Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie
Sunt de acord
Probabil pentru ca am crescut in Ardeal intr-o familie mixta, pentru mine bucataria ungureasca este non plus ultra, cu toate ca acasa, gatesc mai mult din bucataria italiana.
Cunoscuta si sub numele de “zamă de şălate”, in Ardeal o regasim de la zona la zona, din familie in familie, preparata altfel. Se drege cu smantana, lapte, zer sau cu iaurt.
Si cum in copilaria mea nu mancam lactate si salata, nici supa de salata nu o atingeam.
Zilele trecute mi-am adus aminte de aceasta supa si-am zis “ cine spune ca nu o pot prepara toamna?”
Am schimbat din reteta bunicii mele doar smantana acida cu smantana de gatit si m-am pus pe treaba.
Haideti cu mine sa preparam acest deliciu!
Ingrediente pentru 4 persoane:
2 pungi salata Eisberg Din Gradina 100 gr slanina afumata 2 cepe albe de marime medie 5 catei de usturoi 2 linguri rase de faina alba si 150 ml lapte
200 ml smantana 4 oua mari
Sare
Piper negru proaspat macinat
Zahar dupa plac
Otet dupa plac
Preparare:
De obicei, se incepe cu spalarea salatei, dar cu salata de la Eisberg, nu este nevoie intrucat este gata preparata pentru folosinta.
Taiem slanina in cubulete de circa 1 cm, o asezam in oala in care vom prepara supa si o prajim, pana cand devine aurie. Cu ajutorul unei palete scoatem cubuletele de slanina si le asezam intr-un bol. Tocam marunt ceapa si o calim in untura lasata de slanina, pana cand devine sticloasa. Presaram cu boia dulce de ardei si adaugam 2 litri de apa fierbinte. Tocam sau zdrobim usturoiul si il adaugam in oala. Aducem supa la fierbere, adaugam salata si fierbem timp de cateva minute, circa 5-6.
Amestecam faina cu laptele pana obtinem o compozitie omogena, apoi o adaugam supei.Dupa cateva clocote, inlaturam oala cu supa de pe foc.
Amestecam galbenusul de ou cu smantana de gatit, punem putina supa peste aceasta din urma, amestecam si-apoi o adaugam la supa.
Din albusul ramas si celelalte oua,putina sare, preparam omleta. O asezam cand este gata pe hartie absorbanta, apoi o taiem in bucati de circa 1 cm latime si 4 cm lungime.
Adaugam cubuletele de slanina prajita si omleta feliata in supa, macinam peste, putin piper negru si adaugam atat otet si zahar, incat sa capete un gust delicat si echilibrat.
In cazul meu, am adaugat o lingura rasa de zahar si 3 linguri de otet din vin alb.
Este o supa delicioasa pentru orice anotimp si foarte usor de preparat!