O alta supa delicioasa a copilariei mele si la vremea respectiva, era o supa pe care o preparau ai nostri doar vara, atunci cand se gaseau prin gradini si in piata, gulii.

La vremea respectiva, guliile nu se gaseau iarna iar cele pe care le usca bunica, le intrebuinta exclusiv la supa de carne, careia ii confera un gust exceptional.
Asadar era o bucurie cand soseau pe mese guliile, cel putin in familia mea pentru ca bunica prepara dine le, supa de astazi, sau supa de gulii fara carne, o tocana foarte delicioasa, sos din gulii care se servea cu carne fiarta din supa si gulii umplute, care erau preferatele mele in absolut si pe care le prepar si astazi cu mare bucurie.
Aceasta supa este foarte simpla de preparat, poate fi preparata de oricine, unde mai pui faptul ca fierbe in graba.
Evident ca la vremea respectiva, nu mancam smantana. Ei bine recunosc, ca nu o mananc nici acum, doar smantana de gatit care nu este acra si-atunci bunica draga de ea, trebuia sa scoata o parte din supa care sa nu contina smantana, ca nu manca copilul.

Cat despre guliile umplute, era aceeasi poveste si-atunci pentru mine le dregea cu putina faina si lapte. Ce copil mofturos eram si cat ii dadeam de furca…..dar eram simpatica!
Ingrediente pentru supa:
2 gulii
1 ceapa rosie mare
1 morcov
150 ml smantana de gatit
2 galbenusuri de ou
Sare dupa gust
Piper proaspat macinat dupa gust
Patrunjel verde tocat
2 linguri ulei de floarea soarelui
Ingrediente pentru perisoare:
500 gr carne tocata de porc
1 ceapa rosie
1 albus de ou
Sare, piper si boia dulce de ardei, dupa gust
1 lingura patrunjel verde tocat
2 linguri de pesmet
1 lingura ulei de floarea soarelui
Preparare:
- Mai intai vom prepara, perisoarele. Curatam, spalam si tocam marunt ceapa si o calim intr-o tigaie cu uleiul. Amestecam carnea tocata cu restul ingredientelor, cu ceapa calita si o framantam bine.
- La inceput adaugam doar 1 lingura de pesmet si vedem cum sunt perisoarele, grija mare: daca adaugam prea mult pesmet, perisoarele noastre vor fi tari dupa fierbere. Asadar, adaugam cel mult 2 linguri rase de pesmet!
- Curatam ceapa si morcovul, acesta din urma il dam pe razatoare, iar ceapa o tocam marunt. Le calim in ulei, direct in oala pe care o vom utiliza pentru supa. La aceste cantitati, eu utilizez o oala de 3 litri capacitate.
- Intre timp curatam si taiem guliile, putem sa le feliem si apoi le taiem betisoare. Sau le putem taia in cubulete.
- Adaugam in oala guliile si 2 litri de apa. Cand guliile vor fi fierte pe jumatate, adaugam perisoarele din carne si le fierbem la foc mic, pana cand se ridica deasupra supei.
- In acest rastimp, amestecam galbenusurile de ou cu smantana si adaugam putina supa fierbinte. Stingem focul si adaugam compozitia de smantana, important de stiut, intotdeauna cand dregem o supa sau o ciorba cu galbenus de ou cu smantana, mai intai oprim focul si abia dupa, le adaugam!
- Servim fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si putin piper negru, proaspat macinat!
