Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Pentru cei ce ati ajuns macar odata in Insulele Sardiniei, stiti ca painea este o arta si sunt atat de multe feluri de paine de la zona la zona, incat ai nevoie de cativa ani pentru a le descoperi pe toate.

Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Sa Turredda, paine tipic sardineza, Sardegna, paneSardinia este in mijlocul pamanturilor mediteraneene a graului si al painii. Din punct de vedere geografic si istoric, insula este intr-o zona in care painea este inca temelia vietii. Batranii spuneau odinioara ‘’daca este paine, este tot’’ pentru ca in Sardinia nimic nu era mai important decat painea, toate spatiile fiind dedicate campiilor de grau, pasunilor, vitei de vie si copacilor. Inca din antichitate, painii i se dadeau diferite forme ca de pilda de flori, fructe si pentru orice sarbatoare era o paine speciala care exista si astazi din fericire pentru ca in insula se pastreaza cu sfintenie traditiile. Promit ca voi reveni cat de curand cu un material special, dedicat integral diversitatii painii traditionale sardineze.

Astazi va voi vorbi despre o paine care noua ne place foarte mult, pufoasa, delicioasa care merita preparata.

Sa Turredda este o paine cu cartofi, traditionala zonei de nord a regiunii Ogliastra, are forma rotunda turtita sau lunguiata, precum focaccia. Aluatul cu cartofi si procedeul de preparare este similar cu cel al painii cunoscute drept ‘’modditzosu’’ care este mai mare.

Aceasta paine era preparata in aceeasi zi in care se prepara painea ‘’pistoccu’’ dar in contrar cu aceasta, sa turredda nu se poate conserva. Era consumata in aceeasi zi in timpul pranzului si era folosita drept ‘’plata’’ pentru cei cei ajutau proprietareasa care cerea ajutor familie si vecinilor, nefiind folosite utilaje pentru ca nu existau.

Reteta originala este compusa in parti egale de faina si gris din grau dur, la care se adauga cartofii. Pentru fermentare se utiliza maia, astazi fiind utilizata si drojdia proaspata care vine utilizata in functie de clima: in zilele calde se foloseste mai putina, iar in zilele reci de iarna, mai multa. Dupa adaugarea sarii, se framanta si abia dupa aceea se adauga cartofii fierti continuand framantarea.

Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Sa Turredda, paine tipic sardineza, Sardegna, paneCa varianta a acestei specialitati este ‘’turreddu chin erda’’ in care aluatului se adauga bucatele de slanina cu carne, din resturile ce raman de la prepararea unturii, asa cum am procedat si eu astazi.


Ingrediente:

1 kg  faina

1 kg gris de grau dur

700 gr cartofi

70 gr pulbere maia sau 25 gr maia (puteti folosi si drojdie proaspata 30 gr)

Sare

400 gr slanina cu carne

40 ml apa calduta


Preparare:


Este un deliciu pentru zile de sarbatoare dar nu uitati ca trebuie consumata in aceeasi zi sau o congelati si apoi incalzita in cuptor cu microunde.


Arta gustului,paine, Gabriella Pascaru Bisi, Sa Turredda, paine tipic sardineza, Sardegna, paneRetete > Paine si Aluaturi> Sa Turredda, paine tipic …

Sa Turredda, paine tipic sardineza

#img_25

sus