Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Orezul, un cereal cu istorie milenara de 9000 de ani, originar din extremul orient dar raspandit astazi in toate bucatariile lumii, facand usor, usor tranzit din India in Mesopotamia, apoi in Egipt si de acolo in Europa.

In Italia, sosirea orezului se datoreaza probabil aragonezilor din Regatul din Neapole care au profitat de sosirea orezului in Spania, in timpul dominatiei arabe. O alta versiune ne spune ca orezul ar fi fost adus direct din campurile arabo-siciliene din Trinacria in Toscana, unde ar fi castigat foarte repede “simpatia” localnicilor. Din Toscana a ajuns in Valea Po unde datorita conditiilor climatice si-a gasit habitat-ul ideal.

Arta gustului, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Orez, Parmezan, Retete cu legume, Risotto Magnificat, Ulei extravirgin de masline











Sunt putine alimente care sa fie la fel de versatile ca si orezul in bucatarie si asta datorita multitudinii de soiuri, datorita dotelor dietetice, a usurintei cu care vine digerata si a continutului mic de grasimi. Si pentru a completa harta caracteristicilor nutritionale ale orezului, sunt datoare sa amintesc ca este o sursa de vitamina B si vitamina PP, ca este bogata in saruri minerale, mai ales potasiu si ca este lipsita de orice urma de gluten, ceea ce face ca orezul sa poata fi consumat si de catre persoanele care sufera de intolerante alimentare.

Nu stim concret cum a ajuns orezul in Romania, probabil din Spania sau Italia, insa astazi se cultiva din nou orez in cantitati mari in tara noastra.

Si pentru ca personal imi place orezul aproape la fel de mult precum pastele fainose, am creat o reteta noua, pe care v-o dedic voua! Dar ajunge vorbaria, haideti sa preparam acest risotto si impreuna!


Ingrediente pentru risotto cu dovlecei:

4 cescute de orez Carnaroli ( cescute de expresso ca marime )

1 catel de usturoi roz

½ de dovlecel

500 ml supa vegetala ( supa din morcov, patrunjel, telina si ceapa )

20 gr unt de calitate

2 linguri de Parmezan sau Grana Padano ras

1 lingura de crema de branza

Piper negru proaspat macinat

Sare

Ulei extravirgin de masline


Ingrediente pentru crema cruda de dovlecel:

6 felii de dovlecel

1 lingurita de menta piperita tocata marunt

4 linguri de smantana de gatit


Pentru decorare:

Parmezan sau Grana Padano ras

Coaja rasa de grapefruit

Piper negru proaspat macinat

Frunze de menta piperita


Ingrediente pentru risotto cu ardei gras rosu:

4 cescute de orez Carnaroli

½ ardei capia

½ gogosar de marime medie

1 ceapa argintie

1 lingurita de busuioc proaspat tocat marunt

500 ml de supa vegetala

2 linguri de Parmezan sau Grana Padano ras

Ulei extravirgin de masline

Sare

Ingrediente pentru crema cruda de ardei:

½ ardei capia

¼ gogosar

2 linguri de smantana de gatit


Arta gustului, fel principal, Gabriella Pascaru Bisi, Orez, Parmezan, Retete cu legume, Risotto Magnificat, Ulei extravirgin de masline











Preparare:


Preparare risotto cu dovlecei:


Preparare risotto cu ardei gras rosu:


Nu ne mai ramane nimic de facut, decat sa facem platting-ul si pentru acest lucru, avem nevoie de farfurii intinse si cutter pad-uri pentru a realiza duo-ul de risotto. Asezam cutter pad-ul pe mijlocul farfuriei si adaugam pe jumatate din suprafata risotto verde, pe cealalta jumatate vom adauga risotto rosu. La al doilea nivel inversam culorile pentru a obtine o cromatica frumoasa.

Presaram de jur imprejur Parmezan, coaja rasa de grapefruit si piper proaspat macinat. Deasupra vom ornamenta cu bucati de Parmezan si frunzulite de menta.

Putem abina acest risotto cu un pahar de Prosecco sau un vin alb usor perlat.


Am numit acest orez ''Magnificat'' dorind sa il denumesc ''Duo'' avand doua arome diferite. In limba latina, cuvantul are aceasta semnificatie.


Delicios, nu-i asa? Folositi-va fantezia si pasiunea in orice faceti si pana data viitoare, consumati hrana sanatoasa!

Retete > Orez > Risotto Magnificat

Risotto Magnificat

#img_25

sus