Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Am locuit mai multi ani in Elvetia si recunosc ca m-am indragostit iremediabil de branzeturile elvetiene. Tocmai de aceea doresc sa va scriu cateva cuvinte despre branza Emmental, considerata drept regele branzeturilor elvetiene.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinCelebra branza isi are originile numelui de la valea in care curge raul Emme din cantonul Berna unde productia de branza este atestata inca de la inceputul secolului al XIII-lea. Emmentalul este produs astazi in circa 122 de mici fabrici de lactate numai din lapte proaspat netratat, de la vaci crescute doar cu iarba si fan.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinPentru un kilogram de branza este nevoie de circa 12 litri de lapte si ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca in Elvetia este interzisa folosirea de ingrediente sau substante modificate genetic. Caracteristica acestei branze sunt gaurile care se formeaza pe durata maturarii.

In Elvetia se produc urmatoarele feluri de Emmental: Emmental DOP clasic care vine maturata cel putin 4 luni; Emmental DOP Reserve cu o maturare de circa 8 luni; Emmental DOP Extra cu maturare de 1 an; Emmental DOP Grotta care vine maturata timp de 4 luni, apoi inca 12 luni in pestera; Emmental DOP Bio, produs numai din lapte bio care provine de la crescatorii de vaci din zona si sub directul control al organizatiei Bio Suisse; Emmental Gotthelf, o branza dedicata vicarului Albert Bitzius, cunoscut cu pseudonimul Jeremias Gotthelf care a trait in secolul al XIX-lea, fiind si unul dintre cei mai cunoscuti scriitori elvetieni; Emmental Rahmtaler. Istoria acestei branze provine din secolul al XVI-lea, cand datorita unui surplus de unt, productia acestuia a fost limitata si prin urmare, laptele nu mai era degresat. Branza obtinuta din acest lapte este delicata si cremoasa, cu un gust unic; Emmental Incoronato este o branza dedicata luptei Federale si traditiilor alpine, eticheta acestei fiind realizata manual de catre artistul Thomas Ott si ilustreaza principalele momente ale acestei lupte.

Emmental este o branza care se serveste rece dar care este intrebuintata si pentru a gati, asa cum am procedat si eu astazi.

Ingrediente:

1 praz

2 cartofi

300 gr branza Emmental

400 ml Feteasca Regala

400 ml supa vegetala

30 gr unt

Ingrediente crema de morcovi:

1 morcov

1 lingura smantana de gatit

½ lingurita unt

Ingrediente pentru servire:

Bacon sau carne afumata

Avocado

Paine proaspata

Patrunjel verde

Piper rosu boabe

Preparare:


Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinArta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinArta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinArta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinArta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, supe, creme, Supa crema din Emmental, praz si vinEste o supa delicioasa, cu un gust sublim, taman buna pentru vremea de afara.

#img_25

Supa crema din Emmental, praz si vin

Retete > Supe & Creme > Supa crema din Emmental,   …

sus