Astazi va propun o reteta simpla de preparat dar foarte gustoasa. Am creat-o in urma cu cateva saptamani dar datorita faptului ca alergam in permanenta, a intrat pe lista de prioritati abia astazi. Pana la reteta doresc sa va scriu cate ceva despre dovleac, aceasta minunatie plina de vitamine despre care unii dintre noi, nu stiu mai nimic, decat ca se prepara din ea o placinta delicioasa. Ei bine dovleacul este utilizabil intr-o multitudine de preparate, dulci si sarate.

Despre originea dovleacului stim destul de putine lucruri, aceasta fiind cvasi o necunoscuta. Anumiti specialisti au scris de-a lungul vremii ca ar fi ajuns in Europa, adusa din India. Poate ca primii care au cultivat-o au fost etruscii sau mai degraba inaintea lor, navigatorii fenicieni. Atat Plinius cel Batran cat si Discoride Pedanios, numeau dovleacul “Reinnoitorul vietii, balsamul problemelor” datorita proprietatilor sale. In Imperiul Roman, dovleacul era golit de pulpa folosita pentru diferite preparate si era lasata la uscat, ca mai apoi carcasa uscata sa devina un recipient in care erau transportate sarea, cerealele, vinul sau laptele. De-a lungul timpului din carcasa uscata a dovlecilor s-au realizat boluri, linguri si instrumente muzicale, ca de exemplu instrumentul muzical numit “maracas” traditional in America Latina.

Dovleacul din familia “curcubita”, considerat ca fiind cel mai gustos si mai raspandit a fost adus in Europa abia in secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americilor.
In America de Nord, dovleacul era alimentul de baza a ameroindienilor de la care au invatat colonizatorii cultivarea acestuia.

In traditiile taranesti, dovleacul este utilizat drept ornament ca prevestire a abundantei si a fericirii. Dupa atatea secole, dovleacul continua sa fie cultivat, bucurandu-ne cu gustul sau deosebit.
Excelentele valori nutritive ale dovleacului asociate cu proprietatile benefice pentru organism, dovleacul este acea leguma pe care sa o avem in bucatarie de doua ori pe saptamana. In ciuda aromei pline si dulci este un aliment pretios in dietele cu calorii reduse si in cele ale pacientilor cu diabet zaharat, datorita continutului scazut de carbohidrati, compensat cu de un procent ridicat de fibre, minerale si vitamine si de faptul ca dovleacul este constituit intr-un quantum de 90% de apa.

Si-acum haideti sa vedem ce am preparat de aceasta data pentru voi.
Ingrediente pentru 2 persoane:
500 gr dovleac pe care il vom coace la cuptor cu ulei extravirgin de masline, sare mediteraneana, piper negru proaspat macinat si rozmarin
250 gr hribi
2 cepe galbene mici
1 catel usturoi
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
3-4 linguri ulei extravirgin de masline
1,5 l supa vegetala
Vin alb
Seminte de canepa
Sare mediteraneana
Piper proaspat macinat
Rozmarin macinat
Ingrediente pentru Namak Paare:
½ cana faina alba
½ faina integrala
2 linguri gris
Seminte de chimion, seminte de chimen negru, praf de chimion
Sare rosie afumata
Ulei de floarea soarelui
Preparare:
- Spalam dovleacul, il curatam de coaja si il feliem. Asezam feliile de dovleac intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le ungem cu ulei extravirgin de masline si le presaram cu sare, piper si rozmarin si dam tava la cuptor preincalzit, timp de 30 de minute.
- Intr-o tigaie antiaderenta, incalzim putin ulei extravirgin si calim ceapa timp de 4-5 minute, stingem cu putina supa si fierbem cateva minute la capac, dupa care asezam aceste ingrediente intr-o oala de 2 litri, adaugam dovleacul si fierbem timp de 30 de minute la foc mediu.
- Incalzim din nou putin ulei extravirgin de masline intr-o tigaie si tragem la tigaie feliile de hribi cu catelul de usturoi, timp de 3 minute. Potrivim de sare si stingem cu vinul alb si fierbem inca 3 minute. Cu ajutorul unei palete, scoatem feliile de hrib si le asezam pe hartie absorbanta pentru a pierde excesul de ulei.
- Canda u trecut cele 30 de minute, mixam supa cu ajutorul unui mixer vertical si o lasam la cald.
Preparare Namak Paare:
- Despre Namak Paare v-am mai scris intr-o reteta anterioara. Este un snack traditional indian, cu care putem asocia mai multe tipuri de preparate sau le putem consuma pur si simplu cu sosuri, preparate de noi bine inteles!
- Prepararea acestui snack este foarte simpla: amestecam toate ingredientele si vom adauga apa calduta cat sa obtinem un aluat omogen si usor de lucrat. Intindem aluatul cu ajutorul unui sucitor, taiem fasii de 3 cm latime cu ajutorul unei rotite zimtate, fasii pe care ulterior le vom taia la circa 8-10 cm lungime.
- Incingem uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie antiaderenta si frigem snack-urile pana cand se vor rumeni usor.
- Servim supa crema de dovleac cu hribi, seminte de canepa, presaram cu patrunjel verde si bine inteles in compania gustoaselor snack-uri indiene.
Nota:
cand va scriu in retetele mele de supa vegetala, ma refer la o supa preparata de noi din zarzavat cu sau fara sare, depinde cum dorim ulterior sa condimentam preparatul nostru. Aceasta supa este mai delicioasa daca o preparam cu o zi inainte. Se poate prepara din morcovi, ceapa, radacinoase in functie de ingredientul de baza si/sau gusturile noastre. NU cumparati supe vegetale din magazine!