Ce ati spune daca am schimba putin obiceiurile supelor noastre, macar din cand in cand?! Putem crea atat de multe gusturi diferite din legume si zarzavaturi, nici nu va inchipuiti. Tocmai in acest sens, am creat o reteta de supa cu totul inedita, inspirandu-ma si aducand impreuna cate putin din trei gastronomii, si-anume cea sud-americana, italiana si cea secuiasca. Rezultatul din punctul meu de vedere este unul excelent, dar astept cu nerabdare impresiile voastre, dupa preparare. Pana la reteta de astazi, doresc sa va scriu cateva cuvinte din nou despre apa, caci este centrul universului nostru in toate sensurile.

In evolutia sa, apa inafara de a genera viata, a devenit parte din orice fiinta ce are viata. Molecula sa este una foarte speciala, fiind constituita dintr-un dipol, adica dintr-o incarcatura negativa, asociata cu doua incarcaturi pozitive si ma refer la oxigen si hidrogen. Datorita acestei conformatii, apa poate forma grupuri sau mai bine zis structuri mobile si variabile care au o forta mare de coeziune capabila sa tina unite multe picaturi, care genereaza lacuri si oceane. Una alt motiv pentru care apa este atat de speciala este faptul ca este singura substanta de pe terra care poate exista in acelasi timp, sub diferite forme: stare lichida, stare solida si stare gazoasa. Are o forta incredibila, mai mare decat a unei explozii, fiind in masura sa distruga piatra, fiind de asemenea un foarte bun solvent, cu o functie de reglementare la nivel climatic.

Si pentru ca apa este indispensabila in toate procesele vitale, imi permit sa va dau cateva sfaturi pentru o viata mai sanatoasa:
- Consumati in fiecare dimineata un pahar de apa la temperatura camerei, pe stomacul gol; va va ajuta la activarea diurezei
- Distribuiti-va o cantitate apropriata de apa pentru toata durata zilei, folosind-o si la infuzii, ceaiuri sau smoothie-uri
- Consumati cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi; in felul acesta veti asimila apa si sub alta forma
- Incercati sa achizitionati apa in sticla de sticla
- Alegeti-va apa in functie de necesitatile voastre si in functie de calitatea apei

Iata ca am ajuns la calitatea apei si asa cum stiti deja, eu sunt consumatoare de Aqua Carpatica, indiferent ca este plata sau carbogazoasa, alternandu-le in functie de mese si de poftele mele bine inteles, dar daca ar trebui sa va sfatuiesc pe care sa o alegeti si in ce momente, v-as spune clar ca apa plata este excelenta pe toata durata zilei, ajutandu-ne sa ne hidratam organismul iar apa carbogazoasa este excelenta pentru digestie, dupa fiecare masa.

Sursa apei plate Aqua Carpatica se afla la 1 km sud de zona forajelor de la Paltinis. Acviferul este format din intrepatrunderea rocilor poroase cu rocile impermeabile. La Paltinis, captarea apei se bazeaza pe scurgerea naturala a apei din acvifer. Provenind din zacamantul Bajenaru, vorbim despre o apa subterana care nu a fost impregnata cu dioxid de carbon. Are un continut mineral redus, cu o mineralizare de 278,8 mg/l, incadrandu-se in categoria apelor oligominerale. Izvoarele de unde vine imbuteliata apa Aqua Carpatica se afla in Bucovina, fiind ingrijite si ocrotite pentru ca toate proprietatile apelor sa ramana intacte in limitele ideale si pentru ca apele sa ramana pure si echilibrate. Si am sa inchei prin a spune celor care inca nu stiti, apa plata de la Aqua Carpatica este ideala pentru bebelusi, sportivi si toti cei ce isi doresc o viata sanatoasa!

Astazi am creat o supa sanatoasa, bogata in vitamine si foarte delicioasa. Unde mai pun ca pe frigul acesta, ne-a incalzit sufletele. Am reusit sa va “starnesc”? Atunci haideti sa preparam impreuna supa de astazi.
Cantitatile sunt pentru 4 persoane.
Ingrediente:
1 ceapa galbena
1 catel de usturoi
1 cutie porumb
3 felii de telina taiata in cubulete foarte mici
½ morcov taiat in cubulete foarte mici
1 cutie rosii decojite
1 lingurita mica praf de chimen
1 lingurita mica Paprika afumata iute
1 lingurita mica Paprika afumata dulce
½ lingurita coriandru
4 lingurite ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Preparare:
- Incalzim uleiul extravirgin de masline intr-o oala antiaderenta si calim ceapa la foc mediu, pana cand devine usor aurie, apoi adaugam usturoiul si ma fierbem circa 2-3 minute. Adaugam rosiile si lasam sa fiarba la foc mic. Incalzim putin ulei extravirgin de masline intr-o tigaie si calim morcovii si telina timp de 5-6 minute, adaugam porumbul si fierbem cateva minute. Adaugam amestecul tras la tigaie la supa care fierbe, adaugam mirodeniile, potrivim de sare si lasam sa fiarba circa 20 de minute, la foc mediu. Intre timp, vom prepara crema picanta.

Ingrediente crema picanta din telina si avocado:
6 tije de telina verde romaneasca
½ avocado
1 ardei iute foarte mic
2 catei usturoi
1 fir de ceapa verde
Zeama de la ½ lime
3-4 linguri ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
Preparare:
- Spalam si curatam ingredientele, le asezam intr-un robot de bucatarie, cu exceptia fructului de avocado. Mixam pana cand ingredientele devin cremoase, apoi adaugam fructul de avocado si mixam inca 1 minut. Este o crema extraordinar de gustoasa, usor de preparat, cu un gust inedit si o putem utiliza nu doar la aceasta supa, ci si la bruschette sau salate. Am vrut sa folosesc tije de telina romaneasca, datorita culorii foarte intense si pentru ca gustul este mai puternic decat al telinei Apio care este putin mai delicata. Terminata si crema picanta, preparam taieteii prajiti cu care vom servi supa.

Ingrediente pentru taietei prajiti:
2 oua proaspete
1 lingura ulei extravirgin de masline
Faina cat cuprinde ca sa obtinem un aluat elastic
Sare mediteraneana
Ulei de floarea soarelui pentru prajit
Preparare:
- Preparam aluatul de taietei, intidem foaia care nu trebuie sa fie foarte subtire si ulterior taiem cu ajutorul unei roti zimtate, bucati de taietei lungi de 8-9 cm lungine si 1,5 latime. Incingem uleiul de floarea soarelui intr-o tigaie antiaderenta si prajim taieteii pana cand devin usor aurii. Acesti taietei prajiti sunt la origine din traditiile secuiesti, se numesc “Polyeka tészta” si sunt folositi la o delicioasa supa traditionala a zonei harghitene, fiind taiati rotunzi.

Ingrediente pentru servit:
1 rosie taiata cubulete
½ avocado taiat cubulete
100 gr branza Gouda taiata cubulete
Sferturi de lime

Nu va speriati de multitudinea ingredientelor, acest lucru nu inseamna ca supa se prepara greu, dimpotriva! Secretul daca il pot numi asa, consta intr-o buna organizare a procesului de preparare.
Servim supa fierbinte cu rosii, avocado si branza Gouda, taiate in cubulete, cu lime, crema picanta si taieteii prajiti.

Pana data viitoare, alegeti ingrediente sanatoase pentru voi si pentru cei dragi!
O reteta creata pentru AQUA Carpatica!