Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Cine osare nu are macar o amintire din copilarie, legata de sarbatori, de bunici si de gusturi?! Recunosc, eu am nu una, am nenumarate si de fiecare data in ajun de sarbatori, vin siroaie peste mine aceste minunate amintiri din copilaria mea de  acasa din  Toplita. Amintiri din oraselul cu miros de brazi, cu rasete, cu minunate momente alaturi de verii si prietenii mei cu care desigur, ne mai si cotogeneam ca deh: eu aveam gura mare si nu intotdeauna cei mai mari, ma tolerau…. Odata cu amintirile, vin si lacrimi pentru ca dorul de cei dragi care s-au dus de mult, parca creste in ajun de sarbatoare si cu toate ca la mine acasa se radea mult si la randu-mi sunt o fire vesela,  e mai puternic sentimentul de dor in aceste momente si da, imi mai scapa lacrimile. Cea mai draga fiinta sufletului meu, a fost bunica mea materna Ilona, o femeie puternica, vesela, eleganta, frumoasa, fina si foarte gospodina. Imi aduc aminte ca inainte de sarbatori, robotea nu stiu cate zile, mai ales la facut dulciuri, niste dulciuri fabuloase care aveau iz de “nagymama”, pentru ca indiferent cat as respecta retetele ei, niciodata nu voi mai avea bucuria sa le mananc pe cele preparate de ea, care erau aparte, speciale. Tortul pe care vi-l daruiesc astazi, pentru noi era un tort de sarbatoare, preparat in ocaziile cele mai speciale. Eu si bunicul meu Ferenc, eram adeptii la spart nuci….ssst: eu mai mult mancam dar nah, faceam echipa buna cu bunicul.

Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata, Gabriella Pascaru Bisi











Daca as putea da timpul inapoi si as avea puterea magiei in a va duce cu mine in casa copilariei mele, va asigur ca v-ati distra copios alaturi de mine: glume ironice intre bunicii mei, bunica mea care canta ca o ciocarlie cand prepara dulciuri, eu care mai faceam cate o traznaie, rasete, multe rasete si iata cum se desfasurau pregatirile pentru sarbatori. Eh, mai erau si incidente ca de pilda atunci cand materiile prime, nu erau de cea mai buna calitate si le vedeai la un momentdat ca isi iau zborul…..Intr-un an de Paste, a zburat in curte aluatul ce trebuia sa fie pentru cozonacul de frustuck, era atat de proasta faina, incat sub nici o forma nu vroia sa devina cozonac. Si Ilona cea vesela si optimista, nu a mai putut si-a zis “il arunc”. Desigur nici eu, nici bunicul nu am crezut-o pana cand nu am vazut “vailing-ul” cu aluatul in mijlocul curtii si atunci cand m-a bufnit pe mine rasul, a inceput si bunicul si pana la urma si bunica mea a inceput sa rada. Asta a fost, nu am avut anul acela cozonac alb pentru micul dejun.

Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata, Gabriella Pascaru Bisi











Dar haideti sa preparam tortul caci altfel, ramanem aici sa povestim pana de Craciun

Tortul acesta, il puteti prepara cu nuca prajita asa cum am facut eu sau puteti sa il preparati cu alune de padure sau migdale. Respectati toti pasii si va asigur ca veti reusi si voi. Fata de reteta bunicii mele, am schimbat cuvertura tortului, in sensul ca bunica il acoperea tot cu crema iar eu am acoperit tortul cu glazura de ciocolata.

Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata, Gabriella Pascaru Bisi











Persoanele care sufera de intoleranta la gluten sau alergie, pot prepara blatul tortului inlocuind faina cu faina de naut si amidonul de porumb, cu amidon de cartofi.



Ingrediente pentru blat:

7 albusuri de ou

200 gr zahar tos

150 gr nuca prajita si macinata

2 linguri faina alla

2 linguri amidon de porumb

40 ml rom

1 praf de copt

1 praf de sare

3 cm baton vanilie


Preparare:


Ingrediente crema din nuca prajita cu rom:

200 gr zahar pudra

150 gr nuca prajita si macinata

3-4 cm baton vanilie

4 linguri rom

2 galbenusuri ou

250 gr unt de cea mai buna calitate


Preparare:


Ingrediente glazura ciocolata:

200 gr ciocolata fondanta

40 gr unt

5 linguri zahar

3 linguri cacao amar

100 ml apa


Preparare:


Va doresc ca acest tort sa va faca si pe voi sa visati si sa creati o amintire memorabila a familie voastre, la fel cum in familia mea de generatii este un tort iubit care a creat multe, multe amintiri ce ne-au ramas in suflete!


Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata, Gabriella Pascaru Bisi











Arta gustului, Desert, Deserturi delicioase, Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata, Gabriella Pascaru Bisi

Tort cu nuca prajita, rom si glazura de ciocolata

Retete > Desert > Tort cu nuca prajita, rom si glazura de…

#img_25

sus