Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Retete > Supe & Creme > Crema Grana Padano cu joben …

Crema Grana Padano cu joben de dovlecel umplut cu pesto de busuioc si pesto rosu cu migdale

Am acceptat provocarea Electrolux Romania de a participa la concursul Taste of Roma, aceasta fiind reteta mea dedicata pentru concurs. Totodata, le urez mult succes tuturor colegilor bloggeri, amanti ai aromelor italienesti!

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema














Italia detine peste 80% din patrimoniul istoric si cultural al lumii dar detine si primatul in patrimoniu agroalimentar. Una dintre excelentele italiene este Grana Padano care se mandreste cu o istorie milenara. S-a nascut in abatia din Chiaravalle unde era produs in cazane speciale in interiorul manastirilor, care pot fi considerate primele fabrici de branzeturi din Italia. Grana Padano este “sora” cu Parmiggiano Reggiano, ambele nascandu-se pe la sfarsitul anului 1300. Calugarii au botezat branza cu numele “caseus vetus”, adica branza veche si au creat-o din necesitatea de a avea un produs pe care il puteau lua cu ei in lungile pelerinaje, fara ca acesta sa se strice. Datorita caracteristicii, primeste numele de “grana”. Abia in anul 1951 producatorii semneaza un acord la Stresa prin care se stabilesc norme stricte privind denominarea si indicatiile pentru aceste branzeturi.Tot cu aceasta ocazie s-a stabilit distinctia dintre Grana Padano si Parmiggiano Reggiano, urmand ca in 1954 sa fie stabilite normele de tutela pentru denominarile de origine controlata. Restul este istorie moderna, astazi din aceste branzeturi ajungandu-se sa se prepare o multitudine de minunatii, pana si deserturi iar eu ma simt norocoasa pentru ca am avut ocazia sa gust Grana Padano sub toate formele. Astazi din consortiu fac parte 140 de producatori, 155 de companii care matureaza branza, 182 de companii care confectioneaza, zona de consortiul extinzandu-se pe 32 de provincii, insa numai in 13 dintre acestea este concentrata productia propriu-zisa.

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema














Si astazi, actorul principal al retetei mele este tocmai Grana Padano. In urma cu multi ani de zile, am mancat la faimosul restaurant La Giara din Taormina, un preparat experimental. Fusesem intrebata de catre ospatar daca la felul intai doresc ceva à la carte sau as dori ceva experimental. Fiind inebunita dupa tot ceea ce este nou, bine inteles ca am acceptat provocarea de a degusta ceva nou, experimental in locul faimoaselor paste “taglioni al limone” dupa care au inebunit rand pe rand, Ava Gardner, Sophia Loren, Liz Taylor sau Robert De Niro. Era o crema preparata din Parmezan, foarte delicata si extrem de delicioasa. Nu am avut curajul sa intreb de procedeul de preparare dat fiind luxul locului, clientela si oricum, nu cred ca as fi fost satisfacuta la acest capitol.

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema















De-a lungul timpului am preparat in fel si chip crema, pana cand am ajuns zic eu la o formula care mie imi place nespus de mult. Iata reteta mea:

Cantitate pentru 6 persoane.

Ingrediente pentru crema de Grana Padano:

300 gr de Grana Padano Galbani ras

300 ml de smantana de gatit LADORNA de 32%

450 ml lapte LADORNA de 3,5%


Ingrediente pentru pesto de busuioc:

15 frunze de busuioc foarte proaspete

½ catel de usturoi roz

10-15 ml de ulei extravirgin de masline

1 lingurita de Grana Padano ras

Daca pesto-ul va fi prea dens, adaugam foarte putina apa fierbinte

Foarte putin rosu proaspat macinat

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema














Ingrediente pentru pesto-ul rosu:

1 ardei gras rosu

1 lingura de migdale amare macinate

½ catel de usturoi roz

1 rosie medie coapta la cuptor

Cateva picaturi de Cognac

Un varf de cutit de sare

10-15 ml ulei extravirgin de masline

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema














Ingrediente pentru jobenul de dovlecel:

6 bucati de dovlecel taiat la 4 cm circa pe lateral

6 felii fine de branza Mozzarella

Sare


Preparare:

#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema














#romacuelectrolux, Arta gustului, Concurs Taste of Roma Electrolux, Crema Grana Padano, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Grana Padano Galbani, Smantana LADORNA, Supa crema















Veti simti in palat o multitudine de arome fine, cu retrogustul piperului multicolor, o feerie a aromelor si daca tema concursului este gustul italian, am reprodus la servire si steagul peninsulei italice de care personal sunt foarte legata si pe care o iubesc nespus!


Pana data viitoare, a voastra

Gabriella

sus

#img_25