Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Despre gastronomia ungureasca  v-am scris de nenumarate ori deja si asa cum stiti, aceasta gastronomie este una foarte variata, cu toate ca cele mai cunoscute preparate sunt gulyàs-ul si kurtos-ul. Ei bine, bucataria ungureasca are o multitudine de preparate, care mai de care mai gustoase dar acest lucru il stiu doar cei ca mine care au crescut intr-o familie maghiara sau multiculturala sau cei ce locuiesc in anumite zone ale Ardealului. Astazi, bucataria ungureasca este celebra si recunoscuta in toata lumea drept una dintre cele mai bogate. Datorita istoriei si a mai multor popoare din Europa,  modul  de a gati nu mai corespunde cu cel pe care stramosii l-au adus cu ei in urma cu foarte multa vreme, cand s-au stabilit in bazinul Carpatilor.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet











Vechea maghiarime traia la acea vreme in triburi nomade si este probabil ca isi preparau hrana conservata ( esicata ). O mare mostenire pe care ne-au lasat-o este “bogràcs-ul” sau mai bine zis, mancarea la ceaun de care ne bucuram si astazi. In multe restaurante traditionale atat in Ardeal cat si in Ungaria gulyàs-ul si supa traditionala de peste inca se mai prepara la ceaun, in aer liber.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet











In perioada Evului Mediu, gastronomia ungureasca a fost influentata de catre sotia italiana a Regelui Matei Corvin, Beatrice De Aragona, mai tarziu de catre turcii care au dominat timp de 150 de ani si retetele cele mai vechi pe care le cunoastem, dateaza tocmai din acea perioada a secolului al XV-lea. Odata cu trecerea secolelor, gastronomia ungureasca a fost influentata de gastronomiile straine, respectiv cea austriaca si franceza. Singura parte a gastronomiei unguresti care a reusit sa se pastreze originala, este cea din Ardeal.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet











Si astazi va voi conduce intr-o scurta calatorie in gusturile copilariei mele, tocmai in Ardeal. Originea acestui preparat nu este cunoscuta, mi-o prepara bunica mea Ilona pe timp de iarna, cand se gaseau lamai. Ceea ce este cert ca reteta era intr-unul din caietele de bucate ale familiei si de fiecare data cand bunica o prepara, imi povestea de vremurile cand mama ei prepara acest deliciu.  Cu siguranta va veti indragosti de acest preparat, dar haideti acum sa il preparam impreuna!


Ingrediente:

300 gr muschi de vita

250 gr radacina telina

500 ml suc de rosii de casa

1 lingurita maghiran uscat

½ lingurita tarhon uscat

Coaja rasa de la 1 lamaie

Zeama de la ½ lamaie

Sare

Ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru servire:

4 felii radacina de telina

Patrunjel verde


Preparare:

Spalam carnea si radacina de telina, apoi le taiem in susenite ( fasii ) de circa 7-8 cm lungine si 2 cm latime. Vom incinge uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie inalta, antiaderenta si frigem mai intai telina, pe care ulterior o asezam pe hartie absorbanta de bucatarie si apoi, frigem carnea de vita, cu care vom proceda in acelasi fel. Trebuie sa retineti ca in tigaie trebuie sa fie foarte mult ulei, de circa 3 degete inaltime.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet











Dupa ce telina si carnea au eliminat in hartia absorbanta, surplusul de ulei, asezam carnea intr-o alta tigaie cu sosul de rosii, maghiranul si tarhonul si fierbem la foc mic, cu capac, circa 30 de minute, dupa care vom adauga telina si potrivim de sare, lasand sa mai fiarba circa 20 de minute, timp dupa care adaugam zeama de lamaie si coaja de lamaie, mai fierbem circa 10 minute si preparatul nostru va fi gata.

Pana cand se vor “aseza” putin aromele in preparatul nostru, frigem cele 4 felii de telina in ulei abundant, le asezam pe hartie absorbanta si cand sunt gata de folosinta, le potrivim de sare. Acum putem face plating-ul acestui preparat delicios: vom aseza pe mijlocul farfuriei o felie de telina, si-apoi intercalam susenitele de carne si telina, alcatuim trei straturi si asezam inca o felie de telina, deasupra careia mai punem un strat de carne si telina, decorand cu patrunjel verde.

Arta gustului, Carne de vita, Gabriella Pascaru Bisi, Susenite de vita si telina cu lamaie, gourmet











Acest preparat se potriveste de minune cu un vin rosu sec, poate fi un Merlot sau o Feteasca Neagra daca ne dorim vinuri romanesti sau poate fi un Barone Ricasoli Chianti sau de ce nu, un vin spaniol  care pe mine m-a cucerit in urma cu multi ani, si-anume Pata Negra.

Si nu uitati: doar la foc mic se prepara acest deliciu!

#img_25

Susenite de vita si telina cu lamaie

Retete > Carne > Susenite de vita si telina cu lamaie

sus