Indiferent ca o numim paine turceasca sau flat bread sau fluffy turkish bread sau Bazlama, un lucru este cert: este atat de buna, incat creeaza dependenta!
Este foarte moale si frageda, mi-as permite sa spun ca este o incrusisare perfecta intre painea Naan si Pita. Cert este ca preparand aceasta paine, cu siguranta nu dai gres, indiferent ca o prepari pentru familie sau pentru musafiri.
Bazlamaua, este o paine populara simpla si extrem de delicioasa, asa cum am scris mai sus care este preparata traditional, in cuptoare speciale pentru paine si are o istorie de cateva secole. Aceasta mostenire gastronomica, o intalnim si astazi atat in satele turcesti, cat si in orase, in restaurante sau in chioscurile stradale. Personal, cand ma gasesc in Turcia, imi place sa cumpar Bazlama de la femeile care le prepara pe strada. Daca ii intrebi pe oamenii de la tara in Turcia ce face ca aceasta paine sa fie atat de speciala pentru ei, vei primi acelasi raspuns la unison: painea “moderna” isi pierde prospetimea si gustul a doua zi, din cauza ingredientelor utilizate; pe cand Bazlamaua, isi pastreaza gustul si prospetimea timp de cateva zile. Ei mai spun ca aceasta paine iese delicioasa si isi pastreaza proprietatile, daca vine preparata din ingrediente naturale, dupa metoda veche in cuptoare din piatra.

Abia astept sa fie gata cuptorul meu pe lemne ca sa incerc reteta si asa. Pana atunci insa, le-am preparat prin metoda de coacere la tigaie si au iesit super bune si cu acest procedeu.
Ingrediente:
500 gr faina de cozonac Grande Gloria
160 ml apa calda
160 ml lapte de 3,5% cald
10 gr drojdie uscata activa
10 gr zahar tos
10 gr sare fina
18 gr ulei extravirgin de masline
Mod de preparare:
- Intr-un bol incapator, amestecam apa si laptele cald cu drojdia si zaharul. Dupa 5 minute, adaugam faina si sarea. Le amestecam bine, lucram aluatul cateva minute, apoi adaugam uleiul extravirgin de masline si framantam aluatul pana cand absoarbe uleiul. Modelam aluatul in forma rotunda, il ungem cu ulei extravirgin de masline. Acoperim bolul cu un stergar curat si il lasam la dospit la sursa de caldura, circa 1 ora.
- Presaram masa de lucru cu faina, scoatem aluatul si il impartim in 6 bucati egale. Formam din fiecare bucata, o bila uniforma; le acoperim si le mai lasam la dospit circa 20 de minute, chiar jumatate de ora.
- In acest rastimp, tocam marunt patrunjel verde si pregatim intr-un bol separat, 50 gr de unt gras pe care la momentul potrivit, il vom topi.
- Presaram bilele de aluat cu putina faina si le intindem la circa 17-18 cm diametru fiecare.
- Punem la incins o tigaie cu diametrul de 19 cm la foc mediu spre mare. Cand am terminat de intins cele 6 bile de aluat, incepem sa le coacem una cate una, circa 3-5 minute pe fiecare parte.
- Atentie: le coacem in tigaie, fara niciun fel de grasime!
- De indata ce s-a copt una, o infasuram intru-un stergar curat, astfel incat sa ramana calde. Vom proceda la fel cu fiecare, de indata ce este coapta, o adaugam peste cealalta.
- Cand am terminat de copt, le rasturnam, o asezam pe prima pe o farfurie si o ungem cu unt topit. Presaram cu piper multicolor si cu patrunjel tocat marunt; continuam astfel cu toate.
- Le putem consuma ca atare sau cu rosii, masline, cu hummus sau cu orice ne place.
- Sunt atat de bune, incat nu veti apuca sa spuneti Bazlama! Vor fi deja terminate.
Nota:
- Putem zdrobi un catel mic de usturoi pe care il amestecam cu untul topit si le ungem cu aceasta compozitie
- Le putem taia pe din doua si le putem umple cu ce ne place
- Poate fi unsa si ulei extravirgin de masline simplu sau picant, in functie de gusturile voastre
