Cine osare nu are macar o amintire din copilarie, legata de sarbatori, de bunici si de gusturi?! Recunosc, eu am nu una, am nenumarate si de fiecare data in ajun de sarbatori, vin siroaie peste mine aceste minunate amintiri din copilaria mea de acasa din Toplita. Amintiri din oraselul cu miros de brazi, cu rasete, cu minunate momente alaturi de verii si prietenii mei cu care desigur, ne mai si cotogeneam ca deh: eu aveam gura mare si nu intotdeauna cei mai mari, ma tolerau…. Odata cu amintirile, vin si lacrimi pentru ca dorul de cei dragi care s-au dus de mult, parca creste in ajun de sarbatoare si cu toate ca la mine acasa se radea mult si la randu-mi sunt o fire vesela, e mai puternic sentimentul de dor in aceste momente si da, imi mai scapa lacrimile. Cea mai draga fiinta sufletului meu, a fost bunica mea materna Ilona, o femeie puternica, vesela, eleganta, frumoasa, fina si foarte gospodina. Imi aduc aminte ca inainte de sarbatori, robotea nu stiu cate zile, mai ales la facut dulciuri, niste dulciuri fabuloase care aveau iz de “nagymama”, pentru ca indiferent cat as respecta retetele ei, niciodata nu voi mai avea bucuria sa le mananc pe cele preparate de ea, care erau aparte, speciale. Tortul pe care vi-l daruiesc astazi, pentru noi era un tort de sarbatoare, preparat in ocaziile cele mai speciale. Eu si bunicul meu Ferenc, eram adeptii la spart nuci….ssst: eu mai mult mancam dar nah, faceam echipa buna cu bunicul.

Daca as putea da timpul inapoi si as avea puterea magiei in a va duce cu mine in casa copilariei mele, va asigur ca v-ati distra copios alaturi de mine: glume ironice intre bunicii mei, bunica mea care canta ca o ciocarlie cand prepara dulciuri, eu care mai faceam cate o traznaie, rasete, multe rasete si iata cum se desfasurau pregatirile pentru sarbatori. Eh, mai erau si incidente ca de pilda atunci cand materiile prime, nu erau de cea mai buna calitate si le vedeai la un momentdat ca isi iau zborul…..Intr-un an de Paste, a zburat in curte aluatul ce trebuia sa fie pentru cozonacul de frustuck, era atat de proasta faina, incat sub nici o forma nu vroia sa devina cozonac. Si Ilona cea vesela si optimista, nu a mai putut si-a zis “il arunc”. Desigur nici eu, nici bunicul nu am crezut-o pana cand nu am vazut “vailing-ul” cu aluatul in mijlocul curtii si atunci cand m-a bufnit pe mine rasul, a inceput si bunicul si pana la urma si bunica mea a inceput sa rada. Asta a fost, nu am avut anul acela cozonac alb pentru micul dejun.

Dar haideti sa preparam tortul caci altfel, ramanem aici sa povestim pana de Craciun
Tortul acesta, il puteti prepara cu nuca prajita asa cum am facut eu sau puteti sa il preparati cu alune de padure sau migdale. Respectati toti pasii si va asigur ca veti reusi si voi. Fata de reteta bunicii mele, am schimbat cuvertura tortului, in sensul ca bunica il acoperea tot cu crema iar eu am acoperit tortul cu glazura de ciocolata.

