Dupa ce si-a rezolvat problema painii cotidiene, primul lucru pe care s-a focusat umanitatea a fost placerea mesei. In istorie, abundanta alimentara a fost intotdeauna sinonima cu bogatia dar in ultimii ani a fost pusa in discutie si oamenii au inceput sa realizeze ca toate excesele alimentare si alimentatia proasta, pot duce la boli cardiovasculare dar si la alte tipologii de boli.

Au fost schimbate criteriile alimentare dar si cele estetice. Excesele acestui imperativ estetic au indus foarte multa lume, la a fi intr-o permanenta dieta, care de cele mai multe ori este gresita si provoaca mai multe daune decat beneficii. Si daca dorim sa ne satisfacem papilele gustative, fara a trebui sa ne confruntam cu “amicul” cantar, trebuie sa invatam sa alegem acele alimente care sunt gustoase pentru compozitia organoleptica, au caracteristici salutare. Unul dintre aceste alimente este carnea de strut care din pacate la noi in tara este putin cunoscuta. Strutul intruchipeaza cele mai bune caracteristici ale animalelor crescute pentru carne. In contrar puiului sau curcanului care consuma cereale, o hrana nobila, strutul este erbivor, consumand alimente vegetale sarace precum lucerna, fan, furaje insilozate, etc si nu vine crescut in ferme de tipul celor unde cresterea animalelor este fortata, asadar strutul este considerat drept un animal ecologic, carnea sa fiind un adevarat deliciu.

Carnea de strut are un aspect invitant de culoare rosie, este o carne slaba si este cea mai bogata carne in factori nutritionali. Iata un tabel cu caracteristicile carnii de strut:
Comparatie cu alte tipologii de carne ( x 100 gr )
Proteine Grasimi Colesterol Calorie
Pui 32 4 86 165
Vita 27 18 91 282
Porc 28 22 99 323
Miel 26 15 92 241
Strut 22 2 38 114
_________________________________________________________________
Compozitie carne de strut ( x 100 gr)
Proteine 21,40% Fosfor 208,0 mg
Grasimi < 2% Potasiu 341,4 mg
Carbohidrati 2,50% Magneziu 21,5 mg
Calorie 114 Kcal Calciu 6,100 mg
Vitamina A 18,000 mg Fier 3,700 mg
Vitamina C 7,500 mg Sodiu 50,600 mg
Tiamina 0,009 mg Lipide 1,20%
Riboflavina 0,140 mg Colesterol 37,100 mg
Asadar, carnea de strut este o alternativa salutara, saraca in colesterol si grasimi si bogata in beneficii pentru organism. Este ideala pentru o alimentatie echilibrata, recomandata de catre specialisti in prevenirea maladiilor coronariene si cardio-vasculare, in prevenirea arterosclerozei; in tratarea anemiilor si deficitului de minerale si fier care se manifesta in perioada sarcinii, alaptarii si in adolescenta; excelenta in alimentatia diabeticilor si sportivilor de performanta si nu in ultimul rand in dietele hipocalorice.

Pentru mine nu este prima experienta cu carnea de strut, am mancat in mai multe ocazii dar de fiecare data este o placere intrucat gustul sau este delicios. Si daca Gourmet de Strut mi-a dat aceasta posibilitate de a testa carnea de strut, m-am jucat caci daca suntem in tema de gourmet, trebuie sa fac la randu-mi cinste acestui cuvant, in toate sensurile.

Cea pe care am creat-o astazi, nu este tocmai o reteta simpla insa va garantez ca merita, rezultatul fiind wow! Va veti uimi prietenii si persoanele drage voua si daca veti respecta pasii, veti obtine rezultatul meu. Cantitatile sunt pentru 4 persoane si grupurile de ingrediente, le pun astazi in ordinea prepararii acestora.

