Acasa Cine sunt Calatorii prin gusturile lumii Retete Interviuri Educatie alimentara Istorii Contact
sideboard red
Designed by

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea Politicii privind Fisierele Cookie

Sunt de acord

sideboard red

Pogacelele sunt printre cele mai vechi si mai indragite preparate de patiserie din zonele locuite de populatie maghiara, dar cu toate acestea le regasim si in alte tari. Cu toate acestea, nu exista o reteta “originala” datorita faptului ca fiecare gospodina si regiune le prepara altfel dar va asigur ca toate sunt extrem de delicioase.

Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











De forma mica sau mai maricica, pogacelele si-au castigat pana si dreptul la festival, astfel in anul 2004 a fost organizat primul festival al pogacelelor in localitatea Zalaszentgrót si din anul 2007 se organizeaza in fiecare an, in localitatea Kétegyház concursul celor mai delicioase pogacele.  

Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











In limba maghiara se numesc “pogàcsa” si se pare ca etimologia numelui se trage din latina de la cuvantul “ignis” care inseamna foc, cu toate ca nu pare din pronuntarea in limba maghiara sa semene si mai degraba ar semana cu “focacea” tot din limba latina, pe care il cunoastem astazi cu totii drept ‚focaccia’’. In varianta sa de astazi, numele pare imprumutat din slava “pogača”, cuvant care inseamna placinta. Daca stau sa ma gandesc, nu as putea sa va spun daca exista vreun nume de preparat atat de raspandit si in atatea tari europene, precum pogacelele. Dar haideti sa vedem: in Germania se numesc “pogatschen”, in Turcia “poğaça”, in Spania “hogaza” si in Franta “fougasse”.

Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











Toate acestea insa nu ne spun cum au ajuns pogacelele coapte in cenusa, in traista feciorului din poveste care isi lua lumea in piept, in cautarea norocului. La inceputuri pogacelele erau preparate din cereale si la fel ca in povestea mentionata, erau coapte in cenusa, dar aceste pogacele erau mai mari. Intorcandu-ne la prezent, va invit sa vedem cate feluri de pogacele sunt:sunt pogacele din foietaj, din aluat dospit, din compozitie doar framantata si cu ingrediente amestecate. Condimentarea acestora se face de la zona la zona in mod diferit, si-anume: cu casvacal, smantana, branza de oaie, varza, jumari, unt, osanza, seminte, cartofi, ceapa. Acestea ar fi variantele traditionale insa putem intalni si pogacele umplute si modernizate si cu toate ca vreau sa cred ca sunt o innovatoare in gastronomie, aceste pogacele le prefer in versiunea lor traditionala.

Cand prepar pogacele, casa vine inundata de parfumul acestora si bine inteles ca incep in randul familionului cu 2 sau patru labute, reflexele pavloviene.

Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











Pogacele unguresti cu unt, cascaval si miresme


Ingrediente:

500 gr faina

2 galbenusuri

250 gr unt

150 ml smantana

1 si ½ lingurita sare

25 gr drojdie proaspata

50 ml lapte

½ lingurita zahar


Ingrediente pentru ungerea pogacelelor:

1 galbenus de ou

Ingrediente pentru prasarat:

100 gr cascaval

Paprika afumata dulce

Chimion in pulbere


Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











Preparare:

Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt


 









Timp de preparare: 90 de minute


Cantitate pentru 4 tavi de pogacele


Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt










Arta gustului, cascaval si miresme, Gabriella Pascaru Bisi, Gastronomie ungureasca, Patiserie, Pogacele unguresti cu unt











Retete > Aperitive > Pogacele unguresti cu unt, cascav …

Pogacele unguresti cu unt, cascaval si miresme

#img_25

sus