Astazi va aduc ceva gustos tare, o supa crema fina si satioasa tare!

Abia in ultimii ani, a inceput sa fie cunoscut sparanghelul in tara noastra, cu toate ca este foarte sanatos consumul acestuia iar gustul, extrem de delicios. Datorita faptului ca nu face parte din traditia culinara romaneasca, oamenii trec pe langa sparanghel si nu il achizitioneaza, odata datorita faptului ca nu este chiar ieftin si odata pentru ca nu stiu cum se gatesc decat putine persoane si bucatarii. In perioada urmatoare, voi incerca sa va aduc diferite retete atat cu sparanghel, cat si cu anghinare si fenicul, care “sufera” de aceeasi nepasare din necunostinta de cauza, cu toate ca sunt foarte sanatoase si delicioase.
Dar pana la reteta, doresc sa va spun cate ceva despre aceasta minune verde, ca sa stiti “cu cine aveti de-a face” in farfurie.
Sparanghelul este originar din Asia, dar de buna vreme este raspandit in toata Europa. Detoxifiant si diuretic, sparanghelul este bogat in saruri minerale, vitamine, are proprietati antioxidante si protejeaza capilarele.
Exista sparanghel cultivat „Asparago officinalis” si sparanghelul salbatic „Asparago acutifolius” a carui sezon este incepand din ianuarie si pana la final de martie, in Italia.
Cel mai cunoscut sparanghel este cel de culoare verde, insa exista sparanghel alb, rosu-mov si mov. Trebuie sa stiti ca aceste diferente cromatice, comporta doar un gust diferit, proprietatile nutritionale fiind aceleasi.
Daca vorbim de Italia, soiurile cele mai cunoscute sunt „Asparago Napoletano” si „Asparago di Cesena”. Dintre vitaminele pe care le contine, se numara: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, vitamina C, B1, B2, B3, B5, A, mangan si acid folic.
Datorita continutului sau, sparanghelul stimuleaza sistemul imunitar, protejandu-ne de raceli, in plus este indispensabil pentru formarea colagenului. De asemenea, este important sa faca parte din alimentatie intrucat ajuta la crestere si ajuta corecta functionare a sistemului nervos. Este util in lupta impotriva tumorilor si a imbatranirii.
Totodata, datorita continutului mare de apa si potasiu, stimuleaza diureza, functionalitatea corecta a rinichilor si ficatului, ajutand in eliminarea toxinelor din organism.
Este important de stiut ca sparanghelul consumat regular, ajuta bolnavii ce sufera de diabet de tip 2, controland glucoza din sange, imbunatatind astfel secretia insulinei, conform British Journal of Nutrition.
Cu toate acestea, este contraindicat consumul sparanghelului pe perioada alaptarii, deoarece ar putea da laptelui matern, un gust neplacut.
Cel mai bun mod de a pastra valorile nutritionale a sparanghelului, este consumul crud: taiat in felii subtiri, condimentati cu putin ulei extravirgin de masline, suc de lamaie si sare, dar trebuie sa stiti ca gustul este unul puternic.
Sparanghelul poate fi ulitizat in multe preparate delicioase precum paste fainoase, orez, supe sau supe creme, drept garnitura fierti cateva minute.
Curiozitati:
- Cea mai buna perioada pentru consumul sparanghelului, este primavara atunci cand organismul nostru are nevoie de foarte multe vitamine.
- Persoanele care sufera de insomnie, trebuie sa evite consumul de sparanghel seara, intrucat este o leguma energizanta!
- Consumul excesiv poate duce la dificultati digestive
- La Munchen exista un muzeu dedicat sparanghelului
- Stiati ca anumite soiuri de sparanghel cultivat au culoarea alba, intrucat sunt cultivati in spatii fara lumina? Astfel, nu se activeaza fotosinteza clorofiliana
- Introduceti sparanghelul in alimentatia celor mici, incepand de la varsta de 3 ani.
Ingrediente pentru 6 persoane:
Ingrediente pentru supa de oase:
400 gr oase de pui
1 morcov
1 ceapa
1 catel usturoi
Sare
2 litri de apa
Ingrediente:
2 legaturi de sparanghel verde
2 cepe galbene de marime medie
2 catei de usturoi
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita coaja de lamaie rasa
40 gr unt de calitate
70 gr Parmezan ras
150 ml smantana de gatit grasa
4 frunze de busuioc proaspat tocat marunt sau busuioc uscat ½ lingurita
Piper negru proaspat macinat dupa gust
Sare dupa gust
Ingrediente pentru crutoane:
Paine taraneasca feliata
Ulei extravirgin de masline
Preparare:
- De aceasta data, am preparat crutoane din paine taraneasca, la tigaie cu ulei extravirgin de masline. Foarte simplu: incalzim uleiul in tigaie, adaugam feliile de paine si le aurim pe ambele parti, pana cand devin usor crocante. Cand sunt gata toate, le taiem in cubulete foarte mici.
- Pentru aceste crutoane, putem utiliza si painea veche.
Preparare:
- Primul lucru pe care il preparam, este supa de oase pe care o putem prepara si cu o zi inainte. Curatam zarzavatul, spalam oasele de pui si le punem la fiert. O fierbem exact asa cum se fierbe orice supa de gaina sau de pui, cu exceptia ca in acest caz fiind vorba de oase, vom fierbe supa la foc mediu, fara capac, timp de circa o ora. O strecuram si o punem deoparte.
- In timp ce fierbe supa, spalam si curatam ingredientele. Sparanghelului, ii taiem circa 1 cm din partea inferioara. Ceapa si usturoiul le tocam marunt si le calim in unt pana cand devin sticloase, evident la foc mic spre mediu.
- Taiem varfurile sparanghelului de circa 3 cm si le punem deoparte intrucat le vom utiliza mai tarziu. Taiem restul sparanghelului in bucati mici, le adaugam in oala in care am calit ceapa si varsam deasupra supa de oase, potrivim de sare si piper. Fierbem la foc mare pana cand da in clocot, apoi dam focul la mediu si acoperim oala, cu un capac. Fierbem pana cand legumele vor fi moi.
- Intr-o oala mai mica incalzim apa si cand incepe sa clocoteasca, adaugam varfurile de sparanghel pe care le-am pus deoparte, mai devreme. Atentie: varfurile de sparanghel, nu le fierbem mult! Le fierbem circa 3-4 minute de cand au dat in clocot, le strecuram si le punem intr-un vas cu apa rece ca gheata sau in apa cu cuburi de gheata. Astfel le vom da un soc termic, isi vor pastra culoarea si vor fi nici moi, nici crocante, fix cum trebuie sa fie. Dupa ce s-au racit, le scurgem cu grija ca sa nu le rupem si le punem deoparte.
- Cu ajutorul unui mixer vertical, mixam supa pana cand obtinem o crema fina. Punem oala inapoi pe foc, adaugam coaja si zeama de lamaie, apoi Parmezanul ras si lasam sa dea usor in clocot. Dam la o parte supa crema si adaugam smantana de gatit.
O servim fierbinte cu varfurile de sparanghel, Parmezan ras, putin busuioc proaspat tocat si piper proaspat macinat.

Nota:
- Pe timp de vara, putem prepara aceasta supa crema de sparanghel fara smantana de gatit si o putem servi rece. In acest caz, avand in vedere ca si smantana este un agent de ingrosare a supei, vom fierbe la foc mic supa, pana se ingroasa si ajunge la consistenta pe care ne-o dorim.
Sparanghelul si zarzavatul este furnizat de catre TeamFresh Horeca!