Astazi este din nou, despre carnea de strut si va spun cu cea mai mare sinceritate ca experienta mea cu aceasta carne a fost una excelenta! Nu sunt la prima experienta de a prepara si consuma carne de strut dar de aceasta data m-am jucat mai mult cu aromele si asocierile, rezultatul din punctul meu de vedere fiind unul foarte bun.

Cu totii stim ca strutul este cea mai mare pasare din lume dar probabil putini dintre voi stiti ca sunt crescuti si in Romania, in felul acesta carnea avand posibilitatea sa ajunga pe mesele noastre de la kilometrul 0. Masculii de strut pot ajunge sa cantareasca 100 de kilograme si o inaltime de circa 2,4 metri, in timp ce femelele sunt mai mici.

Inca din antichitate, datorita marimii lor au starnit curiozotatea oamenilor si au fost vanati atat pentru penaj cat si pentru carne. De exemplu in anticii romani, egipteni si greci, i-au semi-domesticit iar femeile nobile in ocaziile speciale ii calareau, strutii ajungand pana la viteza de 70 kilometri pe ora.

In Romania exista din 2014 sub umbrela Carpathian Ostrich Alliance o reteta de 10 ferme de struti ce sunt raspandite in toata tara. Sunt crescuti in aer liber, sunt hraniti natural fara antibiotice si hormoni, fara steroizi si substante chimice, hrana lor fiind preparata dupa retetele proprii ale crescatorilor din grau, porumb, lucerna, minerale, soia si vitamine. Mai multe informatii puteti gasi pe pagina web a producatorului www.struti.ro

Am vrut sa fac o diversificare a hamburgerilor si am creat o a doua reteta, care noua ne-a placut foarte mult. Nici nu se putea altfel daca ne uitam la fotografii……
Dar haideti la reteta caci mie personal, iarasi mi s-a facut foame si pofta de carne de strut
Ingrediente pentru 3 persoane:
3 hamburgeri din strut
½ varza rosie mica
3 linguri maioneza de casa
3 felii branza topita Chedar
6 cartofi de dimensiune medie
250 gr rosii Cherry
3 frunze salata Lollo bionda
Ulei extravirgin de masline
3 chifle taranesti cu cartofi
Rozmarin proaspat
Sare mediteraneana
1 lingura otet balsamic alb pentru salata de varza
½ lingurita zahar pentru salata de varza
Preparare:
- Primul lucru pe care il vom prepara este maioneza de casa, a carui procedeu este foarte simplu. Eu o prepar dintr-un galbenus fiert, unul crud, lamaie, putin mustar, sare si ulei de floarea soarelui, in functie de cata maioneza dorim sa preparam.
- Spalam, curatam si taiem varza rosie foarte subtire, apoi o potrivim de sare, adaugam zaharul si o “framantam” timp de cateva minute si o lasam sa elimine zeama, cel putin 20 de minute, dupa care o stoarcem si o condimentam cu ulei extravirgin de masline si otet.
- Curatam si spalam cartofii si ii taiem in 6 bucati, ii asezam intr-o tava, ii ungem bine cu ulei extravirgin de masline si ii presaram cu sare mediteraneana si rozmarin proaspat. Personal, avand foarte mult rozmarin acasa in Sardinia, imi prepar singura sare mediteraneana cu rozmarin de doua ori pe an, sare cu care pot condimenta cartofi, carne de pui sau ceafa la gratar. Daca nu dispuneti de sare aromatizata, folositi rozmarin proaspat si sare. Incalzim cuptorul si dam cartofii la cuptor acoperiti cu aluminiu alimentar timp de 15 minute, dupa care eliminam aluminiul pentru a le permite sa devina rumeniti.
- Intre timp spalam salata Lollo si rosiile Cherry, taiem chiflele taranesti in doua si le prajim si in momentul in care observam ca sunt aproape gata cartofii, incingem gratarul pe care il vom unge cu foarte putin ulei si asezam burgerii pe acesta. Recomandarea producatorului este de 2 minute pe fiecare parte dar eu i-am lasat 3 minute pentru ca ne place sa fie facuti mai bine. Atentie: dupa ce am intors burgerii pe partea a doua, ii lasam 2 minute si jumatate, dupa care adaugam feliile de branza topita Chedar si voilà, suntem gata.
- Asezam pe partea de jos a chiflei putina maioneza, apoi foaia de salata, deasupra acesteia adaugam salata din varza rosie, apoi maioneza, burgerul si deasupra cate o rosie Cherry ca sa ii dam si un aspect frumos burgerului.
Cu aceasta reteta am incheiat provocarea lansata de Gourmet de Strut si Buzz Store, o provocare care a fost pentru mine, interesanta si foarte delicioasa.

Si pana data viitoare, consumati hrana sanatoasa si nu uitati ca aceasta carne este cea mai sanatoasa carne rosie in absolut, potrivita in dieta celor mici, a sportivilor, a bolnavilor de diabet si bine inteles a celor ce doresc sa aiba un stil de viata sanatos!