Au trecut mult asteptatele sarbatori de Craciun si deja ne pregatim pentru sarbatorirea noului an care ne bate la usa. Si daca de Craciun v-am propus un preparat din carne de porc, de Anul Nou doresc sa va propun unul din carne de vitel, o reteta noua, creata special pentru voi. Un preparat versatil, imbinat cu sos din Feteasca Neagra si fructe de padure si usor de preparat pentru seara aceasta speciala, chiar daca avem oaspeti, intrucat sosul, ciupercile si salata de conopida le putem pregati inainte, avand optiunea de a le tine la cald sau a le servi reci.

Despre Feteasca Neagra Domeniile Samburesti, numai de bine! Este un vin unic si versatil de o culoare rubinie cu reflexe violacee. Un vin corpolent, important cu retrogustul imbogatit de cirese, coacaze si aroma prunelor uscate cu o delicata nota de fructe coapte, piper si cuisoare. Si tocmai datorita versatilitatii sale, acest vin se potriveste atat cu carnurile rosii, cat si cu carnea de porc, cu preparatele traditionale romanesti dar se potriveste de minune si cu branzeturile usor maturate.

Feteasca Neagra provine dintr-o podgorie atestata inca de pe vremea domnitorului Mihai Vitezu, domeniile apartinand de-a lungul timpului multor oameni de vaza, printre care se numara si Theodosie Rudeanu, mare logofat al lui Mihai Viteazu.

In anul 2000 domeniile ai fost achizitionate de catre Jean Valvis care a inteles adevarata valoare a acestui pamant si dupa o serie de investitii i-a redat gloria.

Grija, pasiunea, profesionalismul si pamanturile care sunt printre cele mai bune pamanturi pentru soiurile rosii, fac ca din aceste domenii sa iasa vinuri unice si de o calitate impecabila care vin in intampinarea celor mai sofisticate gusturi.

Astazi m-am jucat cu acest vin, in sensul in care am creat un sos special pentru ceafa de vitel iar rezultatul este unul pe masura. Cantitatile sunt pentru 2 persoane si vom incepe prin a prepara tocmai sosul in cauza.

Ingrediente sos din Feteasca Neagra cu fructe de padure:
4 linguri zahar
2 lingurite miere de albine
150 gr zmeura
100 gr coacaze rosii de padure
150 ml Feteasca Neagra Domeniile Samburesti
Preparare:
- Topim zaharul si mierea intr-o craticioara antiaderenta si le caramelizam pana timp de 5-6 minute la foc mic. Stingem cu Feteasca Neagra, fierbem circa 2 minute apoi adaugam zmeura si coacazele rosii de padure si le fierbem la foc mediu pana cand sosul se va ingrosa usor. Dupa ce am stins focul, pasam sosul printr-o strecuratoare, zdrobind fructele cu ajutorul unei linguri. In acest fel vom obtine un sos catifelat si dens. Aroma extraordinara a fructelor rosii, combinata cu Feteasca Neagra au dat un rezultat peste asteptarile mele, sosul putand fi folosit si pentru dulciuri si la servirea branzeturilor. Poate fi conservat la frigider, timp de 5-6 zile.
Ingrediente salata de conopida:
300 gr conopida
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
½ catel usturoi
3 linguri ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Preparare:
- Curatam si spalam conopida, apoi o desfacem in buchetele si o fierbem in apa usor sarata, timp de 10-12 minute. Intre timp, preparam condimentul pentru conopida, zdrobind usturoiul si amestecandu-l cu uleiul extravirgin de masline si patrunjelul verde. Rostogolim cu grija in condiment buchetele de conopida si salata noastra este gata.
Ingrediente pastrav de fag:
150 gr pastravi de fag
Ulei extravirgin de masline
30 ml vin alb sec
Sare roz de Himalaya
Preparare:
- Incalzim uleiul extravirgin de masline intr-o tigaie, adaugam pastravii de fag si ii calim la foc mic timp de 4-5 minute. Stingem cu vinul alb, potrivim de sare si ii mao fierbem la capac timp de 5 minute circa, dupa care ii asezam pe hartie absorbanta. Patravii de fag, pe numelelor in latina “Pleurotus ostreatus” mai sunt cunoscuti sub numele de “bureti vineti” sau “urechiuse”.
Avand gata toate aceste ingrediente, putem trece la prepararea cefei de vitel.
Ingrediente:
500 gr ceafa de vitel
Ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Preparare:
- Pentru a obtine un rezultat ideal, eu las bucata de carne intreaga si pentru a nu se deforma de la temperatura mare, o leg cu sfoara alimentara.
- Incingem uleiul intr-o tigaie antiaderenta apoi asezam in ulei ceafa de vitel si o “prajim” pe toate laturile circa 4 minute, eventual 5 minute. O asezam apoi pe un fund si o lasam timp de 1-2 minute pentru a permite sucurilor din carne sa se aseze uniform. Eliminam sfoara alimentara si o feliem.
- Platting-ul il puteti realiza folosindu-va de o buna doza de fantezie sau puteti proceda asa cum vedeti in fotografii, simplu si elegant. Am decorat preparatul de astazi cu muguri de ridiche.
- Si daca am preparat sosul din Feteasca Neagra, obligatoriu vom servi ceafa de vitel tot cu acest vin.
- Asa cum va scriam la inceputul materialului, avem optiunea de a servi sosul, ciupercile si salata de conopida calde sau reci, in functie de gusturile fiecaruia.
Sper sa va fi venit in intampinare cu propunerea mea pentru noaptea dintre ani si profit de ocazie pentru a va ura un An Nou imbelsugat de arome, inchinand bine inteles un pahar de Feteasca Neagra in onoarea voastra!