Astazi va aduc o paine italiana foarte veche, din cele ce se fac din ce in ce mai rar, pana si in casele italienilor. Italienii iubesc painea proaspata dintotdeauna si sunt pe locul al 4-lea in Europa la consumul de paine, consumand mai bine de 60 de kg pe an procapite.

88% dintre italieni achizitioneaza paine de la micile brutarii, adica paine facuta artizanal si doar 12% achizitioneaza paine confectionata, ceea ce spune multe!
Indiferent ca vorbim de traditie sau de sarbatoare, un lucru este cert: painea este memoria istorica a italienilor!
Pentru aceasta paine, folosesc ca faina de baza, faina integrala remacinata din gris de grau dur La Molisana si tocmai despre asta vreau sa va spun cateva cuvinte.
Cu o experienta de peste 100 de ani, La Molisana produce paste fainoase si faina numai si exclusiv din grau dur italian, cultivat in regiunile din centrul-sud al Italiei si macinat in moara proprie.
Aceasta faina reprezinta o alternativa sanatoasa pentru orice tip de produs, fie el sarat sau dulce. Putem prepara paste fainoase, dulciuri, tarte, pizza si paine. Este o faina cu o aroma delicioasa, cu un grad proteic ridicat si o culoare calda, aurie care garanteaza un aport de fibre, vitamine si saruri minerale, preparatului nostru final.
Painea de astazi, este o paine cu dospitura lenta, naturala fara a fi fortata in niciun fel, cu un gust de care va veti indragosti cu siguranta!
Ingrediente pentru maia:
150 ml apa calduta
10 gr drojdie uscata activa Pakmaya
1 lingurita zahar
2-3 linguri faina integrala La Molisana
2-3 linguri faina Manitoba
Ingrediente pentru paine:
500 gr faina integrala din gris de grau dur La Molisana
200 gr faina Manitoba
400 ml apa calduta
1 lingura rasa de sare mediteraneana fina
30 ml ulei de floarea soarelui
Si toata maiaua
Si haideti sa preparam maiaua.
- Amestecam intr-un bol, apa calduta, drojdia si zaharul si le lasam sa creasca 5-6 minute. Dupa ce s-a activat (umflat) drojdia, adaugam faina si amestecam bine, in asa fel incat sa nu aiba cocolosi. Incepem cu 2 linguri de faina integrala si 2 de Manitoba, iar daca este nevoie, mai adaugam. Maiaua, trebuie sa fie ca un aluat usor moale. Scoatem maiaua pe masa de lucru, presarata cu faina si o lucram usor cu mainile.Cand formeaza o consistenta pufoasa, ii dam forma rotunda, o asezam intr-un bol, acoperim si lasam sa se odihneasca circa 11-12 minute. Avem nevoie de aceasta maia care este foarte puternica, datorita faptului ca aceasta faina are un nivel scazut de gluten si creste mai greu. Ei bine aceasta maia, are puterea sa “ridice” aluatul nostru.

- Pana sa preparam aluatul de baza, vom cerne faina, nu doar pentru eventualele impuritati, ci si pentru faptul ca ii face foarte bine fainii sa fie zvantata inainte de preparare.
- Asezam restul ingredientelor in planetara si le amestecam la viteza a 3-a. Cand maiaua noastra si-a dublat volumul, o adaugam in planetara si lucram aluatul la viteza a 4-a, timp de 10-12 minute. Deja simtim un parfum de paine buna in casa! In cazul in care observam ca aluatul este prea tare, mai adaugam putina apa calduta. Ungem un bol cu putin ulei de floarea soarelui, dam aluatului o forma rotunda, il asezam in bol, acoperim cu un stergar curat si asezam bolul la caldura constanta, timp de 1 sau 2 ore. Eu l-am lasat sa dospeasca 2 ore si a crescut foarte mult.

- Presaram masa de lucru cu faina, asezam aluatul de paine pe masa de lucru presarata bine cu faina si lucram de aceasta data aluatul cu multa delicatete. Facem o rulada, apoi o impaturim din cealalta directie si repetam operatiunea aceasta inca odata, apoi ii dam forma rotunda, presaram cu faina si acoperim timp de 5 minute. Veti vedea cum creste si in aceste 5 minute. Taiem aluatul in doua si repetam operatiunea de impaturire o singura data. Astazi, vom face o coroana de paine si doua paini de tip franzela, ca forma. Primei bucati de aluat ii dam forma unui cilindru, apoi unim cele doua capete si o asezam intr-o forma rotunda pe care sau o ungem cu putin ulei sau utilizam hartie de copt. Din a doua bucata facem cele doua franzele, le dam cu grija forma si le asezam pe tava unsa sau cu putin ulei sau folosim hartie de copt. Cele doua franzele le-am incrustat, o puteti face si voi, cu ajutorul unei lame sau a unui cutit special. Le presaram pe ambele cu faina. Acoperim si lasam sa dospeasca inca 1 ora si jumatate.


- Dupa ce a trecut acest timp, preincalzim cuptorul la 180 de grade static, dam painile la cuptor si coacem timp de 30 de minute.
Aceasta paine este fabuloasa, are acel ceva al gusturilor de odinioara. Un miez parfumat si moale, adevarata paine italiana.
Nu uitati: painea nu se prepara greu, trebuie doar sa avem putina rabdare si sa ii dam pasiune.
Invatati-va micutii sa faca paine, le va place sa lucreze cu aluatul si le va place, gustul fabulos al painii de casa, preparata chiar de ei!

Faina La Molisana o gasiti aici sau in marile hipermarket-uri.
Astept cu nerabdare, impresiile voastre, eventual cu fotografii!
Pofta mare la paine buna!