Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Astazi va aduc o alta supa delicioasa din copilaria mea. O supa cunoscuta in comunitatile maghiare si sasesti din Ardeal, o reteta foarte simpla dar atat de delicioasa, incat merg si doua farfurii pro capite! Nu cunosc exact originea acestei supe, dar ceea ce stiu cu siguranta este ca o prepara strabunica Karolina, asadar este o reteta veche.
De obicei, era preparata iarna cand era foarte frig si iernile la Toplita va asigur ca erau reci tare pe vremea copilariei mele. Evident ca o putem prepara in orice anotimp, dar nu va puteti imagina cum mergea minunatia aceasta fierbinte, cand veneai de afara unde erau -25 de grade.
Ingrediente:
500 gr cartofi rosii
2 linguri untura
2 morcovi mari
2 cepe rosii mari
500 ml suc de rosii
5 catei de usturoi
100 gr faina alba
2 linguri smantana (eu folosesc smantana de gatit)
1 lingurita piper macinat
1 lingurita chimen macinat
1 lingura boia dulce de ardei
1 legatura patrunjel verde tocat
1 lingura ceapa verde Chives
1 foaie de dafin
2 litri apa
Sare dupa gust
Preparare:
Spalam cartofii, ii curatam de coaja, ii taiem in cubulete si ii fierbem. Intre timp, curatam zarzavatul.
Morcovii ii taiem rondele iar ceapa si usturoiul, le tocam marunt. Intr-o oala incalzim jumatate din untura si calim ceapa si usturoiul. Dupa circa 4-5 minute, dam la o parte oala de pe sursa de foc si adaugam boiaua dulce, chimenul si piperul negru, amestecam bine si apoi varsam deasupra sucul de rosii, potrivim de sare, adaugam morcovii si dupa ce a dat in clocot, adaugam apa in care am fiert cartofii. Punem capac pe oala si fierbem la foc mediu.
Intre timp, zdrobim cartofii, adaugam restul de untura, faina si sare. Amestecam foarte bine ingredientele, apoi framantam cu mainile compozitia, care trebuie sa rezulte nici tare si nici moale.
Daca ni se pare ca aceasta compozitie este prea moale, mai adaugam putina faina. Cand am obtinut consistenta corecta, formam din aceasta, perisoare mici. Cand zarzavatul va fi fiert, adaugam perisoarele din cartofi.
Cand perisoarele se vor ridica deasupra supei, acestea vor fi fierte. Dam la o parte oala, adaugam smantana si la servire, presaram cu patrunjel verde si Chives tocate marunt.