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten sau alergie, pot prepara blatul tortului inlocuind faina cu faina de naut si amidonul de porumb, cu amidon de cartofi.
Ingrediente pentru blat:
7 albusuri de ou
200 gr zahar tos
150 gr nuca prajita si macinata
2 linguri faina alla
2 linguri amidon de porumb
40 ml rom
1 praf de copt
1 praf de sare
3 cm baton vanilie
Preparare:
- In primul rand, prajim nuca in cuptor preincalzit timp de 10 minute sau in tigaie la foc mic. Curatam pielitele de pe nuca, acestea se vor inlatura foarte usor si prin simpla frecare a nucilor.
- Cu ajutorul unui mixer, batem albusurile tari cu praful de sare. Este ideal ca albusurile sa fie reci. Adaugam putin cate putin, zaharul si batem o spuma foarte tare. Taiem pe mijloc batonul de vanilie, extragem cu ajutorul unui cutit semintele si le adaugam la spuma. Amestecam ingredientele uscate si le adaugam, amestecand de data aceasta manual, de jos in sus, in asa fel incat compozitia sa prinda aer si sa nu se lase.
- Vom utiliza o forma rotunda cu diametrul de 26 cm, pe care o captusim cu hartie de copt uda si stoarsa. Daca va veti intreba de ce udam hartia de copt, este simplu: in felul acesta o vom putea inlatura foarte usor de pe tort, fara a crea daune. Nu mai este nevoie sa va spun cred, ca eu folosesc numai hartia de copt de la Fino de cand am descoperit-o pentru ca este de o calitate impecabila!
- Adaugam compozitia in forma si o nivelam usor, cu ajutorul unei spatule. Coacem la 180 de grade static, in cuptor preincalzit timp de circa 25-28 de minute.
- Lasam blatul de tort sa se raceasca in forma, apoi cand se va fi racit o rasturnam pe platoul pe care dorim sa il servim.
Ingrediente crema din nuca prajita cu rom:
200 gr zahar pudra
150 gr nuca prajita si macinata
3-4 cm baton vanilie
4 linguri rom
2 galbenusuri ou
250 gr unt de cea mai buna calitate
Preparare:
- Scoatem untul din frigider si il lasam la temperatura ambientala, pana cand devine moale. Amestecam cu zaharul pudra si vanilia pana cand obtinem o crema pufoasa, omogena. Adaugam galbenusurile de ou si romul si continuam sa amestecam. La final adaugam nuca macinata si amestecam pana cand crema va fi omogena.
- Daca doriti ca textura cremei sa fie mai usoara, puteti prepara o baza din 3 linguri rase cu faina si cca 300-350 ml lapte. Lasati baza sa se raceasca, apoi o adaugati la crema din nuca. Sau puteti prepara o budinca din vanilie, o raciti si o adaugati cremei.
Ingrediente glazura ciocolata:
200 gr ciocolata fondanta
40 gr unt
5 linguri zahar
3 linguri cacao amar
100 ml apa
Preparare:
- Astazi am dorit sa folosesc un alt fel de glazura. O glazura care mie personal imi place la nebunie si este usor de preparat. Eu am utilizat ciocolata Nestle Noir pentru ca este foarte buna si are un procent mare de cacao, ceea ce va conferi glazurei un gust desavarsit.
- Taiem in bucati mici ciocolata si o punem deoparte. Adaugam intr-o cratita mica apa, zaharul si untul si le lasam la foc mic pana cand untul si zaharul se vor fi topit. Adaugam pulberea de cacao, amestecam bine si fierbem pana cand incepe sa fiarba. Toata operatiunea eu personal, o fac cu ajutorul unui tel mic care ma ajuta ca glazura mea sa fie fina si sa nu aiba niciun fel de cocoloase. Adaugam ciocolata taiata in bucati si amestecam continuu pana cand vom obtine o glazura care trebuie sa aiba densitatea mierii de albine. O dam la o parte si o lasam sa se raceasca. Racindu-se, va deveni mai solida dar in acelasi timp, usor de utilizat pentru a acoperi tortul cand acesta va fi montat.
- Taiem blatul de nuca in 3 discuri, iar blatul care va fi cel mai nereusit, il vom aseza la mijloc. Umplem blaturile cu crema, apoi acoperim cu multa glazura din ciocolata. Acest blat nu are nevoie sa fie insiropat intrucat continutul mare de ulei al nucilor, va face ca acesta sa fie umed. Decorati tortul dupa gustul vostru. Eu am ales sa il decorez cu menta proaspata si cu trandafiri primiti in dar de la Chef Mehrzad Mogzahehi care i-a adus din pamantul sau natal, din Iran.
Va doresc ca acest tort sa va faca si pe voi sa visati si sa creati o amintire memorabila a familie voastre, la fel cum in familia mea de generatii este un tort iubit care a creat multe, multe amintiri ce ne-au ramas in suflete!

