Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cu toate ca in Romania este putin cunoscut, cocktailul El Presidente este una dintre bauturile legendare care au facut istoria mixologiei. Este o bautura bogata, intensa, cu o aroma invaluitoare, unde aromele caraibiene se imbina intr-un vartej nesfarsit!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, cocktail, cocktail el presidente, el presidente, bauturi delicioase, bauturi caraibiene, bauturi cu istorie, cocktail cu istorie, cuba, cocktail cubanez, cocktail delicios, mixologie, vermouth, vermouth dolin, dolin, vermouth dolin dry, vermouth de chambery, vermouth sec, parmafood group ditribution, parmashop, bautura cubaneza, istorii gastronomice, istorii mixologie, istorii cocktail, long drink, mario garcia menocal, gerardo machado, eddie woelke











Dar sa vedem ingredientele: in primul rand, distilatul, adica romul, care trebuie sa fie alb, parfumat si nu foarte aspru. Eu am utilizat Havana Club maturat 3 ani. Apoi avem partea aromatica din portocale curacao, adica portocale amare si aici, am folosit Cointreau dar putem utiliza oricare Triple Sec de calitate, apoi avem vermut alb sec Dolin, despre care va voi vorbi putin mai incolo. Si in cazul acestor produse, trebuie sa utilizam produse intense ca gust, usor picante si cu retrogust de ierburi. Nu este un cocktail de “luat cu manusi” dar trebuie sa indrazniti, la fel ca la orice bautura caci oricum vor fi cele cateva picaturi de granadina care vor indulci bautura noastra.

Istoria acestui cocktail ne duce inapoi in timp la inceputul secolului trecut, mai exact intre anii 1920 si 1940, atunci cand bautura a avut perioada sa de glorie. Pentru a scapa de rigoarea puritana a prohibitiei, americanii instariti obisnuiau sa faca croaziere lungi in Cuba pentru a putea sa se bucure de atmosfera, pentru a putea bea linistiti iar cocktailul El Presidente, a fost printre primele bauturi servite la inceputul acestor calatorii. Creatorul acestei bauturi este legendarul barman Eddie Woelke, ma rog, acesta este adevarul partial, intrucat Woelke a facut ca aceasta bautura sa devina celebra.   Cocktailul a fost creat in onoarea Presedintelui Mario Garcia Menocal in 1910 si perfectionat ulterior in 1919 de catre Eddie Woelke cand s-a stabilit in Cuba.

A urmat apoi o alta modificare, in sensul in care urmatorul Presedinte al Cubei, Gerardo Machado si-a dorit propria versiune a bauturii, adaugand o mica doza de lichior de portocale curacao pentru a personaliza cocktailul. Astfel, putem spune ca El Presidente este “fiul” ambilor presedinti, cu binecuvantarea bunului Eddie.

Si pentru a adauga o umbra de mister si de indoiala, va spun ca in cartea Savoy Cocktail Book a lui Harry Craddock, publicata in anul 1930, exista un cocktail numit pur si simplu “President Cocktail”, preparat din suc de portocale, grenadina si rom Bacardi. Cu toate ca Harry Craddock era un barman la fel de celebru, dar in Europa, mai exact in Marea Britanie, vorbim totusi de 1930, an in care exista de mult bautura, cea de sus fiind cel mult copiata/inspirata originalului, ca deh, inca nu existau legile pe drepturi de autor atat de cunoscute, cu atat mai mult, in partea cealalta a lumii!


Ingrediente pentru 1 cocktail:

45 ml rom Havana Club 3 Anejo, adica maturat 3 ani

20 ml Vermouth Dolin Dry -  Vermouth de Chambéry

20 ml Cointreau sau lichior Triple Sec

Cateva picaturi sirop concentrat de granadina

Coji de portocale

Zahar tos pentru bordul paharului


Preparare:


Desde Cuba con amor, un brindis por ustedes amigos!


Despre Dolin si Vermouth de Chambéry:

Si pentru ca anul acesta Dolin implineste 200 de ani de existenta, va voi scrie o scurta sinteza despre istoria celebrului brand si spun sinteza pentru ca istoria Dolin este ca un  roman. Incepand cu Joseph Chavasse, la familia Sevez si celebra Marie Dolin, voi incerca sa va prezint personalitatile care au creat istoria distileriei si drumul parcurs care a dus la celebrele bauturi din Chambery.

1814 – A fost odata ca niciodata in Savoia

Joseph Chavasse avea 24 de ani cand s-a mutat in Les Echelles. Invatase meserie la Grenoble de la Joseph Salviani, a carui fiica a luat-o in casatorie ulterior. Inspirat de lichiorurile produse de catre calugarii de la Manastirea Grande Chartreuse din apropiere, a pus temelia propriei sale distilerii. Muncitor si foarte inventiv, in curand caietul sau era plin cu diverse retete, rod al cercetarilor si experimentelor sale.