Ingrediente puré dovleac:
500 gr dovleac
1 cartof
1 ceapa
1 lingura Parmezan ras
1 lingurita unt, 1 lingura smantana de gatit
Ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana, rozmarin, piper
Preparare:
- Vom curata dovleacul de coaja, il taiem felii si le asezam intr-o tava. Ungem feliile de dovleac cu ajutorul unei pensule de bucatarie, cu ulei extravirgin de masline, presaram cu sare mediteraneana, rozmarin si piper si acoperim tava cu foaie de aluminiu alimentar si dam tava la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de 20-25 de minute circa, la foc mediu. Intre timp spalam, curatam, taiem in cubulete 1 cartof si il punem la fiert. Cand toate ingredientele sunt gata, le asezam intr-un robot de bucatarie impreuna cu restul ingredientelor si le mixam, pana cand vom obtine un puré pufos si omogen. Asezam puré-ul intr-un vas de sticla sau portelan si acoperim cu folie alimentara. Acest puré datorita consistentei sale il vom putea servi atat rece cat si incalzit.
Ingrediente pentru legume:
4 morcovi pitici
2 dovlecei verde inchis
4 ciuperci Champignon brun
1 sfecla rosie mini
Preparare:
- Primul lucru pe care il vom face, este sa spalam bine sfecla rosie si sa o punem la fiert in coaja. Morcovii pitici ii vom curata de coaja, pastrand partea verde de sus si ii punem la fiert separat timp de 8 minute dupa care ii asezam in vasul cu apa rece si gheata.
- Restul legumelor le vom prepara cu procedeul de soc termic. Din dovlecei, vom taia 4 cilindri de 4 cm inaltime si eliminam miezul cu grija, apoi taiem altre 4 rondele de 2,5 cm inaltime si eliminam si din acestea miezul cu grija, pastrand intacta partea de jos. Punem apa la fiert cu foarte putina sare si cand apa da in clocot, adaugam bucatile de dovlecel. Fierbem circa 5 minute bucatile mari si circa 3 minute, bucatile mici. In momentul in care le scotem din apa, le vom aseza intr-un vas cu apa rece si cuburi de gheata. In acest fel, bucatile de legume isi vor pastra culoarea si vom putea lucra cu ele, fara probleme. Ciupercile Champignon le vom fierbe doar 3 minute si procedam in acelasi fel. Cand va fi fiarta sfecla rosie, o curatam de coaja si vom obtine 2 felii de circa 1 cm latime pe care le vom taia in doua, obtinand astfel 4 bucati pentru decorare si cu ajutorul unei ustensile de scos cotorul, vom obtine 8 rotite pe care le vom folosi tot la ornat. Restul sfeclei o vom utiliza in prepararea sosului.
Ingrediente sos sfecla:
4 felii sfecla fiarta
1 lingurita ulei extravirgin masline
Sare mediteraneana, chimen praf, piper
Preparare:
Asezam ingredientele intr-un blender si mixam, pana cand vom obtine un sos omogen.
Ingrediente risotto:
4 cescute orez Carnaroli sau orez cu bob mare pentru risotto
1 ceapa rosie
Ulei extravirgin de masline
50 ml vin alb sec
1 sfecla rosie mini fiarta si redusa in puré
1 lingurita coaja de lamaie deshidratata
Sare mediteraneana, piper negru proaspat macinat
Preparare:
- Curatam, spalam si tocam marunt ceapa, apoi o calim in putin ulei extravirgin de masline, la foc mediu. Dupa 3-4 minute, adaugam orezul si le ”perpelim” impreuna pentru 3-4 minute. Cand spun cescute, ma refer la cescutele mici de expresso, pe care personal le folosesc pentru a portiona orezul. Stingem orezul cu vinul alb sec, potrivim de sare si adaugam 1 lingurita de coaja de lamaie deshidratata. Indiferent ca folosim supa vegetala sau apa la prepararea acestui risotto, trebuie sa fie calda si nu uitati, ca la adevaratul risotto italian, acestea se adauga putin cate putin. Cand orezul este pe jumatate fiert, adaugam puré-ul din sfecla, amestecam cu grija, presaram cu piper si continuam fierberea acestuia si ne apucam de filé-ul de strut.
Ingrediente pentru filé:
4 filé de strut de la Gourmet de Strut
Ulei de masline
2 lingurite unt
4 lingurite miere de albine
Sare mediteraneana cu rozmarin
Piper rosu zdrobit
Ulei de floare soarelui pentru frigere
Preparare:
Nu uitati in primul rand ca filé-urile de strut trebuie sa fie uscate! Adica sa nu fie ude de la descongelare. Intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul care trebuie sa fie abundant si tragem la tigaie cele 4 filé-uri de strut, timp de 2 minute pe fiecare parte. Atentie: nu vom condimenta in acest moment carnea! Scoatem din ulei carnea, o asezam intr-o tava de mici dimensiuni, adaugam 2 lingurite de unt, 4 lingurite de miere de albine ( 1 lingurita pe fiecare filé ) presaram cu piper rosu zdrobit si sare mediteraneana cu rozmarin si dam la cuptor, timp de 3-4 minute, pana cand se caramelizeaza usor filé-urile.

Cand scoatem tava din cuptor, asezam carnea timp de 2-3 minute pe un fund din lemn, pentru a permite sucurilor din carne sa se aseze, apoi lasati-va fantezia sa lucreze la platting.
Fiind o carne rosie, am asociat un Shiraz australian si iata cum am degustat un deliciu alaturi de prieteni dragi care vor fi tag-uiti in material dar fiind persoane foarte discrete, nu doresc sa fie in fotografii.
Pana la urmatoarea reteta cu carne de strut, stati aproape si mancati sanatos!
Gourmet de Strut – Gustul rafinat al sanatatii!