Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cozonacul, aceasta minune de desert atat de iubit de cei mari si cei mici deopotriva! In Ardealul copilariei mele, ne intreceam cu prietenii mei si faceam ture de la o casa la alta: romancele faceau cozonacul intr-un fel, iar unguroaicele in alt fel, astfel ca mancam cozonaci de toate felurile si zau ca nu era bucurie mai mare decat asta. Zapada si cozonac, cozonac si zapada ca deh, la Toplita in anumiti ani, aveam zapada pana la genunchi deja in octombrie sau noiembrie.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei











Bunica mea Ilona, o maestra a prajiturilor bune, prepara cozonac dupa mai multe retete si astazi, va aduc una din acestea: pufos din cale afara, cu multa nuca la care i-am dat un plus valoare adaugand coji de citrice confiate. Bunica folosea in acest aluat, lapte batut. Eu nu am reusit sa gasesc si iata-ma-s cu experimentul care spre fericirea mea, a reusit pe deplin, doar ca eu am folosit iaurt gras.

Este foarte adevarat ca acest cozonac se prepara intr-o zi si jumatate, dar va garantez ca merita pe deplin. Si cu toate ca timpii sunt lungi, intre timp, puteti face o mie de alte lucruri pentru ca nu veti lucru incontinuu la aluat.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei











Acelasi cozonac, bunica il prepara si neumplut pentru micul dejun al diminetilor de sarbatoare in care se servea negresit felia de cozonac cu cafea cu lapte. Pentru cozonacul ‘’in alb” cum ii ziceam eu, avea un vas rotund din aluminiu, cu partea inferioara bombata, din cele care se utilizeaza pentru Panettone. Il primise in dar imediat dupa cel de al doilea razboi mondial, de la o italianca si l-a pastrat cu sfintenie. Din pacate nu stiu unde s-a pierdut aceasta forma.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei











Stiti cozonacul acela care se rupe fasii, fasii? Asta este domle’, asta! Primul lucru pe care il facem, sunt cojile confiate de citrice. Pe acestea, le puteti prepara si acum, le puneti intr-un borcan de sticla cu capac la loc racoros si le aveti gata facute. Nu le puneti in frigider! Inainte sa va apucati de cozonaci, cititi va rog toata reteta!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei

 










Ingrediente pentru aluat:

650 gr fina Manitoba sau orice alta faina care are 12-13%  proteine

100  gr lapte caldut

10 gr drojdie uscata activa

60 gr iaurt natural gras

115-120 gr zahar tos

2 plicuri zahar vanilat Bourbon

40 gr miere de albine

150 gr unt Meggle cu 82% grasime

Coaja rasa de la 1 lamaie mare

Coaja rasa de la 1 portocala mare

2 galbenusuri de ou

2 oua intregi

20 ml Rom brun

8 gr sare


Ingrediente pentru maia:

100 gr faina luata din cantitatea de faina a cozonacului

100 gr lapte caldut

Cele 10 gr drojdie uscata activa (din ingredientele de aluat)

1 lingura de zahar din cantitatea totala de zahar


Preparare maia:


Preparare aluat:


Ingrediente umplutura:

450 gr nuca macinata

220 gr zahar tos

240 gr lapte

25 ml Rom negru

2 plicuri de zahar vanilat Bourbon

60-70 gr stafide aurii puse la inmuiat  15 ml de Cointreau, 15 ml de Rom si sucul de la o portocala.

100 g coji confiate de portocala

70-80 gr coji confiate de lamaie

Un praf de sare (un varf de cutit)


Ingrediente coji confiate:

1 portocala cu coaja groasa

1 lamaie mare cu coaja groasa


Preparare coji confiate:


Alte ingrediente:

Putin ulei pentru a unge formele si masa de lucru

1 galbenus de ou frecat cu 20 ml lapte pentru a unge cozonacii

Miez de nuca taiata grosolan pentru a presara cozonacii

Zahar tos pentru a presara cozonacii.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei












Pofta s-avem, caci cozonaci sunt!


Frumoasa mea tava de prezentare din lemn, este de la Leida si il puteti utiliza si pentru servirea micului dejun!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, creator de gusturi, cozonac pufos cu nuca si citrice confiate, cozonac pufos, cozonac, cozonac delicios, cozonacul bunicii, meggle, meggle romania, leida horeca, leida, leida impex, retete bune, retete de odinioara, cozonac cu unt, cozonac bun, reteta incercata, cozonacul copilariei











Cozonac pufos cu nuca si citrice confiate

Retete > Desert > Cozonac pufos cu nuca si citrice confiate

#img_25

sus