Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red Gabriella Pascaru Bisi Food Reolution Ambassador
Designed by Gabriella Pascaru Bisi, foodrevolution ambassador, food revolution day ambassador united 2017, 20  mai 2017 sideboard red

Retete > Supe & Creme > Crema de mazare cu sos conf …

Crema de mazare cu sos confit si creveti cu Porto

Sosul catifelat stim ca este o baza alba, legata obligatoriu de un roux alb si este considerat “sosul mama” din care se obtin o infinitate de sosuri. Una dintre primele aparitii in absolut al acestui sos dateaza din 1553 in retetarul Sabinei Welserin. Mult mai tarziu gasim doua dintre cele mai faimoase si cunoscute retete, si-anume reteta Maestrului Escoffier, redactata in 1934 si reteta lui Prosper Montagne, redactata in 1938. Ambele variante vor acest sos alb si pur prin excelenta.

Arta gustului, Crema de mazare cu sos confit si creveti cu Porto, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Supa crema














Dar de-a lungul secolelor aceasta baza s-a trasformat in retete fel de fel, una mai gustoasa decat cealalta. Dintr-o simpla crema catifelata se prepara diferite creme de zarzavaturi si legume, adaugand cremei catifelate puré preparat din salata verde, varza, sparanghel, ciuperci, fasole, mazare, linte sau morcovi, aromatizandu-le cu ierburi aromatizate. Cremele preparate acasa sunt extrem de gustoase si economice iar acum odata cu sosirea toamnei, putem sa le preparam pentru a darui organismului nostru o bomba de vitamine pentru iarna ce va sosi.

Plecand de la presupunerea ca toate supele au nevoie de zarzavaturi si legume, haideti sa facem o prima distinctie intre supe si ciorbe, distinctie care consta in ingredientele folosite la prepararea acestora.

Supele crema si cremele catifelate, fac parte din categoria “supelor legate” in baza clasificarii efectuate de catre unul dintre cei mai importanti bucatari din istorie, francezul Marie-Antonin Careme.

Cremele, compuse dintr-o supa care contine zarzavat, legume, peste, carne sau branzeturi din care se prepara puré-ul de baza, sunt legate de un aliment aglutinant sau pur si simplu legate de catre cartofi si de adaugarea smantanei sau a laptelui.

Cremele catifelate sunt preparate dintr-o supa de zarzavat, carne sau peste, puré obtinut din acestea iar ingrosarea cremei se obtine dintr-o baza preparata din faina si unt si aromatizat in cele din urma cu un amestec compus din galbenusuri de ou si smantana.

Cremele si cremele catifelate sunt indragite si considerate preparate elegante care “lovesc” mesenii, mai ales cand aceste preparate sunt personalizate cu branzeturi fine, creveti, seminte de cereale, etc.

Astazi va imparatesc o reteta deliciosa. Am preparat-o cu mazare din conserva de aceasta data si acestui lucru i se datoreaza culoarea cremei. Daca folositi mazare proaspata sau congelata si folositi procedeul fierbinte-inghetat, veti obtine o culoare splendida pentru acest preparat delicios.


Crema de mazare cu sos confit si creveti cu Porto

Cantitate pentru 2 persoane.


Ingrediente pentru crema de mazare:

150 gr de mazare

1 ceapa mica

3 linguri de smanatana de gatit

½ lingura busuioc proaspat tocat marunt

Ulei extravirgin de masline

Sare

Piper boabe rosu


Ingrediente pentru sosul confit:

8 rosii Cherry

Sare roz afumata

Piper negru vietnamez

Tarhon uscat maruntit fin

Ulei extravirgin de masline

Zahar


Ingrediente pentru creveti cu Porto:

6 creveti Vannamei de la Ocean Fish

Sare roz afumata

Piper negru vietnamez

Curry

½ catel usturoi in pasta

10 ml de Porto Ruby

Ulei de masline ( a doua storsura )


Pentru decorare:

muguri de trifoi rosu.

Arta gustului, Crema de mazare cu sos confit si creveti cu Porto, Creveti, Gabriella Pascaru Bisi, Ocean Fish, Supa crema




















Preparare:



O cina sau un pranz care poate fi servit ca atare sau insotit de crutoane cu unt si Parmezan preparate la cuptor sau cu paine aurie.

#img_25

sus