In comunitatile maghiare din Ardeal exista obiceiul ca in zeama in care a fost fiert jambonul pentru masa de Pasti, sa se fiarba o supa. In anumite familii se prepara doar cu zarzavat, in altele se adauga zarzavat si orez sau tarhana, in altele piept de pui sau jambon afumat. Dar indiferent cu ce ingrediente se prepara, sunt doua lucruri care se regasesc in toate retetele: tarhonul murat si smantana.

In copilarie am mancat-o sub toate formele si as spune ca preferata mea, este cea fara carne, oricum supa va avea gust de jambon si este excelenta asa. Apoi, mi-am adus aminte de matusa Bertha care o prepara cateodata si cu carne de pui si am hotarat ca anul acesta, voi prepara supa in aceasta versiune. Acum nu va pot da garantia ca mi-am adus aminte 100% reteta matusii pentru ca au trecut foarte multi ani de atunci si nu o aveam scrisa in niciunul din caietele de bucate. Bunica mea si matusile, scriau doar anumite retete, cele ale caror ingrediente trebuiau cantarite si ale caror modalitate de preparare, trebuia urmata ad litteram. Cat o priveste pe bunica mea, le scria pentru mine, ea prepara tot ceea ce era supa, felul doi si aperitive din minte.

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 piept de pui de marime medie
2 morcovi
2 cepe rosii mari
3 cartofi de marime medie
4 catei de usturoi
1 telina radacina mica
1 pumn de mazare congelata
2 linguri tarhon murat taiat foarte marunt
1 lingura otet din borcanul de tarhon
4 linguri de ulei de floarea soarelui
Zeama in care am fiert jambonul afumat de Pasti.
Ingrediente pentru dres:
200 ml smantana de gatit
1 galbenus de ou
100 gr paste fainoase “tarhana”, cunoscuta si sub numele de “cous cous”, dar mai mare ca bob.
Nu vom adauga sare intrucat zeama de la jambon este deja sarata. In cazul in care va fi nevoie, vom adauga sare la final. Nu mai adaugam nicio alta mirodenie intrucat zeama in care am fiert jambonul, are de toate.
Preparare:
- Curatam, spalam ceapa si usturoiul, le tocam marunt si le calim in ulei, la foc mic. Cand au inceput sa sticleasca, adaugam pieptul de pui, taiat in cubulete. Dupa circa 10 minute, varsam deasupra zeama in care a fiert jambonul si potrivim focul la mediu. Intre timp curatam si spalam morcovii, cartofii si telina.
- Cartofii ii taiem in cubulete iar morcovii si telina, in cubulete foarte mici. Le adaugam in oala, apoi adaugam tarhonul murat. Dupa circa 15 minute, adaugam mazarea. Fierbem la foc mediu circa 35 de minute sau pana cand ingredientele vor fi fierte. Oprim focul, amestecam smantana cu galbenusul, apoi le diluam cu putina supa si o adaugam in oala, amestecam bine.
- Servim fierbinte, daca este posibil cu paine de casa.
