Supa Imperiala din Abruzzo este o supa preparata din carne de gaina, dar care in loc de taietei, este servita cu o omleta pufoasa, numita si taietel imperial.

Un nume insemnat pentru o supa, nu-i asa?!
Voi incerca in baza informatiilor pe care le am, sa ma intorc in timp si sa descoperim impreuna, motivul utilizarii adjectivului “imperial”, intr-o supa care in realitate are putine ingrediente. Si ca o premiza, trebuie sa stiti ca aceasta supa este traditie in Abbruzzo, Bologna, Parma si Modena, cu doar 2 ingrediente diferite.
Referitor la originile supei, teoria cea mai acreditata pare sa fie ca nu este o inventie 100% italiana, ci pare sa aiba obarsie dintr-o supa austriaca, pe numele ei Krinofel, adusa in Italia de catre Ducesa Maria Louise a Austriei si Ducesa de Parma, nu in ultimul rand, cea de a doua sotie a Imparatului Napoleon I. Si cum se intampla in aceste cazuri, aceasta supa a trecut prin nenumarate procese de adaptare la ingredientele locale. Iata de ce se numeste “supa Imperiala” si “taietei imperiali”.
Dar oricare ar fi originea acestei supe, este fabuloasa si personal, as manca-o in fiecare zi.
Datorita faptului ca este consistenta, in trecut era servita bolnavilor, leuzelor ca un tonic pentru organism.
Tot odinioara, aceasta supa era supa preparata in regiunile pe care le-am mentionat, cu ocazia nuntilor si a sarbatorilor importante sau a pranzurilor duminicale pe timp de iarna. Din pacate si in Italia, ca in toate tarile europene, s-au pierdut multe traditii si din pacate le gasim doar la scara mica, in sate si in comunitati mici, acolo unde oamenii tin cu dintii de traditii. Tocmai din acest motiv, incerc sa va aduc aceste retete atat de delicioase dar tristemente, necunoscute in Romania.
Este evident ca o astfel de reteta, nu putea sa treaca neobservata si iata ca o gasim si in cartea celebrului Pellegrino Artusi intitulata “La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene”, unde o gasim sub numele de “minestra di semolino composta”
Haideti sa vedem diferentele intre traditia din Abruzzo si cea din Bologna, Parma si Modena:
- In Abruzzo taietelul omleta se prepara din faina obisnuita, oua si parmezan
- In celelalte regiuni, se prepara din gris de grau dur remacinat, oua, unt si Parmezan
Un lucru extraordinar de bun este faptul ca in anul 2006, a fost depozitata drept reteta oficiala la Camera de Comert din Bologna reteta preparata in regiunea lor, de catre Accademia Italiana della Cucina.
In timp, retetele au fost adaptate, unii o prepara intr-o supa doar din zarzavat, altii ajung bucatele de mortadella in compozitia de taietei pentru ai da un gust mai puternic sau in alte regiuni precum Abruzzo, se utilizeaza asa cum v-am scris mai sus, faina obisnuita, asa cum am descoperit si eu aceasta supa, la inceputul anilor 90 in Luco dei Marsi. Pentru mine personal, aceasta supa este legata de Craciun, unde in functie de traditia familiei, intr-o seara se serveste supa cu tortellini, obligatoriu facuti manual si in alta seara, se serveste supa Imperiala. Si da, spre rusinea mea sau nu, ceream de fiecare data, portie dubla si evident ca nu reuseam sa termin cina 12
Ceea ce este important de stiut, ca aceasta supa era servita ca un entréè, adica un fel de mancare in asteptarea primului fel.

Asadar pentru mine, aceasta supa ramane ca fiind o traditie din anii locuiti in Abruzzo, la loc de onoare alaturi de “Timballo Abruzzese”, “Lasagna Abruzzese” si da, dulciurile traditionale zonei care sunt unice si extraordinare ca gust.
Ingrediente pentru supa:
1 gaina de la tara sau un cocos
2 cepe galbene
6 morcovi mari
2 tije de telina Apio
1 pastarnac ( se utilizeaza in putine locuri din Italia)
2-3 catei de usturoi
1 foaie de dafin
½ lingura piper boabe
1 rosie intreaga
Preparare:
- Curatam si spalam toate ingredientele, inafara de mirodenii. Le fierbem ori in oala sub presiune, timp de 40 minute, ori intr-o oala incapatoare, timp de circa 1 ora si jumatate, fara capac.
- Supa fiarta in oala, o fierbem intotdeauna fara capac, astfel va ramane clara precum cristalul, asa cum trebuie sa fie. Si referitor la acest aspect al supei clare, ca un mic secret de al meu: bunica mea nu fierbea niciodata taieteii sau galustele, direct in supa! Le fierbea separat in apa cu sare si putin ulei de floarea soarelui.
- Cand supa va fi fiarta, o strecuram pe o strecuratoare foarte deasa pentru supa si o punem deocamdata, deoparte.
Ingrediente pentru taieteii imperiali:
Calculam astfel:
1 ou de persoana
1 lingura de faina alba de persoana
2 linguri de Grana Padano sau Parmezan ras de persoana
1 lingura patrunjel verde tocat foarte marunt pentru toata portia
Sare dupa gust
Foarte putina nucsoara in pulbere
Preparare:
- Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le amestecam intr-un bol cu faina, parmezanul ras, sare, nucsoara si patrunjelul verde tocat foarte marunt.
- Intr-un alt bol, cu ajutorul unui mixer de bucatarie, montam albusurile. Sa fie foarte tari, adica o spuma care nu cade din bol.
- Cu ajutorul unei spatule de bucatarie, unim cele doua compozitii si amestecam cu miscari usoare, astfel incat sa nu se “dezumfle” albusurile, dar sa nu ramane nici cocoloase in compozitie.
- Alegem tigaia in functie de cantitatea compozitiei pe care o avem, dar trebuie sa stim ca aceasta omleta taietel, trebuie sa fie inalta. Ungem tigaia cu ulei extravirgin de masline, putem sa ne ajutam in aceasta operatiune si de o foaie de hartie de bucatarie. Cand tigaia va fi calda, varsam compozitia in aceasta, fix cum se procedeaza la clatitele americane. Cand se vor fi format bule pe partea superioara, intoarcem cu grija omleta taietel, timp de maximum 2 minute. Rasturam pe o farfurie mare sau pe un tocator, lasam sa se raceasca si ulterior, taiem in cubulete, asa cum vedeti in fotografii.
- Incalzim supa pana cand da in clocot, adaugam cubuletele, dam focul la mediu si fierbem 4-5 minute, fix timpul de care au nevoie cubuletele ca sa absoarba supa. Servim si presaram cu Grana Padano sau Parmezan in abundenta si eventual cu putin piper negru, proaspat macinat!

Aceasta supa, poate deveni foarte usor si gluten free, inlocuind faina alba cu faina de malai, cu faina din orez sau orice fel de faina gluten free.