Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Retete > Supe & Creme > Crema catifelata din andive …

Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie

Sunteti obisnuti sa consumati andivele doar ca salata, nu-i asa? Ei bine datorita gustului intersant pe care il are, poate fi preparata din andive si aceasta supa crema catifelata, tocmai buna de servit pentru o masa eleganta si excelenta pentru zilele reci! Dar haiedti sa vedem cine andivele si care este locul lor de bastina.

Andive, Arta gustului, Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, Gabriella Pascaru Bisi, Supa crema, Supe











Numele sau in limba latina este Cichorium intybus si mai este cunoscuta drept cicoare Witlof, cicoare de Bruxelles sau cicoarea de vara. Este o leguma speciala datorita faptului ca in contrar cu alte legume si salate, apare din toamna si o putem gasi pana in primavara si este cultivata inca din antichitate, fapt atestat si in scrierile lui Plinius cel Batran. De-a lungul vremii andivele s-au pierdut si au fost regasite intamplator in Belgia.

Conform legendei, in 1850 un agricultor belgian a pastrat radacinile de cicoare in pivnita ca sa evite ca acestea sa inghete. La sfarsitul iernii cand s-a intors in pivnita a descoperit ca acele radacini de care intre timp uitase au facut muguri de culoare galbena care erau foarte fragezi. Impins de curiozitate agricultorul a muscat din muguri si si-a dat seama ca erau crocanti, suculenti si usor amari. In Belgia fiind foarte frig pe timp de iarna, la vremea respectiva nu se gasea salata proaspata in perioada invernala si uite asa, agricultorul curios s-a apucat de cultivarea andivelor. Contine vitamina A si B si este bogata in fibre.

Andive, Arta gustului, Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, Gabriella Pascaru Bisi, Supa crema, Supe











Cu toate ca originea andivei nu este romaneasca, trebuie sa stiti ca andivele se cultiva in Romania din 1930, cand un belgian, director al unei fabrici de zahar din Gheraesti, Neamt a adus seminte de andive si le-a insamantat si cu timpul multi localnici au cultivat minunata leguma. Asadar, nu stim exact tara de bastina a andivei dar ceea ce stim cu certitudine este faptul ca este delicioasa si sanatoasa!

Am creat o reteta aparte din andive pentru ca imi plac foarte mult si eram sigura ca se poate prepara si altceva din acestea inafara de salata si aperitive. Iar ca sa ii echilibrez putin gustul amarui, am folosit putin zahar brun.

Andive, Arta gustului, Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, Gabriella Pascaru Bisi, Supa crema, Supe











Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie


Ingrediente pentru 4 persoane:

4 bucati andive

2 cepe galbene

50 gr radacina de telina

1 cartof

50 gr unt de calitate

50 ml smantana de gatit de 32%

100 ml bere blonda

200 ml supa de oase sau supa vegetala

2 lingurite zahar brun

1 litru apa fierbinte

½ lingurita piper negru proaspat macinat

1 lingurita ulei extravirgin de masline

Sare dupa gust


Ingrediente pentru pesto-ul de hribi:

1 hrib proaspat sau 4 bucati de hribi uscati

40 gr ciuperci pleurotus galbene

Ulei extravirgin de masline

Sare


Ingrediente pentru decorare:

50 gr bacon afumat

Ulei extravirgin de masline

Andive, Arta gustului, Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, Gabriella Pascaru Bisi, Supa crema, Supe











Preparare:

Andive, Arta gustului, Crema catifelata din andive cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, Gabriella Pascaru Bisi, Supa crema, Supe











Servim decorand cu pesto din hribi si bacon tras la tigaie, care vor face ca a noastra crema catifelata sa isi gaseasca echilibrul desavarsit al gustului.

Servim fierbinte cu pesmeti sau paine prajita.

#img_25

sus