Se spune ca atunci cand apare leurda, este semn ca in curand animalele vor iesi din barlogurile lor! Cunoscuta drept remediu natural de secole, numele latin al leurdei este “Allium ursinum”, adica usturoiul ursului pentru ca si Mos Martin o consuma, odata ce iese din barlog. Dar inafara de proprietatile extraordinare ale acestei plante, gustul sau este divin!

Creste doar in Europa Centrala, la noi in tara putand fi gasita in padurile din Ardeal, Muntenia si sudul Moldovei. Este bogata in vitamina C si A, carotenoizi, sulfura de alil, vitamina B, magneziu, calciu, fosfor, fier, cupru, natriu, levuloza, ulei eteric, proteine si saruri minerale. Veti spune, cum este posibil ca o frunza sa contina atatea vitamine? Ei bine, contine! Tocmai din acest motiv, leurda si usturoiul sunt cele mai puternice antibiotice naturale dar si o sursa de sanatate. Pacat ca leurda se gaseste doar in aceasta perioada a anului, tocmai din acest motiv trebuie sa profitam din plin.
Leurda putem s-o consumam cruda in salate si in pesto; putem s-o utilizam in prepararea tartelor sarate, in ciorbe sau in diferite preparate sau putem prepara o tinctura care se utilizeaza in tratarea diferitelor afectiuni.
Si daca ne place atat de mult in familie, astazi am ales sa prepar un comfort food, taman bun pentru vremea de afara!
Ingrediente pentru 2 persoane:
500 gr kaiser proaspat (piept de porc) Alegeti o bucata ingusta.
10 cartofi rosii mici
1 legatura de leurda
2 cepe galbene mici
50 gr unt de 82% grasime
20 ml ulei extravirgin de masline
2 crengute rozmarin proaspat
Coaja de la 1 lamaie
Zeama de la ½ lamaie
150 ml vin alb sec
Piper negru proaspat macinat dupa gust
Sare dupa gust
Sfoara alimentara pentru a lega carnea.
Preparare:
- Mai intai de toate, ne pregatim toate ingredientele. Spalam foarte bine cartofii, eu ii folosesc cu coaja, tocmai din acest motiv, ii spal cu ajutorul unei perii pe care o utilizez doar pentru legume.
- Spalam carnea, o uscam cu ajutorul unui stergar curat, apoi o legam cu sfoara alimentara pentru a evita deformarea acesteia de la temperatura de coacere.
- Incalzim uleiul extravirgin de masline, asezam carnea in tigaie si o prajim la foc mediu pe toate partile, pana cand va prinde o culoare frumoasa. Adaugam untul, cartofii, ceapa curatata, potrivim de sare si piper si ii gatim circa 10 minute.
- Stingem cu vinul si zeama de lamaie si adaugam una din crengutele de rozmarin. Acoperim cu un capac, dam focul la mic si gatim circa 25 de minute. Scoatem crenguta de rozmarin intrucat si-a lasat deja aroma.
- Adaugam leurda, coaja rasa de lamaie si lasam pana cand leurda se va fi inmuiat. Dureaza cateva minute.
- Oprim focul, lasam cateva minute in tigaia acoperita cu capac, asezand deasupra kaiserului, crenguta de rozmarin proaspat.
Simplu, rapid, dar extraordinar de delicios!

Nota: este o portie de 2 persoane abundanta, dar daca serviti inainte o supa sau un aperitiv, este indeajuns pentru 4 persoane.