Panna cotta cu caise este un desert delicios de vara, perfect pentru acest sezon in care gasim caise la tot pasul. Personal, imi place foarte mult acest desert, incepand de la varianta sa clasica cu sos din fructe de padure, pana la variantele create de mine, la fel ca desertul de astazi. Dar haideti sa vedem ce este aceasta panna cotta. Este un tip de budinca italiana obtinuta din frisca, lapte, zahar si gelatina. Vorbim de un desert de origine piedmonteza, mai exact din Langhe dar se pare sa fi fost inventata de o doamna de origine maghiara la inceputul anilor 1900.

Mai multe marturii privind acest desert, ne conduc catre cunoscuta familia Songia. Mai exact la Ettore Songia, chef cu stea Michelin si proprietarul restaurantului “I tre citroni”. Pe la mijlocul anilor ’60, acesta a revizitat reteta desertului si a pus pe piata varianta cunoscuta astazi. Este de gasit in toata Italia dar si in lume, in variantele clasice dar si in variante noi, personalizate. Dulciuri similare gasim in Anglia, Franta si Grecia si in anumite reteta vine utilizat albusul ca adensant, in locul gelatinei. Dar daca ajungem in Danemarca, gasim un desert aproape identic, pe numele sau “Moos Hwit” si se pare ca prima varianta scrisa ii apartinea lui Henrik Harpestraeg, decedut in anul 1244. In Italia este recunoscuta drept “Reteta a Regiunii Piedmont”.
Asa cum veti putea observa, in reteta mea am inlocuit laptele cu pure-ul de caise.
Ingrediente pentru 6 portii :
500 ml frisca QimiQ
80 g zahar
400 gr caise
7 gr gelatina in foi sau in pulbere
1 lingura zahar
20 ml rom
Samburi de caise decojite, tinute in rom cca 2 ore
Preparare:
- Spalam caisele, le desfacem, eliminam samburele si coaja. Le asezam intr-o craticioara cu lingura de zahar si putina apa si le fierbem la foc mic pana cand se inmoaie, circa 10 minute. Le dam la o parte si le lasam sa se raceasca.Dupa ce s-au racit, le mixam cu ajutorul unui mixer vertical pana cand obtinem un pure si apoi dam pure-ul pe sita ca sa obtinem o compozitie fina.
- Punem gelatina in apa rece.
- Intr-o alta craticioara, incalzim frisca impreuna cu zaharul, amestecand din cand in cand. Important: nu lasam frisca sa dea in clocot, doar o incalzim bine. Dam la o parte de pe sursa de foc si adaugam gelatina, amestecam cu mixerul vertical pentru a evita sa avem cocoloase in preparat si adaugam trei sferturi din pure-ul de caise, amestecand bine pana cand se omogenizeaza. Varsam preparatul in 6 pahare sau borcanase precum cele utilizate de mine si le punem la frigider pentru cel putin 2 ore.
- Servim panna cotta decorata cu restul pure-ului de caise, frisca, samburii de caise pe care i-am tinut in rom si frunze de menta.
Eu am utilizat in prepararea acestei retete, frisca profesionala QimiQ si ma declar profund indragostita de acest produs! Sunt acele momente in care iti pare rau ca nu lucrezi in HoreCa pentru a avea acces permanent la asa ceva. Este un produs care a fost inventat in 1995 de austriecii Hans si Rudolf Maindl. Austriecii si-au dorit un produs care sa nu contina emulgatori si stabilizatori dar totodata natural.
Am auzit voci de coridor care spun ca produsul este prea scump. Personal, vin sa spun ca nu este scump atata timp cat obtii un preparat cum am obtinut eu acasa. Dar desigur, produsele trebuiesc testate, trebuiesc iubite, trebuie sa ne jucam cu ele, sa avem rabdare sa vedem ce anume ne ofera si sincer, dupa testarea acestui produs, mi-as dori sa il pot avea la indemana tot timpul pentru ca este excelent! In plus, se lucreaza fantastic de usor cu minunatia.
Voi acasa, puteti inlocui QimiQ (cu toate ca este unic) cu o alta frisca de calitate pe care o gasiti in retail, QimiQ fiind disponibila doar in HoreCa (adica poate fi achizitionata numai de catre restaurante, hoteluri, cofetarii)