Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Am petrecut ceva timp in Sicilia, pe vremea cand am urmat masteratul si am avut timp in dupa amiezele de dupa cursuri sa vizitez insula. Am batut-o in lung si in lat, atat pentru frumusetea sa naturala, istoria extraordinara a locului, cat si pentru renumita sa gastronomie. Am cules retete de la bunicute si de la bunicile cunoscutilor de acolo, retete pe care usor, usor le voi impartasi si cu voi.

Gabriella pascaru bisi, arta gustului, Paine siciliana din gris de grau dur, paine siciliana, paine, la molisana, traditii, panificatie, paine cu autoliza, parmafood, traditii siciliene, faina la molisana, paine delicioasa, traditii italiene, paine de sarbatoare, paine din grau durAstazi va aduc painea clasica care se prepara in toate colturile Siciliei, cu ingrediente simple. Este o paine cu dopsire lenta si careia putem decide fara probleme ce forma ii dam la final.

Pentru  un rezultat final de exceptie, cu o crusta usor crocanta si un miez moale plin de gaurele, trebuie sa respectam absolut toti pasii. Dospirea lenta, in cazul nostru intre 7 si 8 ore, ne va permite sa obtinem o paine gustoasa, fara retrogust de drojdie. Acu nu va speriati! In tot acest timp, putem sa ne ocupam de alte lucruri, nu vom sta tintite langa aluat, acesta isi va face singur treaba daca noi ii dam ce trebuie.

Pana la reteta, vreau sa va spun cateva cuvinte despre graul dur. Pe numele sau latin “Triticum durum” a fost adus pentru prima oara in Italia de catre arabi in timpul dominatiei arabe, incepand cu prima lor debarcare pe insula in jurul anului 827, mai exact in Mazara del Vallo. Odata cu cucerirea insulei, Sicilia a inflorit economic si cultural, avand o lunga perioada de prosperitate. Au fost introduse tehnici innovatoare in agricultura, inlocuind monocultura graului cu o mare varietate de culturi importate de catre ei, si-anume: orez, bumbac, citrice, grau dur, trestie de zahar, roscove, curmale, dud, fistic, pepeni, vinete, spanac, samd. Erau maestri in exploatarea resurselor de apa, inlocuind culturile cu sisteme de irigare extrem de eficiente. Dominatia araba a durat circa doua secole si jumatate in Sicilia, perioada in care insula devenise celebra in toata lumea pe mai multe segmente.

Astazi, in insula inca ne mai putem bucura de vestigii istorice, de foarte multe cladiri si palate construite in stil arabesc dar si de o gastronomie fantastica, in care si astazi se reflecta urmele acelei dinastii arabesti, dar despre asta va voi vorbi cu alta ocazie. In timp, culturile de grau dur s-au extins in toata peninsula italica si-apoi in anumite tari europene.

Pentru aceasta paine, am folosit faina remacinata de grau dur (gris remacinat) La Molisana. Este o faina de exceptie, pe care o putem utiliza la prepararea painii, a pizzei, a pastelor fainoase si a anumitor dulciuri. LA Molisana utilizeaza numai grau dur italian, cultivat in centrul si susdul Italiei si macinat in propria moara.


Ingrediente pentru maia:

150 gr faina de grau dur La Molisana (ambalaj rosu)

8 gr drojdie uscata activa Pakmaya

50 gr apa calduta


Preparare maia:


Ingrediente pentru paine:

350 gr faina grau dur La Molisana

300 gr apa calduta

15 gr sare

1 lingurita miere de albine


Ingredient final:

Seminte de floarea soarelui. Circa un pumn de seminte.


Preparare paine:


De obicei fac doua paini, adica doza dubla pentru ca fiind amanti ai painii si trebuind sa o si fotografiem, nu rezistam sa nu rupem bucatele din prima paine, nu faceti ca noi! )))))

Si-acum, dupa ce ati gustat aceasta minunatie, veti intelege de ce este atat de speciala aceasta faina si cu siguranta, va veti indragosti si voi de painea aceasta!


Faina o puteti achizitiona aici

S-aveti pofta! Incercati sa preparati si voi aceasta reteta, va astept cu fotografii pe pagina oficiala Arta Gustului, aici

Retete > Paine si Aluaturi> Paine siciliana din gris de gra …

Paine siciliana din gris de grau dur

#img_25

sus