Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Astazi va propun o reteta simpla de preparat dar  foarte gustoasa. Am creat-o in urma cu cateva saptamani dar datorita faptului ca alergam in permanenta, a intrat pe lista de prioritati abia astazi. Pana la reteta doresc sa va scriu cate ceva despre dovleac, aceasta minunatie plina de vitamine despre care unii dintre noi, nu stiu mai nimic, decat ca se prepara din ea o placinta delicioasa. Ei bine dovleacul este utilizabil intr-o multitudine de preparate, dulci si sarate.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, supa crema din dovleac,Supa crema din dovleac copt cu hribi si Namak Paare














Despre originea dovleacului stim destul de putine lucruri, aceasta fiind cvasi o necunoscuta. Anumiti specialisti au scris de-a lungul vremii ca ar fi ajuns in Europa, adusa din India. Poate ca primii care au cultivat-o au fost etruscii sau mai degraba inaintea lor, navigatorii fenicieni. Atat Plinius cel Batran cat si Discoride Pedanios, numeau dovleacul “Reinnoitorul vietii, balsamul problemelor” datorita proprietatilor sale. In Imperiul Roman, dovleacul era golit de pulpa folosita pentru diferite preparate si era lasata la uscat, ca mai apoi carcasa uscata sa devina un recipient in care erau transportate sarea, cerealele, vinul sau laptele. De-a lungul timpului din carcasa uscata a dovlecilor s-au realizat boluri, linguri si instrumente muzicale, ca de exemplu instrumentul muzical numit “maracas” traditional in America Latina.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, supa crema din dovleac,Supa crema din dovleac copt cu hribi si Namak Paare














Dovleacul din familia “curcubita”, considerat ca fiind cel mai gustos si mai raspandit a fost adus in Europa abia in secolul al XVI-lea, dupa descoperirea Americilor.

In America de Nord, dovleacul era alimentul de baza a ameroindienilor de la care au invatat colonizatorii cultivarea acestuia.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, supa crema din dovleac,Supa crema din dovleac copt cu hribi si Namak Paare














In traditiile taranesti, dovleacul este utilizat drept ornament ca prevestire a abundantei si a fericirii. Dupa atatea secole, dovleacul continua sa fie cultivat, bucurandu-ne cu gustul sau deosebit.

Excelentele valori nutritive ale dovleacului asociate cu proprietatile benefice pentru organism, dovleacul este acea leguma pe care sa o avem in bucatarie de doua ori pe saptamana. In ciuda aromei pline si dulci este un aliment pretios in dietele cu calorii reduse si in cele ale pacientilor cu diabet zaharat, datorita continutului scazut de carbohidrati, compensat cu de un procent ridicat de fibre, minerale si vitamine si de faptul ca dovleacul este constituit intr-un quantum de 90% de apa.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, supa crema din dovleac,Supa crema din dovleac copt cu hribi si Namak Paare














Si-acum haideti sa vedem ce am preparat de aceasta data pentru voi.


Ingrediente pentru 2 persoane:

500 gr dovleac pe care il vom coace la cuptor cu ulei extravirgin de masline, sare mediteraneana, piper negru proaspat macinat si rozmarin

250 gr hribi

2 cepe galbene mici

1 catel usturoi

1 lingura patrunjel verde tocat marunt

3-4 linguri ulei extravirgin de masline

1,5 l supa vegetala

Vin alb

Seminte de canepa

Sare mediteraneana

Piper proaspat macinat

Rozmarin macinat


Ingrediente pentru Namak Paare:

½ cana faina alba

½ faina integrala

2 linguri gris

Seminte de chimion, seminte de chimen negru, praf de chimion

Sare rosie afumata

Ulei de floarea soarelui

 

Preparare:


Preparare Namak Paare:



Nota:

cand va scriu in retetele mele de supa vegetala, ma refer la o supa preparata de noi din zarzavat cu sau fara sare, depinde cum dorim ulterior sa condimentam preparatul nostru. Aceasta supa este mai delicioasa daca o preparam cu o zi inainte. Se poate prepara din morcovi, ceapa, radacinoase in functie de ingredientul de baza si/sau gusturile noastre. NU cumparati supe vegetale din magazine!

#img_25

Supa crema din dovleac copt cu hribi si Namak Paare

Retete > Supe & Creme > Supa crema din dovleac copt  …

sus