai multe tipologii de paine din lume. Fiecare regiune din peninsula se mandreste cu painile traditionale, uneori diferite de la sat la sat. Conform unui studiu din 2016, in Italia exista peste 250 de varietati de paine traditionala si aici ne referim strict la acele paini care sunt cunoscute ca nume si descriere. Cu toata probabilitatea exista mai multe.
Astazi, va aduc o alta reteta delicioasa de paine italiana, care va cuceri toti membrii familiei. O paine cu arome mediteraneene, perfecta pentru aperitiv, pentru dejunul copiilor, pentru intalnirile cu prietenii si chiar pentru un bufet suedez pentru ca inafara gustului extraordinar, aceasta paine este si aratoasa. O paine pufoasa care este usor de digerat datorita ingredientelor, perfecta alaturi de branzeturi.
Ingrediente pentru aluat:
500 gr faina de calitate
10 gr drojdie uscata activa
20 gr ulei extravirgin de masline
275 gr apa calduta
½ lingurita zahar tos
7 gr sale
Ingrediente pentru umplutura:
100 gr masline fara samburi
100 gr rosii uscate
1 crenguta de rozmarin proaspat, tocata foarte marunt.
Preparare:
Ca intotdeauna cand preparam painea, mai intai de toate, ne pregatim la mana toate ingredientele, ca mai apoi sa activam drojdia. Luam 50 de grame din cantitatea totala de apa, o incalzim usor, atat cat sa fie calduta, adaugam zaharul si drojdia, amestecam bine si o lasam sa se activeze, adica sa se umfle.
Adaugam faina si apa calduta ramas in planetara si o pornim la treapta (viteza) a 3-a, timp de cateva minute, apoi adaugam drojdia activate, uleiul si sarea, potrivim planetara la viteza a 4-a si lucram aluatul, pana cand obtinem un aluat elastic si fin, circa 10-12 minute.
Ungem un bol cu putin ulei extravirgin de masline, scoatem aluatul din planetara, ii dam o forma rotunda cu mainile si o asezam in bol. O acoperim cu un stergar curat si o lasam la cald, pana cand aluatul isi va dubla volumul.
Asezam aluatul pe masa de lucru, presarata cu faina si il intindem in forma de dreptunghi. Asezam pe aluat rosiile uscate taiate fasii si maslinele fara samburi, taiate in bucatele mici sau le lasam asa cum sunt. Presaram cu rozmarin proaspat, maruntit. Mie imi plac fara sa le feliez. Rulam aluatul astfel incat sa obtinem o rulada si facem cateva incizii deasupra, cu un cutit sau o lama foarte ascutita. Aici ne putem juca cu inciziile cum dorim, important este sa facem incizii nete, astfel incat sa nu oprim dospirea aluatului. Tocmai din acest motiv, lama trebuie sa fie foarte, foarte ascutita. Asezam rulada intr-o forma rotunda de chec, incercam sa ii unim pe cate se poate, cele doua capete si lasam sa mai dospeasca in forma, inca 1 ora cel putin.
Preincalzim cuptorul la 200 gr static si coacem painea, timp de circa 30 minute. In curand va fi un parfum de paine delicioasa in bucatarie, care va va innebuni si nu veti mai avea rabdare sa fie gata!
Scoatem painea din cuptor, o lasam sa se raceasca usor si-apoi, da-i bataie! Este atat de buna, incat se va termina, cat ai zice “paine”.
Note:
Atat rosiile uscate cat si maslinele, le asezam intr-o strecuratoare ca sa piarda uleiul in exces
Folosim rosii uscate (esicate) in ulei, nu cele nehidratate care se gasesc in pungi!
Eu utilizez masline “zbarcite” sau masline salbatice, condimentate in ulei pentru ca sunt foarte gustoase.