Frumoasa era copilaria mea, petrecuta intr-un orasel mic din Ardeal, in mijlocul unei familii si comunitati multiculturale! Imi aduc aminte cu drag, toate sarbatorile pe care este imposibil sa le uiti, datorita gusturilor fabuloase care le insoteau. Imi aduc aminte matusile si prietenele de familie ale bunicilor mei care preparau cu multa dragoste, painea Challah pe care eu o ador si parca simt si acum, nu doar parfumul imbietor al acesteia, dar si mangaierile oamenilor dragi cu care am crescut. Am invatat sa prepar Challah de la bunica, care la randu-i o invatase de la prietenele sale si de la strabunica mea.

Challah, este un preparat dospit bogat in istorie, cultura si credinta; un simbolism din negura vremilor cu o poveste care este retraita cu fiecare coacere. Initial si cat timp a fost posibil, din fiecare Challah se oferea o zecime Rabinului. Astazi, acest obicei se pastreaza doar in micile comunitati, dar cu toate acestea, din fiecare paine se rupe o bucatica care este arsa in cuptor si care nu se consuma.
Este un aluat asemanator cu cel al painii brioche, alb, moale, impletit si cu un gust usor dulceag, Challah fiind una dintre componentele esentiale ale mesei de Shabat si a tuturor sarbatorilor evreiesti.
Potrivita pentru a insoti atat mancarurile dulci cat si cele sarate in timpul meselor principale sau pentru a le incheia, painea tipica evreiasca este excelenta chiar daca este savurata singura la micul dejun sau gustare si isi pastreaza aroma si moliciunea pentru o perioada indelungata.
Fara lapte si unt, in conformitate cu regulile alimentare evreiesti care nu permit consumul in comun de carne si produse lactate, gasim referiri la challah si in Tora.
„ Vorbeste fiilor lui Israel si le spune: cand veti intra in pamantul in care va duc si veti manca painea tarii aceleia, sa inaltati prinos Domnului!” Tora, num 15, 18-19.
Painea Challah este adusa la fiecare masa in ziua de Sabat si intotdeauna in pereche pentru a simboliza portia dubla de roua pe care Dumnezeu a daruit-o evreilor in desert, in ajunul Sabatului si a sarbatorilor. Caracteristica acestei paini, consta nu atat in tipul de aluat, cat in valoarea sa simbolica ridicata. Se spune ca, din moment ce poporul evreu, in timpul calatoriei sale de patruzeci de ani in desert, nu putea strange roua sambata, zi destinata in mod traditional odihnei, Dumnezeu a prevazut sa o dea in portie dubla in fiecare vineri seara.
Astfel, puteau sa aiba painea disponibila si sambata. In amintirea acestui eveniment, si astazi, credinciosii pregatesc mesele de sambata cu cel putin doua paini, pastrate in panze albe, una peste alta, pentru a aminti stratul de roua care acoperea deasupra si dedesubt, aceasta hrana cereasca pretioasa.( In limbaj evlavios, hrana spirituala, adevar sublim revelat.)
Sabatul, adica vineri seara, este un moment important si special al saptamanii pentru evrei. Imediat dupa apusul soarelui, ei recita kidusul, ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca a creat lumea si s-a odihnit in ziua a saptea; in timpul kidusului, vinul si challah-ul sunt binecuvantate.
Challah: forma si semnificatii
Forma impletita a challah-ului poate avea pana la 12 „fire” de aluat. Prin urmare, marimea si impletitura variaza, dar niciodata intamplator, deoarece, pentru fiecare tip de impletitura, exista o semnificatie precisa:
3 impletituri simbolizeaza pacea, adevarul si dreptatea;
4 impletituri simbolizeaza dragostea si reprezinta bratele incrucisate ale indragostitilor;
1 impletitura cu 12 sau 2 impletituri cu 6, servite impreuna, reprezinta cele 12 triburi ale Israelului, una dintre variantele mai putin frecvente de impletitura in randul evreilor europeni.
Prepararea acestei paini, a fost intotdeauna considerate ca fiind o sarcina exclusiv feminina.
Challah-ul se prepara diferit, de la tara la tara si se poate alege daca se prepara challah-ul cu trei, patru sau sase impletituri. Asta inseamna ca aluatul se imparte in bucati, in functie de impletitura pe care dorim sa o facem.
Intrucat este un preparat legat de cultura evreiasca, exista o adevarata tehnica de a „tese” challah-ul si de a obtine astfel aceasta paine excelenta, care poate avea forma unei impletituri alungite sau rotunde. Din cantitatea de mai jos, rezulta un Challah mare, dar putem imparti aluatul in doua, astfel putem prepara doua bucati.
Ingredienti per 6 persone:
1 kg faina de calitate
400 ml apa
14 gr drojdie uscata activa Pakmaya
40 gr zahar tos
50 ml ulei floarea soarelui
1 ou
1 lingurita sare
Pentru ungere si decor:
1 galbenus ou
Seminte de mac sau susan
Preparare:
- Incalzim 50 ml de apa din cantitatea totala si dizolvam in aceasta, drojdia. Amestecam cu ajutorul unei furculite pentru a se dizolva.
- Asezam in planetara zaharul si drojdia umflata si pornim la treapta 2, apoi adaugam uleiul, oul usor batut si sarea.Adaugam putin cate putin faina, apoi potrivim planetara la treapta a 4-a si o lasam circa 10 minute, astfel drojdia se va active si vom obtine un aluat omogen.
- Asezam aluatul intr-un bol presarat cu putina faina, acoperim cu un stergar curat si lasam la loc cald, timp de 1 ora.
- Dupa ce a trecut timpul de dospire, asezam aluatul pe masa de lucru, presarata cu putina faina si il impartim in atatea bucati in cate dorim sa impletim painea. Eu am ales sa fac o impletitura din 6 bucati. Din fiecare bucata vom forma o forma cilindrica de lungimea pe care o dorim. Unim cu grija cele 6 bucati, le asezam la distanta una de alta si incepem usor sa impletim. La final, unim din nou bucatile, astfel painea noastra va avea si un aspect foarte frumos.
- Asezam painea pe o tava pe care am pus in prealabil o coala de hartie de copt si o lasam pana cand isi va dubla volumul.
- Preincalzim cuptorul la 180 de grade static si coacem Challah, timp de circa 30 de minute.
- Batem galbenusul de ou cu 2 linguri de apa si imediat ce am scos painea din cuptor, o ungem cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Daca dorim sa folosim seminte de mac sau susan, acum este momentul sa le presaram. Mie imi place fara!
