Dupa indelungi discutii si consultari cu specialisti din Italia asupra temei de intoleranta la gluten si celiachie, am inteles regulile de baza pentru o viata sanatoasa. Nu, eu nu sufar de aceasta afectiune insa am prieteni si cunostinte cu aceasta problema si m-am gandit sa le vin in intampinare cu retete create de mine. Totul este sa eliminati din viata voastra de zi cu zi, produsele ce contin gluten pentru ca asa cum sustine Profesorul Carlo Catassi, una dintre cele mai importante figuri de referinta la nivel mondial: ‘’celiachia se trateaza la masa si nu exista alt leac’’. Asta inseamna ca va trebui sa deveniti foarte atenti la produsele pe care le achizitionati, cititnd etichetele si puteti trai sanatosi si fara probleme. Va fi probabil putin dificil la inceput, pana cand va veti obisnui si va veti face un modus vivendi.
Aceasta prima reteta o dedic unei cunostinte de ale mele, stie ea cine este si care m-a convins sa creez si retete pentru cei se lovesc de aceasta problema.
Am numit reteta ‘’plumcake’’ in loc de chec ca sa fie cat mai invitanta si prin nume, iar daca nu va place dovleacul, dupa ce veti prepara aceasta reteta, cu siguranta veti spune ca va place, parol!
Dovleacul este un ingredient ‘’passepartout’’ din punctul meu de vedere deoarece putem crea dina cesta, prajituri, patiserie sarata, paine, paste fainoase, unde mai punem supele creme fabuloase ca gust si aspect.
Preparatul meu de astazi il puteti asocia cu branzeturi sau un salam de calitate, in puteti consuma in loc de paine sau alaturi de un pahar de lapte caldut. Si cu toate ca este dedicat celor ce au probleme cu glutenul, va asigur ca se va termina cat ai zice ‘’bun’’. Noi nu avem probleme cu glutenul dar creand si preparand reteta pentru voi, am degustat-o desigur pentru a fi siguri ca este ceva ce va placea si credeti-ma ca a doua zi, nu mai era nici macar o felie. Compozitia este pufoasa si usor uleioasa, iar culoarea verde pe care o vedeti in fotografii, sa nu va sperie, se datoreaza amestecului de drojdie uscata cu bicarbonatul de sodiu si pana la urma este si artistic aspectul.
Ingrediente pentru o forma de 20x10 cm:
150 gr faina din seminte de floarea soarelui
100 gr faina de naut
200 gr dovleac copt
125 ml lapte
½ lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita drojdie uscata
4 linguri ulei extravirgin de masline
3 oua
20 gr rosii uscate bio de la Kluth
Sare mediteraneana
Seminte bio dovleac de la Kluth
Preparare:
- Mai intai de toate, asezam rosiile uscate in apa calduta pentru a se rehidrata. Punem semintele de floarea soarelui intr-o rasnita si le macinam.
- Asezam pe o tava feliile de dovleac sarate si unse cu ulei etravirgin de masline si dam tava la cuptor la 180 de grade static, timp de 20 minute si 5 minute pe programul de rumenire.
- Ungem forma de chec cu unt, luam o bucata de hartie de copt, o trecem prin apa calduta si o stoarcem foarte bine. Tapetam cu aceasta hartie forma. De ce acest procedeu? Simplu: in felul acesta hartia nu se va lipi de chec si o vom elimina fara probleme.
- Amestecam intr-un bol ingredientele uscate si sarea. Cand dovleacul va fi gata, il mixam cu ajutorul mixerului vertical si ori asteptam putin pentru a se raci, ori ii dam un soc termic in congelator. Intr-un alt bol vom adauga puré-ul de dovleac, laptele, ouale si uleiul extravirgin de masline si mixam timp de cateva minute, apoi adaugam restul ingredientelor, inclusiv rosiile uscate pe care le vom scurge foarte bine.
- Varsam compozitia obtinuta in forma de chec tapetata cu hartie de copt, nivelam si presaram cu multe seminte de dovleac.
- Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem plumcake-ul timp de 35-40 de minute. Timpul de coacere va fi usor diferit de la cuptor la cuptor. Va sfatuiesc sa faceti proba acului la 35 de minute.
- Scoatem preparatul din cuptor, il lasam sa se raceasca si abia cand va fi rece, il scoatem din forma.

In conditii normale, putem conserva plumcake-ul nostru la frigider, timp de 3-4 zile datorita continutului de ulei extravirgin de masline si datorita uleiului pe care il contin semintele de floarea soarelui, dar va asigur ca nu va fi nevoie, este atat de gustos, incat il veti da gata in aceeasi zi.