In tarile anglo-saxone, pasiunea pentru “snack plate” este prezenta de foarte multa vreme si aici putem vorbi de gustari delicioase asezate in cutiute, vase mici de sticla sau in tavile speciale pentru muffin care ne permit sa oferim copiilor mici portii de hrana in numeroase varietati. Trebuie sa stim ca cei mici dau o mare atentie formei in care le propunem hrana dar in acelasi timp, le place sa aleaga ce si cand anume sa manance.

Haideti sa va spun cum putem sa ii ispitim pe cei mici sa manance in aceasta minunata lume a muffin-ului.

Un lucru extraordinar este faptul ca nu exista regule, asadar putem sa eliberam doza noastra de creativitate, preparand muffin-uri pe placul micutilor nostri. Dar aceasta modalitate de a servi hrana este utila si in diversificarea alimentelor, in special a fructelor si legumelor, ce trebuie sa ocupe cel putin 50% din alimentatia copiilor. Pentru a avea o piramida corecta a alimentatiei in ceea ce priveste muffin-ul, ar trebui sa avem asa: foarte multe fructe si legume, cereale, chiftele din legume si branzeturi. Ca sa fie mai determinati cei mici sa manance, putem sa ii implicam in prepararea hranei, incercand pe cat posibil sa folosim ingrediente care au o cromatica interesanta. Important este sa folosim fructe si legume de sezon, pe cat posibil kilometrul 0!

Putem sa asociem gustarile cu un iaurt, o budinca de chia sau cu un smoothie si asta pentru ca place atat celor mici, cat si celor mari varietatea. La fel putem asocia nuci, migdale, cocos sau fructe esicate pentru ca in muffin putem pune orice, indiferent ca sunt dulci sau sarate.

Astazi am creat pentru voi o reteta de muffin sarat, rapid, delicios si sanatos cu care sigur veti cuceri intreaga familie.

Ingrediente:
230 gr faina neagra
3 oua
200 ml lapte
60 ml ulei extravirgin de masline
50 gr Emmental
½ dovlecel
1 lingurita zahar
1 lingurita tarhon uscat
1 lingurita sare mediteraneana
Putin piper negru proaspat macinat
1 plic drojdie uscata
Seminte de canepa pentru presarat deasupra
Microplante pentru servire
Unt si faina pentru ungerea si presararea formei
Preparare:
- Intr-un castron, spargem ouale si adaugam laptele, uleiul, mirodeniile si drojdia uscata, apoi cu ajutorul unui mixer amestecam si adaugam mai apoi, putin cate putin faina pana cand obtinem un aluat omogen. Taiem dovlecelul in cubulete si il adaugam aluatului, amestecand cu o lingura.
- Ungem cu unt forma de muffin, o presaram cu faina si varsam in aceasta din urma aluatul. Taiem branza Emmental in bucatele mici si adaugam deasupra, apoi presaram cu seminte de canepa.
- Dam forma la cuptor preincalzit la 180 de grade si coacem circa 20-25 de minute la foc mediu.
- Aceste muffin sunt delicioase atat calde, cat si reci. Eu le-am imbogatit cu microplante de la Microgreens care inafara de aspectul invitatant, au un gust delicios si sunt foarte sanatoase!
Pana data viitoare, mancati sanatos!