Sirop de zmeura la rece cu Green Sugar
Marcel Proust scria in cartea sa „In cautarea timpului pierdut” asa:
„Dar cand dintr-un trecut vechi nimic nu mai subzista, dupa moartea fiintelor, dupa distrugerea lucrurilor, singure, mai fragile, dar mai vii, mai imateriale, mai persistente, mai fidele, mirosul si gustul raman inca multa vreme, ca niste suflete, sa-si aminteasca, sa astepte, sa spere, pe ruina a ceea ce mai exista, sa poarte neclintite, pe acea picatura a lor aproape impalpabila, edificiul imens al amintirii.”

De l-am amintit pe Proust? Pentru ca de fiecare data cand prepar acest sirop, asa cum il prepara bunica mea, mirosul si aroma acestuia, reuseste sa ma arunce inapoi in timp. Imi vin in minte datorita mirosului inconfundabil al zmeurei, pana si intamplari din zilele respective. Puterea mirosurilor reuseste peste timp, sa ne pastreze puternica amintirea draga a copilariei si a lucrurilor atat de dragi noua pentru ca mirosul este sensul privilegiat al memoriei.
Mirosul este cel mai mare aleat al amintirilor, care ne permite sa calatorim in timp. Desi imprecis si instabil, vocabularul mirosurilor este foarte bogat din moment ce poate atinge bogata nomenclatura a surselor odorizante sau resursele proprii a creativitatii lingvistice, precum: comparatiile, metaforele, metonimia sau circumlocutiunea. Si iata cum v-am scris despre mirosuri si simturi intr-o reteta de sirop natural.

Astazi, am schimbat reteta bunicii, inlocuind zaharul cu Green Sugar si nu va ascund ca a iesit mai delicios decat varianta sa cu zahar. Pentru cei ce inca nu cunoasteti Green Sugar, trebuie sa stiti ca este singurul indulcitor de pe piata romaneasca, natural 100% ce poate fi preparat termic, fara a modifica gustul preparatelor voastre. Unde mai puneti faptul ca are ZERO indice glicemic si ZERO calorii!
Este un indulcitor stabil la congelat, coacere si fierbere, indulcind precum zaharul dar permitandu-ne sa consumam un desert, o limonada, o dulceata fara sa ne afectam sanatatea sau silueta, datorita zaharurilor in exces.
Este recomandat in dietele de slabire si poate fi utilizat de catre persoanele ce sufera de diabet zaharat, poate fi introdus in alimentatia copiilor cu varsta de peste 2 ani, fiind preparat din Stevie Rebaudiana si din materii prime nemodificate genetic.
Produsele Green Sugar le puteti achizitiona astazi din peste 5000 de locuri in tara sau direct pe site-ul producatorului www.greensugar.ro.
Ingrediente:
1 kg zmeura
1 litru apa
500 gr Green Sugar
1 lingurita sare de lamaie
Preparare:
- Prepararea siropului fara fierbere din zmeura, este unul simplu dar putin migalos, in sensul in care dureaza intre 3 si 4 zile, topirea la rece a Green Sugar care se topeste putin mai greu decat zaharul obisnuit.
- Alegem zmeura, daca este cazul o spalam, o asezam intr-un borcan mai mare si o zdrobim cu mana. Adaugam apa si lingurita de sare de lamaie si o lasam peste noapte, la loc racoros. A doua zi, asezam zmeura in tifon si o asezam deasupra unui vas in care lasam sa se scurga toata zeama iar la final stoarcem cu grija restul de zmeura ramas in tifon. Adaugam Green Sugar si amestecam de cateva ori pe zi, pana cand acesta din urma se va fi topit.
- Varsam siropul astfel obtinut in sticle sterilizate, pe care le asezam in camara sau in pivnita pana la utilizare. Este un sirop delicios si natural care isi pastreaza tot gustul zmeurei, sirop pe care il putem servi fara nici o grija micutilor cu sifon sau apa minerala, eventual cu o frunzulita de menta piperita.
Daca doriti sa preparati mai mult sirop, triplati sau dublati cantitatile din reteta.
Simplu, sanatos, delicios!