Astazi am creat pentru voi o reteta noua, indrazneata in asocierea aromelor dar foarte delicoasa. Pana la reteta insa as dori sa va spun cate ceva despre apa si propabil va veti intreba de ce? Primul meu raspuns in acest sens este ca exista putine adevaruri care au o valoare universala si una dintre acestea este ca viata depinde de apa!

Apa este peste tot dar mai ales in noi si trebuie sa stim ca ¾ din creierul si muschii nostri sunt alcatuiti din apa, aceasta din urma participand ca protagonist in asimilarea hranei, fiind totodata conductorul nutritiei si al oxigenului catre celule, eliminand substantele inapropriate organismului prin sistemul limfatic si sanguin. Lubrifiaza fiecare particica a corpului nostru, prin propriul sau sistem natural de aerare al organismului datorita sudoratiei.

Specialistii internationali afirma ca un corp uman poate retine pana la 47 de litri de apa, ceea ce ma face sa parafrazez o fraza celebra care ne spune ca “suntem ceea ce bem”. Si cu toate ca apa este o resursa regenerabila, ale carei rezerve sunt alimentate in mod continuu printr-un mare ciclu natural al Pamantului, in multe zone geografice cantitatile de apa sunt reduse iar in alte zone ale lumii, ca tara noastra de exemplu, exista cantitati mari de apa de o calitate impecabila.

Este foarte important sa consideram faptul ca numarul populatiei a crescut la nivel global, resursele mondiale de apa raman constante. Astfel, cererea de apa dulce s-a triplicat din 1950 pana azi, pe de o parte datorita cresterii demografice si pe de alta parte, datorita obiceiurilor moderne ale omului, fiind prevazuta de catre specialisti o crestere drastica pana in 2050, cand disponibilitatea pro capite a apei, la nivel mondial va fi diminuita de la 17.000 la doar 7500 metru cubi de apa. In acest context este impetuos necesara constientizarea unei dezvoltari durabile si corecte a resurselor de apa. Totodata, trebuie sa invatam sa alegem produsele de calitate si sa citim inainte de achizitionare, etichetele produselor de pe rafturile magazinelor pentru identificarea produselor care nu contin adaosuri sau nitriti.

In Romania, ne putem mandri cu o astfel de apa ce ajunge pe mesele noastre din minunata Bucovina, dintr-un ecosistem echilibrat si natural. Aqua Carpatica, caci despre ea este vorba, este o apa cu calitati unice in lume, fiind rezultatul unor fenomene naturale ce incep in inima muntilor vulcanici si se termina in magnificele poieni din Tara Dornelor. Caracterul carbogazos al acestei ape este dat de concentratiile naturale de dioxid de carbon care sunt perfect echilibrate cu sarurile dizolvate. Concentratiile total ionizate ale apei carbogazoase naturale Aqua Carpatica, o recomanda pentru echilibrul sistemului neuromuscular, adresandu-se in special sportivilor de performanta si persoanelor ce depun efort fizic dar in acelasi timp este excelenta in completarea dietelor, in consumul zilnic si este excelenta pentru digestie, toate acestea pentru ca este o apa unica si pura.

Si-acum va invit sa preparam impreuna reteta de astazi, reteta pe care bine inteles am asociat-o cu un pahar de Aqua Carpatica carbogazoasa.
Cantitatile din aceasta reteta sunt pentru 4 persoane.

