Asa cum stim, Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti, cu o origine fara de tagada! Soiul, aparut din vita de vie salbatica de padure si a fost cultivata inca de pe vremea dacilor intre Carpati si Nistru.

De-a lungul timpului, acest soi a fost cunoscut si sub denumiri precum: Coada Randunicii, Pasareasca Neagra sau Poama Fetei. Si cum Domeniile Samburesti sunt renumite pentru cele mai rodnice pamanturi pentru soiurile de vin rosu, astazi va prezint Feteasca Neagra de Samburesti. Un vin sublim si versatil cu un retrogust inimitabil de coacaze si cirese, imbogatit de aroma prunelor uscate si al taninilor delicati, cu o nota de fruct copt, cuisoare si piper. Acum, inchideti ochii si imaginati-va toate aceste arome intr-un pahar, incredibil nu-i asa? Am reusit sa va fac curiosi pe cei ce inca nu cunoasteti acest vin, presupun. Un vin important, corpolent prin aromele sale complexe, cu o culoare cu reflexe de un violaceu intens si cu potential de maturare. Si tocmai pentru ca este un vin versatil este potrivit pentru carnea rosie, pentru preparatele traditionale romanesti dar va sfatuiesc sa il incercati si cu branzeturi elvetiene sau branzeturi usor maturate.
Despre locul din care provine acest vin, trebuie sa stiti ca este datat inca din 1521, numele de Samburesti fiind legat de dealul Samburul, care la fel ca si acum cateva sute de ani este cultivat cu pruni. De-a lungul istoriei, Samburesti a fost asociat familiei Rudeanu, ce stapanea la acea vreme 36 de sate, este mentionat in timpul domniei lui Mihai Viteazul, apoi regasim mosia Samburesti alaturi de nume la fel de importante, precum Cretulescu, Brancoveanu si Bratianu si legat de acest ultim nume, as dori sa pomenesc muntele Bratienilor unde am fost la sfarsitul acestei veri, un loc de o frumusete rara. Daca ai rabdarea necesara si o forma fizica pentru a urca pe varful acestui munte dinspre Malaia, ei bine de acolo se poate vedea Samburestiul in toata frumusetea sa. Si pentru ca vorbim despre un vin important, as dori sa va spun cate ceva si despre asocierea vinului pentru ca atunci cand se vorbeste de food & wine pairing, auzim cele mai disparate opinii uneori. Sunt persoane care prefera sa urmareasca canoanele scolii clasice si nu este nimic rau in asta, cu conditia ca orice muscatura, sa fie mai gustoasa decat prima! Pe de alta parte, astazi sunt scolile care prefera sa se rupa de gandirea clasica si experimenteaza noile abinari pentru a descoperi evolutiile gustului. Aici as da drept exemplu bucataria fusion care amesteca ingredientele in mod opus pentru a obtine o unica simfonie si as da drept exemplu homarul asociat de catre un celebru chef cu vinul Barolo, preparat mentionat de catre pasionati ca o hiperbola a asocierii vin & mancare. Bine inteles ca nu trebuie sa banalizam aceste asocieri intrucat unele dintre acestea va asigur ca pot fi mai mult decat reusite. De altfel, exista multe locuri in Mediterana unde pestele la gratar se serveste cu vin rosu si de asemenea supa din fructe de mare unde rosiile sunt protagoniste impreuna cu gustul puternic al pestelui de stanca. Iar daca doriti sa va uimiti oaspetii, preparati o cina pe baza de cruditati din peste, asociata cu vinuri de tip desert si nu oricum, de la aperitiv la desert. Vi se pare ciudat? Haideti sa ne gandim atunci la o stridie. Tendinta de gust a acestei moluste este dulce, la ca al oricarui peste crud. Putem sa calibram cruditatile cu vinuri ‚’amabile’’, dulci sau vinurile speciale pentru desert, tocmai datorita acestui lucru. Trebuie doar sa fim atenti la o temperatura mai joasa pentru a atenua ‚’dulceata’’ din anumite vinuri. Deseori cand se vorbeste despre food & wine pairing sunt uitate sau nu se cunosc doua principii fundamentale, si-anume: diferenta temperaturilor de servire si diferenta timpului de preparare a hranei, ceea ce creaza diferenta. Apoi as aminti curajoasa asociere a Shiraz-ului cu ciocolata fondanta, o asociere interesanta pe care o iubesc la fel ca si asocierea vinului de Porto cu ciocolata fondanta. Ar fi multe de spus aici si daca tot am vorbit despre curaj si asocieri, astazi am preparat un risotto cu Feteasca Neagra. Nu am inventat focul dar va asigur ca am creat o reteta fina si delicioasa si nu, nu consider ca am irosit vinul, dimpotriva l-am pus la loc de cinste, atat in farfurie cat si in pahar!

