Stiu ca sunteti obisnuiti sa mancati briose mai ales dimineata, cele dulci desigur dar ce parere aveti sa gustati niste briose sarate si apetisante? Sunt perfecte atat ca aperitiv cat si pentru un bufet suedez si de ce nu pentru dejunul celor mici.

Am vrut sa folosesc ingrediente sanatoase si care se potrivesc de minune, intr-o combinatie noua. Pana la reteta as dori sa va scriu cate ceva despre dovleac si proprietatile acestuia, intrucat probabil ca unii dintre voi, nu stiti ca dovleacul inafara de gustul delicios, are proprietati nutritive si terapeutice importante care sunt benefice organismului nostru. Este una din legumele de excelenta ale toamnei care poate fi utilizat in crearea unor multitudini de preparate atat dulci cat si sarate. De fapt, daca ma gandesc bine, dovleacul nu ar trebui sa lipseasca niciodata de pe mesele noastre, fiind o bogata sursa de antioxidante si vitamine. In mod special, dovleacul ne ofera o mare cantitate de beracaroten care ajuta in formarea vitaminei A in organism. In plus, aceasta leguma are proprietati laxative si diuretice deloc neglijabile. Contine iitaminele B si E, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, fier si zinc. Nu este de neglijat nici continutul de fibre si aminoacizi.

Proprietatile terapeutice ale dovleacului se datoreaza continutului mare de betacaroten care reuseste sa previna declansarea anumitor patologii. Betacarotenul reuseste sa ne protejeze sistemul circulator si combate inflamatiile, avand totodata capacitatea de a contrasta imbatrinirea celulelor. Dovleacului nu ii lipsesc nici proprietatile sedative.

Si acum va voi scrie cateva cuvinte despre microplantele sau vlastarii comestibili. In primul rand, doresc sa ‘’elucidez’’ confuzia intre germeni si microplante: ei bine, nu sunt acelasi lucru! Astazi am folosit Perilla verde, cunoscut si sub numele de busuioc japonez. Microplantele de la Microgreens sunt apreciate atat pentru aromele lor intense cat si pentru valorile nutritionale, asadar nu sunt doar frumoase dar sunt si gustoase. Acestea sunt cultivate 100% ecologic si tocmai datorita conditiilor de crestere naturale, aromele microplantelor raman nealterate. Despre microplante va voi scrie mai mult intr-un material pe care il pregatesc special pentru voi, cu ocazia zilei indragostitilor.

Ingrediente:
200 gr faina
150 gr dovleac
150 ml lapte
60 gr unt Alpenbutter
1 ceapa galbena
1 ou
1 plic drojdie uscata
Ulei extravirgin de masline
1 lingurita mica rozmarin macinat
Seminte de canepa
Piper proaspat macinat
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru decorare si servit:
Vlastari de Perilla verde de la Microgreens
Panselute comestibile de la Microgreens
Preparare:
- Curatam, spalam si taiem in cuburi dovleacul si il fierbem in apa, timp de circa 12-15 minute. O scurgem si o zdrobim cu ajutorul unei furculite, pana cand obtinem un puré. Curatam ceapa galbena, o spalam si o taiem Julienne, apoi o calim in putin ulei extravirgin de masline. Asezam faina si drojdia uscata intr-un castron, adaugam oul batut, untul topit, puré-ul de dovleac, ceapa calita, rozmarin si potrivim de sare si piper. Nu v-am scris cantitatea de piper, intrucat este o chestiune de gusturi pana la urma dar nu uitati sa fiti “blanzi” cu condimentele, jucati-va cu ele caci exagerarile nu va vor ajuta in a obtine gusturi de excelenta. Amestecam toate ingredientele si le lucram cu ajutorul unui mixer. Ungem formele cu unt si le presaram cu faina, adaugam din compozitie in forme circa ¾. Niciodata nu umplet complet formele pentru ca vor creste la cuptor si vor deveni urate. Deasupra fiecarei briose presaram ½ lingurita de seminte de canepa.
- Le dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, in functie de marimea formelor pe care le folosim, timp de 15-20 de minute.
- De aceasta data am vrut sa fac briosele mele si mai apetisante decat parfumul pe acre il emanau abia scoase din cuptor si le-am decorat cu panselute comestibile colorate si vlastari de Perila. Aceste microplante le-au conferit inafara de unicitate si frumusete si un gust aparte.

Sugestiile mele:
- Conservati aceste briose doar o zi!
- Daca mergeti in vizita si/sau sunteti invitati acasa la prietenii vostri, aceste briose pot deveni un cadou perfect, alaturi de o sticla de vin. Achizitionati o cutie colorata si un metru de panglica de matase, umpleti cutia cu briose, legati funda intr-o maniera chic si voilà un cadou perfect si delicios pentru vizitele voastre.
- Aceste briose le puteti congela dar va recomand sa o faceti in ziua in care le coaceti. Congelati-le separat.
Asadar, o reteta delicioasa, cu totul aparte dar sanatoasa si usor de preparat!