Fiind o reteta cu mai multe clase de ingrediente, vom prepara mai intai cele doua puré-uri pentru a ne putea coordona foarte bine timpul.
Ingrediente puré din pastarnac si mar:
1 pastarnac de marime medie
1 mar
1 lingurita unt
1 lingura smantana de gatit
Un varf de cutit nucsoara
Sare mediteraneana
Ingrediente puré picant din morcovi:
2 morcovi
1 lingurita ulei picant
1 lingurita ulei extravirgin de masline
Tarhon uscat
Sare mediteraneana
Preparare puré-uri:
- Vom curata si spala ingredientele si pentru o mai buna igiena, am obiceiul sa spal in apa rece cu putin bicarbonat de sodiu. Pastarnacul si marul, dupa ce le le taiem in cubulete, le asezam in apa cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea acestora. La fel procedam cu morcovii, dupa care punem legumele la fiert in doua craticioare cu apa sarata. Atentie: marul il adaugam la pastarnac numai cand acesta din urma este aproape fiert. Aceste doua puré-uri sunt foarte simplu de preparat: in monetul in care legumele sunt fierte, le adaugam intr-un mixer alaturi de ingredientele fiecarui puré si mixam timp de 2-3 minute, apoi le asezam la cald.
Ingrediente rulouri:
1 piept de pui dezosat
1 dovlecel de marime medie
6 felii subtiri de cascaval afumat
Sare afumata de Himalaya
Tarhon uscat
Faina
Ulei de masline “sansa” ( a doua storsura de masline )
30 ml distilat din caise
1 lingura miere de mana
Preparare:
- Spalam pieptul de pui, il taiem in doua pe lung, dupa care il vom felia la circa 1 cm inaltime. Punem apa la fiert intr-un vas si pana cand apa va da in clocot, taiem pe lung dovlecelul, in felii cat mai subtiri. Asezam feliile de dovlecel in apa clocotinda si le fierbem circa 2 minute, dupa care le asezam intr-un bol cu apa rece si cuburi de gheata. Acesta este tratamentul de soc termic, care ne ajuta sa putem folosi feliile de dovlecel fara a le rupe si ne mai ajuta la pastrarea culorii naturale a legumei. Preparam 6 felii de cascaval afumat pe care le vom taia in doua si condimentam feliile de carne. Asezam pe fiecare felie de carne cate o felie de dovlecel ( inainte de folosire, uscam feliile de dovlecel intr-un stergar curat de bucatarie ) si cate doua bucati de cascaval afumat, rulam cu grija si prindem rulourile in scobitori. Cand am terminat de preparat toate rulourile, le vom lega cu sfoara alimentara si eliminam scobitorile, dupa care le rostogolim prin faina.
- Incingem uleiul intr-o tigaie antiaderenta si tragem rulourile in ulei, pana cand se rumenesc usor, apoi stingem cu distilatul din caise, fierbem 2 minute, dupa care oprim focul. Asezam rulourile din piept de pui intr-o tava, varsam deasupra putin din lichidul din tigaie, adaugam o lingura de miere de mana si dam la cuptor timp de 7-8 minute. Scoatem tava din cuptor, asezam rulourile pe un fund de lemn timp de cateva minute, ca sucurile din carne sa se aseze uniform. Eliminam sfoara de bucatarie, taiem cu ajutorul unui cutit foarte ascutit cilindre de circa 4 cm inaltime si apoi trecem la plating.
- Eu am servit preparatul meu asa cum puteti observa din imagini, cu cele doua puré-uri de legume care va asigur ca sunt delicioase si cu un sos din ardei iute verde si cu un sos din ardei capia copt, preparate de catre mine pentru iarna, apoi am presarat cu migdale taiate grosolan si trandafiri marocani care inafara de aspect, vor conferi o excelenta mestecului de arome.
- Cele doua sosuri se pot prepara si proaspete pentru reteta sau le puteti inlocui cu altceva.
Ceea ce este nu veti putea inlocui cu absolut nimic, este apa minerala carbogazoasa de la Aqua Carpatica. Iar ca sa va vina in intampinare, Aqua Carpatica a creat de curand Aqua Scanner, o aplicatie care va va ajuta sa aflati printr-un simplu click, ce apa consumati voi si cei dragi voua. Mai multe detalii, va invit sa descoperiti aici: www.aquascanner.ro.

Si pana data viitoare, alegeti sa traiti sanatos!
Acest material a fost creat pentru Aqua Carpatica si daca doriti sa aflati mai multe despre aceasta apa, va invit pe www.aquacarpatica.ro