1821 – Multe idei

Joseph Chavasse a produs multe bauturi alcoolice facute din extract de plante alpine. Curios din fire, ii placea sa calatoreasca, iar de acum avea un autocar care facea cursa Chambery-Torino, care trecea chiar prin Les Echelles. La Torino, Joseph a vazut ca producatorii de bauturi alcoolice dezvoltau noi bauturi care atrageau populatia locala. Producatorii din Torino, numeau aceste bauturi “Vermut”. Astfel, impresionat de acestea, a hotarat sa isi creeze propria reteta. Inca nu stia ca distileria sa avea sa devina faimoasa pentru asta.

1830 – Chambèry, locul in care sa fii

Datorita Contelui Benoit de Boigne, Chambéry redevenise un important centru comercial. Burgheziei din Chambéry ii placea sa iasa, sa se uite la vitrine, sa viziteze cafenele si evident sa consume bauturi alcoolice. Asadar, Joseph Chavasse a decis sa se mute in Chambéry, mai exact in Faubourg Recluse. Imediat dupa relocare, a inceput sa creeze noi lichioruri ce avea sa devina celebre in timp, precum: Génépi des Alpes, Bon Savoyard, Marasquin, samd. Dar in curand, avea sa isi concentreze atentia asupra produsului cu cel mai mare potential, si-anume: Vermouth.

1880 – Nebuni dupa Vermouth

In zorii epocii “Belle Epoque”, vermutul Dolin facea furori pe terasele cafenelelor, care apareau precum ciupercile dupa ploaie, mai ales in orasul Aix-les-Bains, aflat la vremea respectiva, in perioasa sa de aur. Nebunia pentru vermut era atat de mare, inca tau aparut foarte multe produse contrafacute. Cu toate acestea, Vermouth Dolin a devenit sinonimul calitatii, intrucat clientii cereau acest produs.

1970 – Siropurile, noile stele Dolin

Pierre Sevez era ajutat de cei doi fii ai sai, Bernard si Jean-Louis. Acesta din urma, dintr-o “lovitura de geniu”, a decis sa reinnoiasca gama de siropuri, ca drept omagiu adus Mariei Dolin, iar succesul oferea putin timp de respiro companiei pentru a reveni in top. Tot in acest an, distileria s-a mutat in actualul sediu, unul mult mai generos din zona industriala a orasului Chambéry.

1990 – Lichiorurile sub reflector

Dolin, era tot o companie familiala. Accentul sau a ramas mai mult ca niciodata, pe fabricarea propriilor lichioruri si siropuri, la standardele sale inalte dar si in respectul traditiei. Génépi, era foarte popular in randul schiorilor si se bucura pe deplin de lumina reflectoarelor. In iarna anului 1992, cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarna de la Albertville vizitatorii au descoperit, consumat si evident, luat acasa, produsele tipice din Regiunea Savoia. Ca urmare, cererea pentru bauturile considerate de munte, a explodat.

2019 – Mergand tot timpul inainte

La carma Dolin se afla astazi, ginerele lui Bernard Sevez, Pierre-Olivier Rousseaux, alaturi de Ariane Aimard. Dolin este “intr-o forma mai buna ca niciodata”! Siropurile, lichiorurile si pionierul Vermouth de Chambéry sunt din nou in varf, ca jucator important al pietei. Cat despre vermuturi, ingrediente vedeta in numeroase cocktail-uri, sunt exportate in toate continentele.

2021 – Dolin isi sarbatoreste bicentenarul!

La 200 de ani de la crearea Vermouth de Chambéry de catre Joseph Chavasse, echipa Dolin este mandra sa isi sarbatoreasca bicentenarul si aduce un omagiu tuturor celor care au facut ca acest brand sa fie un succes de-a lungul timpului! Datorita lor si muncii lor, distileria creste de 200 de ani si astazi isi exporta vermutul in intreaga lume. Retetele nu s-au schimbat si nici atasamentul Dolin fata de Alpi!

Nota: eticheta frumoasa de pe sticlele Vermouth de Chambéry Dolin, este eticheta creata in 1920!

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, creator de gust, cocktail, cocktail el presidente, el presidente, bauturi delicioase, bauturi caraibiene, bauturi cu istorie, cocktail cu istorie, cuba, cocktail cubanez, cocktail delicios, mixologie, vermouth, vermouth dolin, dolin, vermouth dolin dry, vermouth de chambery, vermouth sec, parmafood group ditribution, parmashop, bautura cubaneza, istorii gastronomice, istorii mixologie, istorii cocktail, long drink, mario garcia menocal, gerardo machado, eddie woelke















In Romania, produsele Dolin sunt importate de catre Parmafood Group Distribution si le puteti achizitiona de aici

Retete > Bauturi > Cocktail El Presidente

Cocktail El Presidente

#img_25

sus