Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Ingrediente pentru maia:
150 gr faina de grau dur La Molisana (ambalaj rosu)
8 gr drojdie uscata activa Pakmaya
50 gr apa calduta
Preparare maia:
Amestecam ingredientele bine, ii dam o forma rotunda, acoperim si lasam sa dospeasca 3 ore.
Ingrediente pentru paine:
350 gr faina grau dur La Molisana
300 gr apa calduta
15 gr sare
1 lingurita miere de albine
Ingredient final:
Seminte de susan, cat va place.
Preparare paine:
Dupa ce am preparat maiaua, este foarte important la aceasta paine sa facem autoliza care va dona vitalitate fainii si care o si activeaza. Aceasta operatiune este simpla: amestecam restul de faina si apa cu miscari foarte rapide, o acoperim si o lasam in autoliza, timp de 3 ore.
Trecute cele 3 ore, asezam amestecul de faina si apa in planetara si incepem sa framantam. Luam maiaua si adaugam rand pe rand cate o bucatica in aluat si asteptam sa se incorporeze in acesta din urma, apoi adaugam bucatica urmatoare. Dupa ce am adaugat toata maiaua, adaugam 1 lingurita de miere de albine si la final sarea, putin cate putin. Nu adaugati toata cantitatea de sare odata! In total, trebuie sa framantam aluatul, intre 12 si 15 minute la viteza a 4-a.
Dupa ce am terminat framantatul, presaram masa de lucru cu multa faina si trasferam aluatul. Aplatizam aluatul in forma patrata si facem primele pliuri, luam dintr-un capat aluatul, il tragem usor si rulam. Cand am terminat, repetam operatiunea din celalalt capat si repetam de 3-4 ori, fara a brusca aluatul. Daca o sa vi se para ca este prea moale, nu va speriati, asa trebuie sa fie intr-un prim tempo. Totodata, tin sa va spun ca inafara faptului ca ajutam aluatul prin aceasta operatiune, eliminam si surplusul de faina.
Acoperim aluatul pe masa de lucru cu un stergar si lasam sa dospeasca 30 de minute.
Trecut acest timp, repetam operatiunea de mai sus, acoperim si lasam inca 30 de minute sa dospeasca.
In acest moment, refacem inca odata pliurile, vom observa ca painea noastra a capatat vigoare si putere si nu mai este moale ca inainte! Si-acum putem crea painicile.
Taiem aluatul in bucati de circa 100 gr, mie mi-au iesit 9 painici din aceasta cantitate. Vom proceda si cu aceste painici la fel cum am procedat cu “Painea siciliana din gris de grau dur”, vedeti aici
Practic facem pliuri de bucatile de aluat si la ultima operatiune, vom obtine o forma care seamana cu un croissant. Eu am utililizat o ladita de plastic pentru ultima faza de dopsire, am asezat in acesta un stergar curat, l-am presarat cu faina si seminte de susan.
Ungem fiecare painica cu putina apa, presaram abundant cu seminte de susan si le asezam cu semintele in jos. Atentie, trebuie sa pastram distanta intre ele, altfel se vor lipi. Acoperim cu un alt stergar si le lasam sa dospeasca timp de 2 ore.
Vom obtine niste painici rustice si parfumate, cu miezul usor auriu.
Asezam in partea inferioara a cuptorului o oala cu apa, pornim cuptorul la 180 de grade static si coacem painicile timp de 10 minute la aceasta temperatura. Ulterior ridicam temperatura la 200 de grade si mai coacem circa 18-20 minute, in functie de cuptor.
Le putem consuma calzi sau reci, cu mezeluri sau cu Nutella. Sunt perfecte pentru un picnic, bufet sau pur si simplu pentru rasfatul de sfarsit de saptamana. Pot fi pastrate pana in 4 zile cu miezul moale si pufos.
Ascultati la mine: faceti portie dubla ca sa nu va para rau ulterior!