Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Retete > Supe & Creme > Gulyàs aromat din fasole cu  …

Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute

Si originea acestui preparat unguresc se pierde in negura vremurilor, in acele vremuri cand pastorii aveau trei preparate de baza in alimentatia lor inafara de branzeturi: gulyàs-ul clasic din carne si cartofi, paprikàs-ul din pui si gulyàs-ul din fasole uscata. De la zona la zona, de la familie la familie, acest preparat este diferit in mirodenii si ingrediente, insa cert este ca nu lipseste din meniul nici unei familii pe timp de iarna. Un gulyàs bun de calitate se prepara cu ciolan afumat si se asociaza cu indispensabilele si delicioasele galusti unguresti. Reteta mea este cea pe care o prepara bunica mea, care la randu-i a invatat-o de la mama si in caietul de retete pe care l-am mostenit este notat alaturi de reteta “règi recept szerint” adica “dupa o reteta veche”.Este aromata si cremoasa, un deliciu de zile mari si pentru zilele reci de iarna.

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute











Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute


Ingrediente:

300 gr fasole uscata ( fasole tarcata)

4 felii subtiri de slanina afumata

2 morcovi

1 radacina patrunjel

½ ardei gras verde

½ ardei gras rosu

4 catei de usturoi

2 cepe rosii mari

50 ml vin rosu sec

300 gr ciolan afumat

1 rosie

1 cartof dat pe razatoare

½  lingurita chimion

1 lingurita praf de chimion

1 lingurita paprika afumata dulce Pro Food

½ lingurita paprika afumata iute Pro Food

¼ lingurita piper negru proaspat macinat

¼ lingurita maiorana

1 legatura patrunjel tocat marunt

Sare

Ulei de floarea soarelui


Ingrediente pentru nokedli (galuste):

3 oua

Faina cat cuprinde

Sare


Ingrediente pentru rantas:

1 lingura de untura de casa

2 linguri rase de faina

1 lingurita de paprika dulce afumata Pro Food

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute











Preparare:

Arta gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute











Putem sa o servim cu paine taraneasca alba sau fara paine pentru ca are galuscute, in functie de gusturile fiecaruia si bine inteles inainte de gulyàs, merge de minune un paharut de palinca!

#img_25

sus