Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Supa Imperiala din Abruzzo

Istorii enogastronomice > Supa Imperiala din Abruzzo

Supa Imperiala din Abruzzo este o supa preparata din carne de gaina, dar care in loc de taietei, este servita cu o omleta pufoasa, numita si taietel imperial.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, supa imperiala din abruzzo, creator de gust, creator de gusturi, supa, supa buna, supa delicioasa, istorii gastronomice, supa italiana, taietei omleta, taietei imperiali, brodo imperiale, abruzzo, traditii italiene, supa de gaina, pasta imperiale, tradizioni abruzzesi, retete vechi, ricette antiche, retete autentice, gastronomie italiana, retete originalesa











Un nume insemnat pentru o supa, nu-i asa?!

Voi incerca in baza informatiilor pe care le am, sa ma intorc in timp si sa descoperim impreuna, motivul utilizarii adjectivului “imperial”, intr-o supa care in realitate are putine ingrediente. Si ca o premiza, trebuie sa stiti ca aceasta supa este traditie in Abbruzzo, Bologna, Parma si Modena, cu doar 2 ingrediente diferite.

Referitor la originile supei, teoria cea mai acreditata pare sa fie ca nu este o inventie 100% italiana, ci pare sa aiba obarsie dintr-o supa austriaca, pe numele ei Krinofel, adusa in Italia de catre Ducesa Maria Louise a Austriei si Ducesa de Parma, nu in ultimul rand, cea de a doua sotie a Imparatului Napoleon I. Si cum se intampla in aceste cazuri, aceasta supa a trecut prin nenumarate procese de adaptare la ingredientele locale. Iata de ce se numeste “supa Imperiala” si “taietei imperiali”.  

Dar oricare ar fi originea acestei supe, este fabuloasa si personal, as manca-o in fiecare zi.

Datorita faptului ca este consistenta, in trecut era servita bolnavilor, leuzelor ca un tonic pentru organism.

Tot odinioara, aceasta supa era supa preparata in regiunile pe care le-am mentionat, cu ocazia nuntilor si a sarbatorilor importante sau a pranzurilor duminicale pe timp de iarna. Din pacate si in Italia, ca in toate tarile europene, s-au pierdut multe traditii si din pacate le gasim doar la scara mica, in sate si in comunitati mici, acolo unde oamenii tin cu dintii de traditii. Tocmai din acest motiv, incerc sa va aduc aceste retete atat de delicioase dar tristemente, necunoscute in Romania.

Este evident ca o astfel de reteta, nu putea sa treaca neobservata si iata ca o gasim si in cartea celebrului Pellegrino Artusi intitulata “La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene”, unde o gasim sub numele de “minestra di semolino composta”


Haideti sa vedem diferentele intre traditia din Abruzzo si cea din Bologna, Parma si Modena:


Un lucru extraordinar de bun este faptul ca in anul 2006, a fost depozitata drept reteta oficiala la Camera de Comert din Bologna reteta preparata in regiunea lor, de catre Accademia Italiana della Cucina.


In timp, retetele au fost adaptate, unii o prepara intr-o supa doar din zarzavat, altii ajung bucatele de mortadella in compozitia de taietei pentru ai da un gust mai puternic sau in alte regiuni precum Abruzzo, se utilizeaza asa cum v-am scris mai sus, faina obisnuita, asa cum am descoperit si eu aceasta supa, la inceputul anilor 90 in Luco dei Marsi. Pentru mine personal, aceasta supa este legata de Craciun, unde in functie de traditia familiei, intr-o seara se serveste supa cu tortellini, obligatoriu facuti manual si in alta seara, se serveste supa Imperiala. Si da, spre rusinea mea sau nu, ceream de fiecare data, portie dubla si evident ca nu reuseam sa termin cina 12

Ceea ce este important de stiut, ca aceasta supa era servita ca un entréè, adica un fel de mancare in asteptarea primului fel.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, supa imperiala din abruzzo, creator de gust, creator de gusturi, supa, supa buna, supa delicioasa, istorii gastronomice, supa italiana, taietei omleta, taietei imperiali, brodo imperiale, abruzzo, traditii italiene, supa de gaina, pasta imperiale, tradizioni abruzzesi, retete vechi, ricette antiche, retete autentice, gastronomie italiana, retete originalesa











Asadar pentru mine, aceasta supa ramane ca fiind o traditie din anii locuiti in Abruzzo, la loc de onoare alaturi de “Timballo Abruzzese”, “Lasagna Abruzzese” si da, dulciurile traditionale zonei care sunt unice si extraordinare ca gust.


Ingrediente pentru supa:

1 gaina de la tara sau un cocos

2 cepe galbene

6 morcovi mari

2 tije de telina Apio

1 pastarnac ( se utilizeaza in putine locuri din Italia)

2-3 catei de usturoi

1 foaie de dafin

½ lingura piper boabe

1 rosie intreaga


Preparare:


Ingrediente pentru taieteii imperiali:

Calculam astfel:

1 ou de persoana

1 lingura de faina alba de persoana

2 linguri de Grana Padano sau Parmezan ras de persoana

1 lingura patrunjel verde tocat foarte marunt pentru toata portia

Sare dupa gust

Foarte putina nucsoara in pulbere


Preparare:



Gabriella pascaru bisi, arta gustului, supa imperiala din abruzzo, creator de gust, creator de gusturi, supa, supa buna, supa delicioasa, istorii gastronomice, supa italiana, taietei omleta, taietei imperiali, brodo imperiale, abruzzo, traditii italiene, supa de gaina, pasta imperiale, tradizioni abruzzesi, retete vechi, ricette antiche, retete autentice, gastronomie italiana, retete originalesa











Aceasta supa, poate deveni foarte usor si gluten free, inlocuind faina alba cu faina de malai, cu faina din orez sau orice fel de faina gluten free.

#img_25

sus