Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cu aceasta reteta particip la concursul “Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival”.

Gastronomia este pentru mine arta, pasiune, magie si uneori precum un iluzionist, jucandu-ma cu ingredientele, reusesc sa scot din joben minunatii, minunatii precum acest preparat de care acum sincer vorbind s-a indragostit toata familia, inclusiv subsemnata. Pana la reteta de astazi, doresc sa va impartasesc cateva reguli despre food & wine pairing sau ceea ce se numeste in limba romana, asocierea dintre hrana si vin si asta pentru ca in aceasta reteta am folosit vin atat la prepararea filé-ului cat si la masa.

Exista anumite principii de baza in tehnica de asociere, insa exista si numeroase exceptii.  De exemplu, vinurile albe nu se asociaza de obicei cu carnurile rosii si cu vanatul, dar exista un vin senzational Tokai D’Alsace care poate fi asociat, experimentul fiind facut cu succes de catre cei de la Confreria Saint’Etienne care se afla in Alsacia, mai exact in localitatea Kientzheim.  Totodata, exista preparate din peste care pot fi asociate cu vinul rosu.

Acum trebuie sa stim ca in cazul unei mese care are mai multe feluri de mancare, trebuie sa incepem cu vinurile care au un continut mai scazut de alcool, incepand cu vinurile racite si concluzionand cu vinurile ce se servesc la temperatura ambientala, exceptie facand si in acest caz, vinurile pe care le servim cu desertul sau cu branzeturile de la finalul mesei.

Arta gustului, Carne, Filé de porc cu miere vin rosu pesto de ardei capia si flan de cartofi cu ciuperci, Gabriella Pascaru Bisi, Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival, Vinarte











In ceea ce priveste produsele tipice regionale vin asociate in orice tara europeana cu vinurile locale.

De orice fel de reguli de asociere am vorbi, scopul acestora este gasirea unui echilibru intre preparat si vin. Preparatelor cu tendinta acrisoara, nu vom asocia niciodata un vin alb spumant iar cat despre desert este de preferat sa asociem un vin dulce.

Vinul asociat unei fripturi in sange este un vin cu tanini care provin din struguri, mai exact din pielita strugurilor, din butoaie sau transferate din lemn, pe timpul imbatranirii vinului. Vinurile rosii sunt de nenumarate feluri, insa in acest caz, pot fi catifelate, cu un tanin matasos la palat si cu o culoare rosu rubiniu sau pot fi dure cu caracter, ca de exemplu cum ar fi un Nero D’Avola.

Acum mai stim si faptul ca nu toate fripturile sunt suculente si atunci, pot spune ca nu este o regula sa asociem vinul rosu. Asocierea depinde foarte mult si de felul in care vom trata carnea, in consecinta depinde de persistenta gustativa si olfactiva. Voi incheia prin a va spune ca de obicei, carnurile preparate la gratar au tendinta unui gust usor amar si folosirea lamaii nu merge deloc de acord cu asocierea vinurilor, asadar personal as sfatui ca atunci cand preparam carnuri la gratar, sa avem o varietate mai mare de vinuri, pentru a oferi invitatilor nostri oportunitatea de a alege asocierea personala si bine inteles ca atunci cand vorbesc de varietate de vinuri, ma refer numai la vinuri serioase!

Haideti sa vedem, ce avem astazi aici si sa trecem la treaba.


Ingrediente pentru 2 persoane:

2 bucati filé de porc a cate 200 gr fiecare

2 catei de usturoi roz

20-25 gr unt de calitate

1 lingura miere de albine

2 linguri ulei extravirgin de masline

10 ml Feteasca Neagra Terase Dabubiene

Sare roz de Himalaya


Ingrediente pentru flanul de cartofi cu ciuperci:

100 gr de ciuperci pleurotus galbeni

2 cartofi

1 ceapa rosie

1 lingura crema fina de branza

1 lingura smantana de gatit de 20%

2 linguri ulei extravirgin de masline

1 pahar lapte pentru fierberea cartofilor

½ pahar cu apa pentru fierberea cartofilor

Sare mediteraneana

2 forme rotunde cu diametrul de circa 10-12 cm

Unt pentru ungerea formelor

Putina faina pentru presararea formelor


Ingrediente pentru pesto-ul de capia:

1 ardei capia mare

2 linguri de migdale amare macinate

10-12 foi de busuioc proaspat

1 catel de usturoi

1 lingura de Parmezan sau Grana Padano ras

1 sau 2 linguri de ulei extravirgin de masline

Putina sare mediteraneana

Arta gustului, Carne, Filé de porc cu miere vin rosu pesto de ardei capia si flan de cartofi cu ciuperci, Gabriella Pascaru Bisi, Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival, Vinarte











Preparare:


Voilà minunatia! Servim bine inteles cu acelasi vin cu care am preparat carnea.

#img_25

Filé de porc cu miere, vin rosu, pesto de ardei capia si flan de cartofi cu ciuperci

Retete > Carne > Filé de porc cu miere, vin rosu, pesto de …

sus