Toamna isi intra in drepturi usor, usor si pietele sunt inca o explozie de culori si de produse de sezon sanatoase. Putem deja sa ne gandim sa schimbam meniul, catre unul mai bogat, mai de toamna.

Astazi va daruiesc o reteta creata special pentru voi, un preparat la indemna oricui, usor de preparat dar care iese din tipare. Pana la reteta insa, doresc sa va spun cateva vorbe despre ardeiul gras, care poate sa para un banal ardei, dar care are proprietati extraordinare si care ar trebui sa fie prezent in farfuriile noastre in aceasta perioada, zilnic.
Ardeiul, pe numele sau stiintific Capsicum annuum, face parte din familia Solanaceae, alaturi de rosie, vanata si cartof. De provenienta din America Latina, ardeii au un colorit cu totul aparte, cele mai des intalnite in Europa fiind verde, galben, rosu si portocaliu iar in America Latina inafara de culorile mentionate, le putem gasi de culoare maronie, purpurie si negre. Au fost raspanditi in Europa in jurul anului 1433 de catre exploratorii spanioli si portughezi si fiind legume care se adapteaza usor, s-au raspandit in scurt timp, pe toate continentele lumii. Au putine calorii, continut mare de fibre si sunt o excelenta sursa de vitamine, precum vitaminele A, B1, B6, C, E si K, fiind considerate printre cele mai sanatoase alimente.

Ca si o curiozitate despre ardei, am sa va spun ca acesta este de fapt un fruct si nu o leguma, la fel ca si rosia.
Si-acum haideti sa preparam impreuna reteta de astazi, caci sincer mie personal imi este putin foame. Am creat o supa crema delicata, cu un gust usor amarui, echilibrat de smantana si de aroma afumata a unei mirodenii pe care o iubim cu totii, si-anume: paprika dulce afumata si imbogatita de bacon si crutoane.

Ingrediente pentru 4 persoane:
500 gr ardei gras
1 ceapa argintie
1 fir de usturoi verde
10 boabe de piper rosu
100 ml vin alb sec
100 ml smantana de gatit de 20% de la Meggle
1 lingura crema de unt
1 lingura crema fina de branza
1 lingura ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru crutoane:
4 felii de paine taraneasca
2 linguri ulei extravirgin de masline
2 linguri unt Alpenbutter de la Meggle
1 lingurita Paprika afumata dulce
Ingrediente pentru servit:
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
12 felii de bacon afumat
1 lingura ulei

Preparare:
- Mai intai de toate, vom coace ardeii grasi si ii curatam. Curatam si spalam ceapa si usturoiul verde, le tocam marunt si le calim in ulei extravirgin de masline, apoi stingem cu vinul. Fierbem timp de 5 minute cca. Si adaugam 1,5 litri de apa si piperul rosu boabe si lasam sa fiarba 20 de minute la foc mediu. Trecut acest timp, dam focul mic si adaugam smantana, crema de unt si crema de branza, fierbem doua minute si stingem focul. Cu ajutorul unui mixer vertical vom obtine suma crema, pe care o vom pune la cald. Intre timp taiem painea taraneasca in cuburi si o tragem la tigaie cu uleiul, untul si lingurita de paprika afumata dulce. Intr-o alta tigaie vom cali baconul pe care il vom taia mai apoi in fasii si voilà, putem sa servim supa crema pe care o vom presara cu patrunjel verde tocat.

Probabil ca la vederea ingredientelor, v-ati gandit ca este greu de realizat reteta de astazi, insa asa cum puteti constata, este usor si mai ales este un preparat delicios!
Pana data viitoare, consumati hrana sanatoasa!