Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Nu puteam sa ma intorc de acasa din Sardinia fara ienupar si fara aromele minunate ale insulei, care le gasesti doar in asemenea locuri. Bine inteles ca am cules ienuparul cu manutele mele in Santa Maria Navarrese, la nici 400 de metri de casa noastra, pe malul marii a Coastei Orientale care este o minunatie a lumii.

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparAstazi va propun reteta lichiorului preparat din fruct si crengute de ienupar, un digestiv excelent dar va voi vorbi si despre aceasta minunatie care are o multitudine de proprietati. Haideti sa descoperim ienuparul.

Copacul de ienupar, pe numele sau latin “Juniperus” apartine familiei “Cupressaceae” care cuprinde ienuparul dar si multe alte specii care sunt apreciate pentru calitatea lemnului lor sau drept plante ornamentale. In limba romana il gasim si sub numele de chiparos sau juniper. Acest arbust este tot timpul verde si poate creste de la 1 metru inaltime, pana la 10 metri iar  fructul este de culoare albastru-mov. Si intorcandu-ne la calitatea lemnului va pot garanta ca este o calitate impecabila, noi avand in Sardinia usa de la intrare si scarile facute din acest lemn, care pe langa rezistenta este si de o frumusete rara.

In Italia este raspandit in Alpi, pe Apenini pana in regiunea Lazio si bine inteles in Insulele Sardiniei.

Ienuparul este un condiment cu proprietati expectorante si antiseptice, foarte des utilizata in bucatarie, este un bun digestiv si este excelent in combaterea tusei. Pana si in antichitate era considerat drept un tratament foarte bun si natural in tratamentul multor boli.

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparEste bogat in ulei volatil, pectina, rasini, inosita care este bogata in vitamina B si zahar invertit.

Daca ne intoarcem la Imperiul Roman si la Apicius care a scris cea dintai carte de bucate, vom gasi ienuparul printre condimentele de baza din acea epoca.   

Apicius scria ca este un condiment indispensabil pentru un bucatar dar ca este si un excelent inlocuitor al piperului.

Datorita aromei sale excelente si gustului putin acid, poate fi utilizat in prepararea carnurilor de vanat sau la cartofi si peste la cuptor. Dar din boabele de ienupar se pot prepara si diferite bauturi alcoolice, fermentand sucul din boabe si apoi distilandu-l.  Astfel se obtine distilat din iepupar, celebrul gin dar si diferite tipuri de lichioruri. Lemnul fiind foarte parfumat se mai foloseste si la afumarea diferitelor feluri de salam si  jambon sau vine utilizat in cuptoarele de paine pentru a da acestora o aroma aparte.

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparCa si curiozitati despre ienupar este numele sau ce deriva din cuvantul celtic “juneprus” care inseamna “acru”.

Ienuparul a fost si protagonistul uneia dintre povestile fratilor Grimm si a multor istorii si legende populare ca de exemplu, conform unei  legende medievale, ienuparul ar fi fost singura planta care a dat adapost Sacrei Familii in timpul exodului catre Egipt si datorita acestui lucru, a fost numit  “Binecuvantatul Sfintei Fecioare”.   

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparTot traditiile populare au atribuit dintotdeauna ienuparului, puterea de a tine departe spiritele malefice si vrajitoarele, tocmai din acest motiv ramurile sale erau atarnate deasupra usilor grajdurilor, pentru a proteja sanatatea animalelor, la fel si deasupra caselor noi construite, iar grecii si romanii se pare ca le ardeau precum se arde tamaia, pentru purificarea aerului. Din lemnul de ienupar, veneau facute ustensile de bucatarie, astfel incat aroma lemnului sa parfumeze bucatele.

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparCat despre beneficii asupra organismului, iata ce putem face cu pretioasele boabe de ienupar:

Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparSi acum ca v-am povestit despre ienupar, va impartasesc reteta lichiorului meu de ienupar, care este delicios.


Ingrediente pentru infuzie:

400 gr boabe de ienupar sardineze si crengute de ienupar

1 litru de vodca de calitate la circa 40%


Ingrediente pentru siropul de zahar:

300 gr zahar

200 ml apa


Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparPreparare:Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparArta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienuparVa asigur ca merita efortul, veti obtine un lichior digestiv excelent.

 em la frigider pana in momentul servirii.


Arta gustului, Bauturi, Gabriella Pascaru Bisi, Ienupar, Insulele Sardiniei, Lichior si povesti despre ienupar, Lichioruri, Retete cu ienupar

Retete > Bauturi > Lichior si povesti despre ienupar

Lichior si povesti despre ienupar

#img_25

sus