Cantitatile din reteta sunt pentru 4 persoane.
Ingrediente pepite:
4 filé-uri strut
4 felii branza Gouda
4 felii filé de porc afumat
Ulei de nuca
Piper indonezian
Sare mediteraneana
Faina
40 ml Feteasca Neagra Domeniile Samburesti
1 lingurita zahar brun
Preparare:
- Ca intotdeauna, primele lucruri pe care le vom face este curatatul, spalatul si prepararea pentru lucru al ingredientelor. Odata ce am terminat, putem sa incepem distractia si spun asta pentru ca la mine acasa, gatitul este o bucurie. Vom lua filé-urile de strut si cu ajutorul unui cutit bun, vom taia fiecare filé in doua, pe lung. ( In sensul in care dintr-un filé, vom obtine doua ). Taiem in doua feliile de Gouda si filé-ul afumat, condimentam cu sare si piper indonezian, asezam pe carne branza si filé-ul afumat, apoi cu grija rulam si fixam pepitele cu scobitori. Cand am terminat, le vom lega cu sfoara alimentara, eliminam scobitorile si le rostogolim prin faina.

Ingrediente risotto Samburesti:
4 cescute orez Roma ( sau orice alt orez pentru risotto)
1 ceapa rosie
2 lingurita crema de Emmental
Supa vegetala
100 ml Feteasca Neagra Domeniile Samburesti
Ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Parmezan
Preparare:
- Nu va mai spun cum preparam supa vegetala, va spun doar ca avem nevoie de aceasta data de circa 1,5 litri pentru ambele retete de risotto.
- Incalzim uleiul extravirgin de masline intr-o tigaie antiaderenta si calim ceapa rosie, taiata marunt, timp de circa 7-8 minute, dupa care adaugam orezul si le calim impreuna inca cateva minute, apoi stingem cu Feteasca Neagra si fierbem la foc dulce. Din cand in cand vom adauga supa, pana cand orezul va fi aproape gata. Abia atunci vom adauga crema de Emmental si Parmezanul.

Ingrediente risotto cu avocado:
1 ceapa galbena
2 cescute risotto
1 lingurita unt
40 gr branza Gouda
Ulei de nuca
Supa vegetala
Sare mediteraneana
Preparare:
- Intr-o alta tigaie antiaderenta, vom cali ceapa galbena in ulei de nuca, timp de 7-8 minute, adaugam orezul si dupa cateva minute il stingem cu supa vegetala si fierbem la foc dulce. Intre timp vom preparara crema de avocado pe care o vom adauga la final, impreuna cu untul si branza de Gouda.

Ingrediente crema de avocado:
1 fruct de avocado
2 linguri ulei extravirgin de masline
3 tije telina verde
½ catel usturoi
Putin ardei iute
Sare mediteraneana
Preparare:
- Prepararea acestei creme este foarte simpla. Adaugam toate ingredientele inafara de avocado intr-un mixer de bucatarie si le mixam timp de 1 minut, dupa care adaugam fructul de avocado curatat de coaja si mai mixam circa 1 minut, pana cand vom obtine o crema omogena.
- Cand este aproape gata orezul ( trebuie sa fie ‚’al dente’’ ), adaugam crema de avocado, untul si branza rasa de Gouda, amestecam cu orezul si dam la o parte de pe foc.
- Ceea ce este foarte important in toata prepararea retetei, este calcularea timpilor, pentru a face in asa fel incat sa fie gata toate cele 3 preparate in acelasi timp. Asadar inainte ca cele doua risotto sa fie gata, incingem ulei de nuca intr-o tigaie si saltam pepitele de strut, timp de 5-6 minute, stingem cu Feteasca Neagra si presaram cu lingurita de zahar brun. Le asezam intr-o tava impreuna cu zeama din tigaie si le dam la cuptor preincalzit, timp de 5 minute. Considerati faptul ca, carnea de strut fiind o carne rosie, nu trebuie gatita mult, dar acestea fiind pepite umplute, le vom prepara in felul acesta, carnea pe interior ramanand exact cum trebuie.
- Lasam pepitele 1-2 minute pe un fund de lemn, apoi eliminam sfoara de bucatarie. De acum putem sa trecem la plating. M-am folosit de un cuterpad cu diametrul de 6 cm pentru cele doua risottto si am servit preparatul cu muguri de ridiche, sosul de la pepite si paine taraneasca integrala.

Bine inteles ca am servit preparatul de astazi cu Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti si va invit pe cei ce inca nu cunoasteti acest vin, sa il degustati. Acest vin il puteti gasi in toate magazinele specializate si in supermarket-uri.

Pana data viitoare, alegeti calitatea in vietile voastre!