Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Astazi va aduc ceva gustos tare, o supa crema fina si satioasa tare!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Supa crema de sparanghel cu lamaie si Parmezan, supa crema din sparanghel, supa din sparanghel, supa de sparanghel, supa delicioasa, supa crema, sparanghel, retete italiene, retete originale, supa, retete delicioase, retete sanatoase, gusturi originale, supe bune, supe deosebite, hrana sanatoasa, teamfresh horeca, teamfresh











Abia in ultimii ani, a inceput sa fie cunoscut sparanghelul in tara noastra, cu toate ca este foarte sanatos consumul acestuia iar gustul, extrem de delicios. Datorita faptului ca nu face parte din traditia culinara romaneasca, oamenii trec pe langa sparanghel si nu il achizitioneaza, odata datorita faptului ca nu este chiar ieftin si odata pentru ca nu stiu cum se gatesc decat putine persoane si bucatarii. In perioada urmatoare, voi incerca sa va aduc diferite retete atat cu sparanghel, cat si cu anghinare si fenicul, care “sufera” de aceeasi nepasare din necunostinta de cauza, cu toate ca sunt foarte sanatoase si delicioase.

Dar pana la reteta, doresc sa va spun cate ceva despre aceasta minune verde, ca sa stiti “cu cine aveti de-a face” in farfurie.

Sparanghelul este originar din Asia, dar de buna vreme este raspandit in toata Europa. Detoxifiant si diuretic, sparanghelul este bogat in saruri minerale, vitamine, are proprietati antioxidante si protejeaza capilarele.

Exista sparanghel cultivat „Asparago officinalis” si sparanghelul salbatic „Asparago acutifolius” a carui sezon este incepand din ianuarie si pana la final de martie,  in Italia.

Cel mai cunoscut sparanghel este cel de culoare verde, insa exista sparanghel alb, rosu-mov si mov. Trebuie sa stiti ca aceste diferente cromatice, comporta doar un gust diferit, proprietatile nutritionale fiind aceleasi.

Daca vorbim de Italia, soiurile cele mai cunoscute sunt „Asparago Napoletano” si „Asparago di Cesena”. Dintre vitaminele pe care le contine, se numara: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, vitamina C, B1, B2, B3, B5, A, mangan si acid folic.

Datorita continutului sau, sparanghelul stimuleaza sistemul imunitar, protejandu-ne de raceli, in plus este indispensabil pentru formarea colagenului. De asemenea, este important sa faca parte din alimentatie intrucat ajuta la crestere si ajuta corecta functionare a sistemului nervos. Este util in lupta impotriva tumorilor si a imbatranirii.

Totodata, datorita continutului mare de apa si potasiu, stimuleaza diureza, functionalitatea corecta a rinichilor si ficatului, ajutand in eliminarea toxinelor din organism.

Este important de stiut ca sparanghelul consumat regular, ajuta bolnavii ce sufera de diabet de tip 2, controland glucoza din sange, imbunatatind astfel secretia insulinei, conform British Journal of Nutrition.

Cu toate acestea, este contraindicat consumul sparanghelului pe perioada alaptarii, deoarece ar putea da laptelui matern, un gust neplacut.

Cel mai bun mod de a pastra valorile nutritionale a sparanghelului, este consumul crud: taiat in felii subtiri, condimentati cu putin ulei extravirgin de masline, suc de lamaie si sare, dar trebuie sa stiti ca gustul este unul puternic.

Sparanghelul poate fi ulitizat in multe preparate delicioase precum paste fainoase, orez, supe sau supe creme, drept garnitura fierti cateva minute.


Curiozitati:


Ingrediente pentru 6 persoane:


Ingrediente pentru supa de oase:

400 gr oase de pui

1 morcov

1 ceapa

1 catel usturoi

Sare

2 litri de apa


Ingrediente:

2 legaturi de sparanghel verde

2 cepe galbene de marime medie

2 catei de usturoi

2 linguri suc de lamaie

1 lingurita coaja de lamaie rasa

40 gr unt de calitate

70 gr Parmezan ras

150 ml smantana de gatit grasa

4 frunze de busuioc proaspat tocat marunt sau busuioc uscat ½ lingurita

Piper negru proaspat macinat dupa gust

Sare dupa gust


Ingrediente pentru crutoane:

Paine taraneasca feliata

Ulei extravirgin de masline


Preparare:


Preparare:


O servim fierbinte cu varfurile de sparanghel, Parmezan ras, putin busuioc proaspat tocat si piper proaspat macinat.


Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, Supa crema de sparanghel cu lamaie si Parmezan, supa crema din sparanghel, supa din sparanghel, supa de sparanghel, supa delicioasa, supa crema, sparanghel, retete italiene, retete originale, supa, retete delicioase, retete sanatoase, gusturi originale, supe bune, supe deosebite, hrana sanatoasa, teamfresh horeca, teamfresh











Nota:


Sparanghelul si zarzavatul este furnizat de catre TeamFresh Horeca!

#img_25

Supa crema de sparanghel cu lamaie si Parmezan

Retete > Supe & Creme > Supa crema de sparanghel cu …

sus