Retete usoare sau spectaculoase de fripturi pentru Craciun si Anul Nou, perfecte pentru a fi preparate din timp, ca sa evitam sa petrecem ore in sir in bucatarie, in ajun de sarbatoare. Retetele de friptura sunt mai intotdeauna printre cele mai populare feluri secundare. Putem sa le putem pregatim in multe moduri diferite, de la clasica friptura cu cartofi, la cele mai spectaculoase, umplute cu fructe uscate, carne tocata, struguri, prune afumate, castane, samd. Si cum fiecare familie are gusturi diferite, pentru fripturile de Craciun putem alege carnea care ne place cel mai mult, pentru ca nu a spus nimeni ca este obligatoriu sa fie de un fel sau altul! Fie ca friptura noastra va fi din carne de vita, porc, vitel, pui, iepure sau curcan, important este sa ne placa.
Pentru a pregati o friptura delicioasa, nu trebuie sa ne grabim, dimpotriva! Daca dorim ca friptura sa fie frageda si suculenta, exista cateva mici secrete de urmat, precum condimentarea ei cu o seara inainte, sau marinarea in vin sec sau rom, sau lasarea ei la frigider peste noapte sau cel putin 2 ore inainte de a o gati sau o condimentare ca cea a fripturii de mai jos.
Iata o alta propunere cu care va vin in intampinare, usor de preparat, foarte gustoasa si care poate fi consumata si rece, daca o taiem in felii subtiri.
Ingrediente pentru 6 persoane:
1500 gr piept de porc proaspat
50 ml sos Sriracha Hot Chilli Flying. Il puteti achizitiona aici
2 linguri piper alb, verde, negru macinat proaspat
1 lingura piper rosu zdrobit
2 catei de usturoi dat prin presa de usturoi
Sare mediteraneana
2 linguri de untura de porc
200 ml vin rosu
Preparare:
- Spalam bucata de piept de porc, apoi o uscam cu ajutorul unui stergar curat din bumbac. Amestecam sosul Sriracha cu usturoiul si ungem bucata de carne cu aceasta compozitie, saram, si-apoi “tapetam” cu piperul pe toate laturile bucatii de carne. Legam mai apoi bucata de carne cu sfoara alimentara pentru a nu se deforma in timpul gatitului.
- Folosim o forma din ceramica, in care punem 2 linguri de untura de porc. Preincalzim cuptorul la 170 de grade ventilat si programam la 45 minute, deocamdata.
- Cand cuptorul va fi incalzit, dam forma la cuptor si nu deschidem usa in primele 20 de minute. Dupa acest timp, stropim din cand in cand carnea cu vin rosu sec.
- Trecute cele 45 de minute, potrivim cuptorul la 185 de grade si lasam carnea la cuptor, inca 20 de minute. Vom obtine astfel, o friptura suculenta inauntru si cu o crusta delicioasa in exterior, usor picanta, dar fix cat trebuie.
Putem servi aceasta friptura cu cartofi puré, cu un puré din conopida, cu cartofi taranesti, cartofi la cuptor si legume sotate sau fierte si condimentate cu putin ulei extravirgin de masline si sare.

Daca doriti si aveti ustensilele necesare, puteti dezosa carnea inainte de preparare.
Cu sosul Sriracha Hot Chilli Flying, putem prepara nenumarate bunatati, dar il putem utiliza si alaturi de cartofi la cuptor, cartofi prajiti, legume la cuptor si cate si mai cate! Trebuie doar sa fiti amant al gusturilor picante.
