Ce anotimp minunat toamna! Culori fantastice care picteaza copacii si natura in jurul noastru iar pietele sunt inca bogate in culorile minunate ale toamnei si gusturile fructelor, legumelor si a zarzavaturilor de sezon.
Cand temperaturile incep sa scada, cine nu are pofta de ceva cald si catifelat, delicios si in acelasi timp nou, intr-o asociere inedita de ingrediente?!
Caci pana la urma, toata istoria umanitatii atesta ca fericirea oamenilor, pacatosi si flamanzi, inca de cand Eva a mancat marul, depinde de o masa sanatoasa!

Am unit morcovii cu ceapa si mirodeniile asiatice, pentru a pune pe masa un preparat usor si gustos, simplu de preparat pana si de catre profanii in ale gastronomiei. Pana la urma este nevoie de mici gesturi si ingrediente sanatoase pentru a face pana si dintr-o simpla supa crema, un preparat gustos si Fashion Taste pe care o vom servi cu “acadele” din paine la cuptor.
Morcovul este unul dintre cele mai pretioase rezervoare de vitamine. Mediteranean la origine, morcovul a fost cultivat inca de pe vremea romanilor, fiind considerat un aliment pretios si cu proprietati terapeutice multiple. Continutul biochimic al morcovului este unul diversificat si datorita acestui lucru, se explica efectele benefice asupra organismului. Are un continut ridicat de carotenoizi, in special beta-caroten, care vine transformat in organism in vitamina A, cunoscuta si sub denumirea de ‘’vitamina frumusetii’’, vitamina ce are efecte directe asupra pielii, a sistemului imunitar si al inimii. Dar morcovul mai contine si alte bogatii, precum vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P si PP alaturi de sarurile minerale care ajuta la crestere in cazul copiilor, potasiu, calciu, fier, magneziu si fosfor.

Ceapa, considerata drept una dintre cele mai umile legume are la randu-i are un continut bogat, ce ajuta la vindecari si in multe tratamente si provine din Asia de Vest si Asia Centrala, fiind una dintre cele mai vechi plante de cultura. Are efect antibacterian si antiseptic, stimuland imunitatea. Contine potasiu, sulf, sodiu, iod, siliciu, fier si fosfat si multe vitamine, precum vitamina C, B si E.
Acum haideti sa vedem preparatul nostru de astazi si sa il pregatim impreuna! Va mentionez ca aceste cantitati sunt pentru doua persoane.
Ingrediente pentru supa crema:
2 morcovi mari
4 cepe galbene
1 cartof de marime medie
1 ardei iute uscat de tip ‘’calabrese’’ sau piri piri
1 lingurita Curry Madras
¼ lingurita piper indonezian macinat
4 linguri ulei extravirgin de masline
1,5 l de supa vegetala ( preparata din morcov, ceapa, patrunjel radacina )
Sare mediteraneana
Ingrediente pentru “acadele” din paine:
4 felii de paine taraneasca taiate la 4 cm inaltime
1 cubulet de unt cu ierburi de la Meggle
½ lingurita cimbrisor ( thym )
4 lingurite Parmezan ras
Ulei extravirgin de masline
Preparare:
- Mai intai de toate, pregatim supa vegetala vegetala din ingredientele mentionate. Toate ingredientele pentru aceasta supa le vom taia in bucati cat mai mici, pentru a permite sa se fiarba mai usor si adaugam doar putina sare mediteraneana.

- Intre timp, spalam si curatam ingredientele; taiem ceapa mai grosolan, morcovii in rondele subtiri si cartofii ii vom taiem in cubulete. Incalzim uleiul extravirgin de masline intr-o tigaie antiaderenta si calim ingredientele la foc mediu, impreuna cu ardeiul iute uscat si o parte din curry, timp de 10-12 minute. Asezam legumele calite intr-o oala si varsam deasupra supa vegetala strecurata si o fierbem circa 20-25 de minute.
- Intre timp preparam “acadelele” din paine: taiem painea taraneasca in felii de 4 cm inaltime, apoi vom taia dreptunghiuri de 8 cm lungime si 4 cm latime. In fiecare bucata de paine astfel taiata, vom introduce un betisor de frigaruie, apoi punem cate o bucatica de unt cu ierburi pe fiecare bucata de paine, presaram cu cimbrisor si parmezan si numai inainte de a baga painea la cuptor, o vom stropi cu ulei extravirgin de masline. Punem hartie de copt intr-o tava si asezam “acadelele” din paine pe aceasta.
- Incalzim cuptorul la 180 de grade si dam tava la cuptor pentru circa 8 minute, la foc mediu. Dupa primele 4 minute vom intoarce “acadelele” pe cealalta parte.
- Supa noastra este gata si acum trebuie doar sa o finalizam. Adaugam restul de curry, potrivim de sare, adaugam piperul indonezian care ii va conferi un gust extraordinar si cu ajutorul unui mixer vertical, mixam supa crema.

Am contrastat gustul dulce al morcovilor cu ardeiul iute si cu curry-ul care va scoate in evidenta aromele dar in acelasi timp, va conferi o culoare superba preparatului noastru si am servit supa cu flori di branza elvetiana Tete de Moine.
Si iata inca un preparat delicios, simplu de realizat si totodata, sanatos.
Nota:
Daca preparati aceasta supa crema pentru cei mici, nu folositi ardeiul iute.