Pentru ca in Romania iubim ouale umplute, astazi va aduc o reteta altfel, fata de ceea ce cunoastem noi traditional. De origine, reteta este din Piedmont, eu doar am schimbat-o putin.

Aceste oua umplute se prepara foarte usor! O reteta simpla, cu un gust placut si un impact vizual, remarcabil.
Reteta originala prevede filet de ansoa (hamsii) pe care eu l-am inlocuit cu maioneza si in plus, am preparat un sos pentru servire care se potriveste de minune! Ingredientele sunt simple si usor de gasit, actorul principal al retetei fiind oul.
Acest preparat contine ingrediente consistente si poate fi considerat un aperitiv hranitor. Per total, ouale contin multe proteine, grasimi nesaturate, saruri minerale si multe vitamine, printre cele mai importante fiind cele din grupa B si K2.

Pe de alta parte, ouale au un continut mare de colesterol, asadar va sfatuiesc sa nu consumati mai mult de 2 jumatati de ou de persoana, din acest aperitiv cu atat mai mult cu cat stim ca pe mesele de sarbatoare vor fi multe aperitive.

Ingrediente:
5 oua
1 conserva de ton 80 gr
4 masline verzi gigante
5 bucati capere
1 lingura si jumatate maioneza de casa. Reteta o gasiti aici
½ legatura patrunjel verde tocat marunt
Zeama de lamaie fix 2 picaturi
Otel din vin alb fix 2 picaturi
Piper negru macinat dupa gust
Sare dupa gust
Preparare crema de ton:
- Mai intai de toate, desfacem conserva de ton, eu am utilizat una in zeama naturala. Asezam continutul acesteia intr-o strecuratoare si o lasam sa se scurga foarte bine. Punem la fiert ouale si le fierbem timp de 9 minute.
- Intre timp tocam patrunjelul verde, curatam maslinele de pe sambure. Apropos de masline, eu am utilizat maslinele numite “gigante di Cerignola”. Sunt delicioase si foarte carnoase. Cand ouale vor fi fierte, le scurgem de apa si le asezam sub jet de apa rece, astfel, se vor curata usor de coaja.
- Curatam ouale de coaja si le taiem pe lung, apoi scotem galbenusurile pe care le vom adauga la crema. Eu am folosit galbenusurile doar de la 4 oua. Ca un mic secret, eu trec galbenusurile de ou prin sita, chiar daca ulterior prepar crema cu un mini robot, astfel incat sa obtin o crema fina.
- Asezam toate ingredientele inafara de maioneza intr-un mini robot si le mixam timp de circa 2 minute. Scoatem crema obtinuta din robot si cu ajutorul unei spatule, amestecam cu maioneza pana cand devine o masa omogena. Nu adaugam sare decat dupa ce gustam deoarece atat tonul, cat si maioneza si caperele sunt sarate.
Ingrediente pentru sos:
100 gr maioneza de casa
3 linguri smantana de 20% grasime Meggle
20 ml vin alb sec
10 ml zeama de lamaie
½ lingura rasa mustar fin ( nu iute!)
½ lingurita zahar pudra
Piper negru macinat dupa gust. Eu am utilizat piper Telichery care este foarte aromat.
Sare dupa gust
Preparare sos:
- Asezam toate ingredientele intr-un bol si cu ajutorul unei spatule sau cu un tel mic, amestecam usor pana cand obtinem un sos fin fara cocoloase. Evident ca trebuie sa gustam si eventual sa mai adaugam dupa gust zeama de lamaie, in cazul in care ne place usor mai acrisor. Potrivim de piper si sare si voila, sosul nostru este gata!
- Acum avem toate ingredientele necesare pentru a umple ouale si pentru servire. Pentru umplerea oualor, putem utiliza un poche sau o seriga de decorat. Umplem ustensilul cu crema si decoram ouale. Dupa ce am terminat aceasta operatiune, varsam sosul preparat in precedenta pe farfuria de servit si asezam deasupra, jumatatile de oua. Le putem decora cu frunze de patrunjel, busuioc sau ce ne place mai mult.
- Ouale sunt gata de servit, s-avem pofta!

Daca iubiti ouale umplute, gasiti si alte retete aici