Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Terra Madre 2016 – La Torino revine salonul cel mai gustos!

#img_25

Evenimente > Terra Madre 2016 – La Torino revine sal ….

Organizat de catre Slow Food Italia, Regiunea Piedmont si Primaria Orasului Torino, intre 22 si 26 septembrie revine la Torino, salonul cel mai gustos din Europa.

Foarte multe noutati in aceasta editie in care se sarbatoresc 20 de ani de la nasterea Salonului International al Gustului, a 11-a editie a acestuia si 30 de ani de activitate slow Food in Italia.


Arta Gustului, Gabriella Pascaru Bisi, Food Revolution Ambassador, Terra Madre 2016, Salone del gusto, Torino, BucurestiTerra Madre este cel mai important eveniment international din Europa, dedicat culturii, istoriei si produselor gastronomice.


Anul acesta evenimentul se muta in inima orasului, iesind astfel din tiparele centrului expozitional pentru a veni in intampinarea publicului si pentru a implica tot orasul.


Terra Madre 2016 are ca tema iubirea pentru pamant, pamant ce are in sine inima activitatilor Slow Food in lume. Se intorc si Laboratoarele Gustului ce vor  ajuta in descoperirea secretelor, curiozitatilor si caracteristicilor tezaurului enogastronomic al lumii, intr-o confruntare directa cu chefi si specialisti din industrie.


De o atentie speciala vor beneficia bine inteles si in aceasta editie vinurile si berea naturala.


Totodata, pe scena salonului unul dintre actorii principali ai acestei editii va fi bogatia biodiversitatii din Balcani.


La aceasta editie vor participa peste 5000 de delegati din 160 de tari, peste 800 de expozanti, 300 de Prezidii Slow Food si 500 de comunitati alimentare Terra Madre.


Piata Internationala va gazdui nenumarate standuri dedicate prezentarii produselor comunitatilor de produse alimentare Terra Madre si a Prezidiilor din Balcani si Turcia.


Mentionez ca organizarea unei mari parti a acestui eveniment a fost posibila datorita proiectului Essedra, proiect co-finantat de catre Uniunea Europeana, cu scopul de a sprijini procesul de integrare a tarilor din Europa si din Balcani printr-o consolidare a societatii civile si a capacitatii acesteia de a influenta politicile si promovarea modelelor durabile de dezvoltare rurala de care avem atat de multa nevoie in actual context european. Proiectul Essedra a contribuit totodata la desemnarea a cinci noi Prezidii Slow Food ce vor fi prezentate anul acesta in cadrul salonului:In urma succesului obtinut de cea de a 4-a editie a evenimentului Terra Madre Balkans ce a avut loc la Tirana in luna iunie a anului trecut, Albania va expune o larga gama de produse, va fi prezent inclusiv Prezidiul Permet Gliko cu uleiul extravirgin de masline Elbasan si produse gastronomice din regiunea Kelmend. Totodata la eveniment vor fi prezenti nenumarati bucatari albanezi, printre care Sokol Prenga si Altin Prenga ce vor reprezenta Slow Food Chef’s Alliance lansata de curand in tara lor de origine si pentru a participa la Chef’s Alliance Kitchen.


Reteaua Slow Food Bulgaria va pune la dispozitia publicului cea mai mare suprafata expozitiva, cu trei standuri unde vizitatorii vor avea posibilitatea sa descopere bogatia productiei alimentare bulgare, printre care voi enumera: oaia de Karkachan, Prezidiul Meurche, celebra sare sin Lacul Atanasovsko, branza verde Tcherni Vit, porcul din estul Balcanilor si multe alte produse din carne din Muntii Strandja.


Zona expozitionala a Turciei va fi concentrata pe produsele Slow Food Earth Markets, precum si pe o selectie a celor sapte ‘’Tarhanas’’ listate pe Ark of Taste, un antic aliment bazat pe un amestec fermentat si gatit de obicei sub forma unei supe, pe timp de iarna. Tarhana este o traditie de prelucrare a alimentelor pe care o gasim in Turcia, Iran si Bosnia, un produs unic, preparat in casa, produs pe care il regasim in zeci sau chiar sute de variante numai in frumoasa Anatolia, unde fiecare gospodarie isi are propria reteta.


In cadrul salonului Terra Madre, va avea loc si o conferinta dedicata Salvarii Biodiversitatii in Balcani, conferinta ce va evalua cei patru ani de activitate a proiectului Essedra, proiect ce a dus la identificarea a peste 300 de produse Ark of Taste din intreaga Regiune, precum si la crearea unui program de consultanta temeinica in scopul asigurarii accesului la piete a micilor agricultori.


Tara noastra mai participa cu branza de burduf din Bucegi, din America Latina participa cei mai importanti producatori de cacao si ciocolata pura, din Statele Unite participa Asociatia Nationala a Producatorilor de Fistic, din Italia celebri producatori precum Consorzio del Parmiggiano Reggiano, Consortiul celebrului jambon San Daniele iar din extremul sud italic vor enumera doar cativa producatori precum Consortiul sofranului din Insulele Sardiniei, a doua mea casa. Tot din insula va fi prezenta Francesca Pau, producatoarea unor produse foarte speciale, preparate dintr-un citric hibrib natural unic in lume ‘’Sa Pompia’’, produs pe care vi-l voi prezenta la intoarcerea mea de la salon. Dar sa nu uitam de producatorii de ulei, trufe albe, capere si  bine inteles celebrele branzeturi elvetiene.


Vor fi patru zile superbe, patru zile de foc in care voi intalni companii si personaje celebre din aceasta minunata lume a gastronomiei dar si ocazia perfecta de a ma intalni cu colegii mei Ambasadori Food Revolution din intreaga lume.


Doresc sa multumesc si pe aceasta cale sponsorilor calatoriilor mele gastronomice prin lume: Paralela45 www.paralela45.ro si Blue Air www.blueairweb.com, sponsori ce au facut posibil ca acest eveniment sa devina pentru mine ‘’experienta’’ si nu doar un simplu eveniment.


Asadar sa dam drumul ‘’dansului’’ cu Terra Madre 2016 www.salonedelgusto.com si voi dragilor, ramaneti aproape si urmariti noutatile alaturi de mine aici pe site si pe retelele sociale cu numele Arta Gustului!

sus