Am locuit mai multi ani in Elvetia si recunosc ca m-am indragostit iremediabil de branzeturile elvetiene. Tocmai de aceea doresc sa va scriu cateva cuvinte despre branza Emmental, considerata drept regele branzeturilor elvetiene.

Celebra branza isi are originile numelui de la valea in care curge raul Emme din cantonul Berna unde productia de branza este atestata inca de la inceputul secolului al XIII-lea. Emmentalul este produs astazi in circa 122 de mici fabrici de lactate numai din lapte proaspat netratat, de la vaci crescute doar cu iarba si fan.

Pentru un kilogram de branza este nevoie de circa 12 litri de lapte si ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca in Elvetia este interzisa folosirea de ingrediente sau substante modificate genetic. Caracteristica acestei branze sunt gaurile care se formeaza pe durata maturarii.
In Elvetia se produc urmatoarele feluri de Emmental: Emmental DOP clasic care vine maturata cel putin 4 luni; Emmental DOP Reserve cu o maturare de circa 8 luni; Emmental DOP Extra cu maturare de 1 an; Emmental DOP Grotta care vine maturata timp de 4 luni, apoi inca 12 luni in pestera; Emmental DOP Bio, produs numai din lapte bio care provine de la crescatorii de vaci din zona si sub directul control al organizatiei Bio Suisse; Emmental Gotthelf, o branza dedicata vicarului Albert Bitzius, cunoscut cu pseudonimul Jeremias Gotthelf care a trait in secolul al XIX-lea, fiind si unul dintre cei mai cunoscuti scriitori elvetieni; Emmental Rahmtaler. Istoria acestei branze provine din secolul al XVI-lea, cand datorita unui surplus de unt, productia acestuia a fost limitata si prin urmare, laptele nu mai era degresat. Branza obtinuta din acest lapte este delicata si cremoasa, cu un gust unic; Emmental Incoronato este o branza dedicata luptei Federale si traditiilor alpine, eticheta acestei fiind realizata manual de catre artistul Thomas Ott si ilustreaza principalele momente ale acestei lupte.
Emmental este o branza care se serveste rece dar care este intrebuintata si pentru a gati, asa cum am procedat si eu astazi.
Ingrediente:
1 praz
2 cartofi
300 gr branza Emmental
400 ml Feteasca Regala
400 ml supa vegetala
30 gr unt
Ingrediente crema de morcovi:
1 morcov
1 lingura smantana de gatit
½ lingurita unt
Ingrediente pentru servire:
Bacon sau carne afumata
Avocado
Paine proaspata
Patrunjel verde
Piper rosu boabe
Preparare:
- Cu toate ca aceasta supa are mai multe clase de ingrediente ceea ce poate sa para ca ar fi grea de realizat, va pot asigura ca prepararea acestei supe este simpla. Voi incepe cu supa vegetala pe care o putem prepara in doua feluri, si-anume: ori preparam o supa din condiment de casa sau condiment natural, ori preparam supa dintr-un morcov, 1 radacina de patunjel si o ceapa. Daca alegeti cea de a doua varianta, va sfatuiesc sa o preparati in oala cu presiune pentru a castiga timp, astfel puteti obtine supa vegetala in doar 15-20 minute.
- Spalam bine prazul si cartofii, apoi taiem in rondele prazul iar cartofii ii curatam de coaja si ii taiem cubulete. Intr-o oala vom pune untul la foc mic pentru a se topi, apoi calim in acesta prazul, la capac. Adaugam cubuletele de cartofi, amestecam si le lasam circa 5 minute, dupa care adaugam vinul alb si supa vegetala. Punem capac si le fierbem la foc mic timp de 25 de minute.
- Intre timp vom prepara crema de morcovi. Eu am folosit morcovul din supa vegetala. Il zdrobim cat este cald cu ajutorul unei furculite, adaugam untul si smantana de gatit, potrivim de sare si amestecam bine. Baconul sau carnea afumata ( folositi ceea ce va place mai mult) o feliem subtire si o tragem la tigaie in propria grasime doar pana cand se rumeneste usor.
- Dupa cele 25 de minute, dam la o parte supa de pe sursa de foc, o mixam cu ajutorul unui mixer vertical, o punem inapoi pe foc si adaugam branza Emmental data prin razatoare si amestecam continuu timp de cateva minute, mai exact pana cand aceasta din urma se va fi topit.
- Servim supa noastra cu feliile de bacon, felii de avocado si crema de morcovi.





Este o supa delicioasa, cu un gust sublim, taman buna pentru vremea de afara.