Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Pana nu demult, cand se auzea de minestrone in Italia, cu mici exceptii nimeni nu era prea bucuros sa aibe in fata acest preparat. In timp s-a creat asupra acestui clasic al bucatariei italiene imaginea unui preparat dietetic fara gust sau imaginea preparatului bun de consumat dupa dezmatul gastronomic al sarbatorilor.  Am sa va spun cu toata sinceritatea ca eu personal, m-am indragostit la prima vedere de minestrone si dupa multi ani, dureaza  aceasta  indragosteala.

Arta gustului,Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, ciorba, minestrone, minestrone dinlegume si zarzavaturi, mutti, tripluconcentratderosii














In ultimii ani, minestronele a revenit pana si in bucataria gourmet, reinterpretata intr-o mie de feluri. In general se prepara cu multe feluri de legume si zarzavaturi. Putem folosi ceapa, morcovi, telina, cartofi, fasole, rosii, spanac, ciuperci, dovleac, dovlecei, etc si sunt anumite feluri de minestrone in care se adauga naut, mazare, linte, orz, orez, alac si paste fainoase. Este foarte simplu de preparat indiferent care varianta de gust o alegem, insa trebuie sa muncim putin la spalatul, curatarea si felierea ingredientelor. Nu exista o singura reteta a acestui delicios minestrone, sunt sute in fiecare regiune italiana si odata cu migrantii au fost duse peste tot in lume, astazi gasind multe retete cu variutiuni bazate pe zonele geografice si pe sezon. Absolut orice poate fi folosit la prepararea unui minestrone si tocmai datorita acestui lucru cuvantul are in dictionarul italian si o descriere care spune asa: “o impreunare confuza si dezordonata de lucruri”.

Arta gustului,Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, ciorba, minestrone, minestrone dinlegume si zarzavaturi, mutti, tripluconcentratderosii














Istoria acestu preparat ne spune ca originile sale sunt foarte antice si exista dovezi scrise cum ca facea parte din alimentatia romanilor. Reteta preparata in Imperiul Roman era una rudimentara din ceapa, usturoi, linte si morcovi, ingrediente care se fierbeau impreuna in apa si minestronele preparat din legume este baza dietei mediteraneene.

De-a lungul secolelor si in urma cuceririlor facute de catre romani, ulterior de europeni, au fost adaugate ingrediente noi in minestrone, ca de exemplu rosiile si cartofii ce au fost aduse din Americi in 1500.

Mai tarziu intre 1600 si 1700, bucatarii italieni au prezentat inafara tarii acest preparat care astazi este indragit in toata lumea, fiind cunoscut drept un preparat al bucatariei sarace din peninsula italica,  mai exact din traditia rurala, preparat ce se consuma drept fel intai dar de cele mai multe ori, ca fel principal.

Arta gustului,Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, ciorba, minestrone, minestrone dinlegume si zarzavaturi, mutti, tripluconcentratderosii














De-a lungul timpului am invatat de la italience ca pot sa prepar un minestrone delicios cu orice am prin camara sau frigider si va asigur ca puteti prepara un minestrone delicios, chiar si din resturi. Cel mai important lucru este sa fie dens nu ca in cazul ciorbelor noastre care au mai multa zeama.

Iar ca un toc final, se serveste cu Parmezan ras sau branza de oaie maturata sau smantana. In insulele Sardiniei de exemplu, inafara branzei maturate de oaie se foloseste o branza delicioasa pe numele sau “fiscidu” sau “merca” care seamana foarte mult cu telemeaua noastra.

Arta gustului,Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, ciorba, minestrone, minestrone dinlegume si zarzavaturi, mutti, tripluconcentratderosii




















Reteta mea de astazi as spune ca este un minestrone de iarna, datorita ingredientelor si este atat de bun, incat va pot asigura ca pana si cei mici o vor manca cu placere.


Minestrone din legume si zarzavaturi


Ingrediente pentru 6 persoane:

2 cepe galbene

1 morcov

4 cartofi

200 gr legume uscate: fasole neagra pitica, fasole boabe uscata verde, fasole rosie, linte negre, arcapas, orz, linte rosii, fasole boabe ochi negru

100 gr mazare congelata

1 cutie naut

2 linguri triplu concentrat de rosii Mutti

150 ml smantana de gatit

Ulei extravirgin de masline

1 lingurita busuioc uscat

Sare mediteraneana

250 gr paste de tip “ditalini” sau orice fel de paste fainoase micute din grau dur.


Preparare:



Ati vazut cat de simpla este prepararea? Un minestrone sanatos si usor de preparat.

Pofta s-avem!


#img_25

Minestrone din legume si zarzavaturi

Retete > Supe & Creme > Minestrone din legume si za  …

sus