Craciunul este pentru mine, sarbatoarea familiei, a copiilor si a bucuriei de a fi impreuna cu cei dragi. Si nu conteaza ca nu mai sunt un copil, bucuria este aceeasi ca pe vremurile in care copil fiind acasa la Toplita, simteam acel freamat din ajunul sarbatorilor, miresmele de bunatati si parfumul bradului argintiu.

Craciunul este a doua mare sarbatoare crestina, constituita dintr-o serie de sarbatori ce incep odata cu solstitiul de iarna si se termina odata cu Epifania. Aceste sarbatori erau legate in traditia populara de incheierea unui ciclu sezonier si deschiderea unui alt ciclu, apartinand anului liturgic crestin in care se aminteste nasterea Domnului, nastere care in crestinismul occidental se sarbatoreste pe 25 Decembrie, iar in crestinismul oriental, pe 6 ianuarie.

Traditia crestina este intretasuta cu traditia populara, mai ales cu cea rurala intrucat trebuie sa ne amintim ca aceasta perioada este bogata in ritualuri, legate de lumea rurala.

In antica Roma, intre 17 si 24 erau sarbatorite sarbatorile in onoarea lui Saturn, considerat zeul agriculturii si era o perioada in care se traia in pace, se faceau daruri si banchete somptuoase iar in randul celtilor se sarbatorea solstitiul de iarna. Mai tarziu in anul 274 d.C, Imparatul Aurelian a hotarat ca pe data de 25 Decembrie sa fie sarbatorit soarele si tocmai de aici isi are radacinile, traditia busteanului care trebuia sa arda mocnit timp de 12 zile consecutive si neaparat trebuia sa fie un butuc de stejar. Inteleptii acelor vremuri spuneau ca butucul de stejar anunta cum era sa fie anul ce urma.

In zilele noastre, acest butuc s-a transformat mai intai in lumanarele mici asezate pe brazii de Craciun si pe case, mai apoi in luminite multicolore. Asadar am putea spune ca acel Craciun pe care noi il sarbatorim, provine din traditiile burgheze ale secolului trecut cu simboluri si obiceiuri de origine pagana si crestina, dar aici ar fi foarte multe de adaugat.

La fel ca si sarbatorile pascale, Craciunul este asociat vinului rosu si aici vin la voi cu propunerea mea de vin pentru acest preparat. Despre Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti v-am povestit deja si sunt sigura ca v-am convins sa il aveti pe mesele voastre de Craciun. Dar pentru aceia dintre voi care nu ati citit in materialul meu precedent despre Feteasca, va mai povestesc cate ceva. Fiind unul dintre cele mai vechi soiuri de vita de vie romaneasca, Feteasca Neagra isi are originile in antica Dacie. Este un vin versatil si elegant, ceea ce ne permite sa il asociem atat cu carnuri rosii, cat si preparate din porc, branzeturi maturate si bine inteles cu preparatele noastre traditionale. Are un retrogust de cirese si coacaze, inavutit cu mireasma prunelor uscate, piper, fructe coapte si o delicata nota de cuisoare, culoarea fiind un rubiniu cu reflexe violacee. Feteasca Neagra de la Domeniile Samburesti este un vin special si pentru faptul ca domeniile sunt renumite pentru rodnicele pamanturi pentru soiurile de vin rosu.

Si pentru ca nu doresc sa ma repet asupra istoriei interesante a locului de bastina a acestui vin complex si excelent, va invit sa cititi in materialul precedent istorioara, aici: Pepite din strut cu risotto Samburesti si risotto cu avocado

Pentru seara de ajun, va propun o friptura foarte gustoasa si simpla de realizat, dintr-o carne care de obicei este ocolita de sarbatori, dar va asigur ca preparand aceasta reteta, veti constata singuri ce delicate putem prepara dintr-o banala bucata de fleica sau kaiser, indiferent cum vrem sa o numim. Cantitatile sunt pentru 4 persoane.

Ingrediente:
800 gr fleica de porc
Piper negru proaspat macinat
Coaja de lamaie deshidratata
Tarhon uscat
1 mar Ionatan
1 mandarina
1 para Lucas
2 catei de usturoi roz
Ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Preparare:
- Spalam si uscam intr-un stergar curat de bucatarie carnea, apoi o legam cu sfoara alimentara pentru ca la temperaturi mari, carnea tinde sa se deformeze. O presaram cu mirodeniile si o tragem la tigaie in ulei de masline extravirgin, pana cand se rumeneste usor pe toate partile si o asezam intr-o tava. Spalam toate fructele si le impungem cu ajutorul unui ac, in mai multe locuri, apoi le asezam alaturi de carne, acoperim tava cu folie de aluminiu si o dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, circa 20 de minute la foc mediu. Dupa ce a trecut acest timp, inlaturam folia si stropim cu 1 pahar de vin alb sec, acoperim din nou si dam carnea la cuptor timp de 30 de minute circa. In ultimele 10 minute, inlaturam folia de aluminiu, in felul acesta permitand carnii sa capete o culoare frumoasa si rumenita.
Ingrediente pentru zulufii din cartofi:
3 cartofi de marime medie
1 lingurita praf tumeric si curry
1 lingurita Paprika afumata dulce
Sare mediteraneana
Ulei de masline a doua storsura ( Sansa, Pomace)
Preparare:
- Curatam si spalam cartofii, apoi cu ajutorul unui curatator de legume zimtat, taiem zulufii din cartofi. Pentru ca acestia sa nu se inegreasca, ii asezam intr-un vas cu apa si lamaie. Cand am terminat de pregatit zulufii, ii asezam intr-un stergar de bucatarie pentru a elimina apa si ii impartim in doua. Jumatate ii condimentam cu amestecul din turmeric si curry, jumatate ii condimentam cu Paprika dulce afumata. Incalzim uleiul de masline intr-o tigaie antiaderenta si prajim cartofii. Atentie: nu vom adauga sarea pe zulufii de cartofi, decat inainte de servire pentru ca nu vor ramane crocanti.
Ingrediente puré din fructe:
Fructele coapte la cuptor
1 lingurita unt
Piper negru proaspat macinat
Sare mediteraneana
Preparare:
- Curatam fructele de miez si mandarina de coaja, le asezam intr-un chopper de bucatarie impreuna cu putin unt si mirodeniile, mixam 2-3 minute si puré-ul nostru va fi gata.
Ingrediente pentru servit si decor:
Rosii Cherry
4 felii subtiri de sfecla rosie, fiarta
Muguri de ridiche
Carnea trebuie sa o lasam timp de cateva minute pentru a permite sucurilor din aceasta, sa se aseze, apoi o feliem subtire si putem sa facem platting-ul asa cum puteti vedea in fotografii sau lasati-va fantezia sa “zboare” si personalizati farfuriile, dupa bunul vostru plac.
Si-acum inchideti ochii si gustati un strop de Feteasca Neagra, nu-i asa ca putem astepta Craciunul?
Alaturi de Feteasca Neagra Domeniile Samburesti, va uram un Craciun de poveste, un Craciun alaturi de cei dragi voua, cu multe arome delicioase si un pahar de vin rosu, un pahar de Feteasca biensur!
Craciun fericit dragilor!
Nota:
Vinurile de la Domeniile Samburesti pot fi achizitionate in toate supermarket-urile si hypermarket-urile din Romania.