Celiachia este o intoleranta permanenta la gluten, acesta din urma fiind factorul de declansare a bolii celiace. Este componentul proteic care se afla in grau si in alte cereale precum: orz, secara, arpacas, ovaz, bulgur, malt, samd.
Eliminarea glutenului din propria dieta permite celiacului sa conduca o viata sanatoasa si senina si important de stiut este faptul ca eliminarea glutenului in totalitate, este singurul leac.
Specialistii ne spun ca celiachia este o patologie autoimuna, numita si enteropatie imunitara. Aceasta enteropatie este o boala a intestinului, celiacul nereusind sa asimileze gluten, dimpotriva, glutenul este perceput de catre organism drept un agent toxic.
Doresc sa clarific ca glutenul nu se afla in facto in bobul cerealelor, se formeaza odata cu adaosul de apa sau cand este preparata coca.
Ce se intampla cand vine consumat gluten?
In corpul persoanelor celiace, in momentul ingerarii glutenului se activeaza intr-o maniera anormala, sistemul imunitar care raspunde refuzand glutenul si afectand intestinul. Peretii intestinului sunt formati din miliarde de vilozitati intestinale care permit absortia substantelor nutritive. Reactia mucoasei intestinale in cazul celiacilor este de a aplatiza vilozitatile, adasar provoaca sindromul de malabsortie. Astfel, nu mai vin asimilati nutrientii, precum mineralele, vitaminele, fierul, grasimile, zaharurile si proteinele.
Celiachia nu este cauzata in mod exclusiv de gluten dar si de factori genetici, celiachia fiind una dintre maladiile genetice cel mai des intalnite.
Simptomele la adulti:
Umflarea abdomenului; dureri abdominale si crampe; senzatia de plinatate; diaree cronica; constipatie; meteorism si flatulenta; greata si varsaturi; pierdere in greutate datorata malabsorbtiei; dureri de stomac; anemie; limba rosie; dureri osoase; dermatita; alteratia ciclului menstrual;
Simptomele la copii:
Deteriorarea smaltului dintilor permanenti; pubertate intarziata; modficari ale dispozitiei; iritabilitate si nerabdare; pierdere in greutate; intarzierea dezvoltarii corecte si inaltime sub medie.
Diagnosticarea:
Diagnosticarea se efectueaza doar prin analizele sangelui si biopsie intestinala, acestea fiind cele doua pasaje care ajuta medicul gastroenterolog, pediatrul sau medicul de familie in constatarea prezentei celiachiei. In cazul copiilor prima analiza efectuata este prin saliva, acest procedeu nefiind unul invaziv.
Profesorul Carlo Catassi, unul dintre cei mai importanti experti in boala celiaca la nivel mondial, confirma ca este absolut indispensabila respectarea unei diete fara gluten pentru a ne asigura ca dauna intestinala poate regresa si pentru normalizarea tuturor valorilor. Totodata, Domnia Sa sustine ca celiachia este o conditie care caracterizeaza tot organismul si ca celiacii se trateaza la masa, acesta fiind singurul leac.
Astazi nu mai este o problema nici in Romania, intrucat se gasesc pe produse ce vin in intampinarea persoanelor care se confrunta cu celiachia si tocmai din acest motiv, am hotarat sa le vin si eu in intampinare incepand de astazi, cu preparate care li se adreseaza.